20.5.2013
ID: 197upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Občan SR, ktorý sa po novom roku rozhodne vycestovať do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, bude mať povinnosť to nahlásiť príslušnej ohlasovni v mieste trvalého pobytu. Ak to neurobí, spácha priestupok, za ktorý mu hrozí pokuta. Vyplýva to z novely zákona o hlásení pobytu občanov, ktorú schválili poslanci NR SR.

VLÁDA

SR ratifikuje Dohovor RE o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť
15. mája (TASR) - Slovensko ratifikuje Dohovor Rady Európy (RE) o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť. Vláda dnes súhlasila s týmto krokom a odporučila prezidentovi SR dokument ratifikovať. Ešte predtým však s tým musí súhlasiť aj parlament.

Otvorila rokovanie o nových pravidlách pre súdne konanie
15. mája (TASR) - Vláda SR dnes otvorila rokovanie o legislatívnom zámere rekodifikácie civilného procesného práva. Ministerstvo spravodlivosti (MS) však chce tento návrh podrobnejšie prediskutovať so sociálnymi partnermi, a preto sa kabinet k tomuto bodu chce vrátiť ešte tento mesiac.

Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie sa v okrese Bytča zlepší
15. mája (TASR) - Zásobovanie pitnou vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd by sa malo v okrese Bytča zlepšiť. Veľký projekt by sa mal financovať z eurofondov, ministerstvo životného prostredia ho predložilo na schválenie Európskej komisii. Celkové náklady na vodovody, čističku či kanalizáciu sa majú vyšplhať na vyše 66 miliónov eur.

Vláda chce vraj zaviesť povinné prilby pre deti, Mostu tento návrh Smer odmietol
18. mája (TASR) - Povinné prilby pre deti na lyžiarskych svahoch sa zrejme vrátia do parlamentu. Upozornil na to Most-Híd, ktorý v marci s týmto návrhom prišiel, no neuspel, keďže ho vládna strana Smer-SD nepodporila. Tentokrát by ho malo predložiť ministerstvo vnútra. Most-Híd pripomína, že to nie je prvýkrát, keď Smer-SD odmietol opozičný návrh a potom ho schválil ako vlastný.


NÁRODNÁ RADA 

Klub SaS stratil svoju funkčnosť, predseda parlamentu ho preto zrušil
14. mája (TASR) - Poslanecký klub SaS stratil odchodom piatich členov svoju funkčnosť, preto predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rozhodol, že zaniká. Povedal to dnes Paška po poslaneckom grémiu, na ktorom svoje rozhodnutie oznámil ostatným parlamentným stranám.

Možnosti dotovať Vojenské lesy a majetky SR sa majú rozšíriť
14. mája (TASR) - Pre Vojenské lesy a majetky SR sa majú rozšíriť možnosti získania dotácie. Poslanci Národnej rady SR dnes posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva obrany, ktorá to má umožniť s tým, že rezort obrany nové žiadosti o finančné zdroje vykryje zo svojho schváleného rozpočtu.

Vznik 72 okresných úradov je v druhom čítaní
14. mája (TASR) - Zánik 248 úradov miestnej štátnej správy a následný vznik 72 okresných úradov má zatiaľ podporu pléna Národnej rady SR. Poslanci dnes totiž posunuli do druhého čítania 2. etapu reformy verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa). Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ide o krok k tomu, aby sa v miestnej štátnej správe urobil poriadok.

Ochrana práv výkonného umelca sa má predĺžiť až na 70 rokov
14. mája (TASR) – Ochrana práv výkonných umelcov by sa mala predĺžiť. Počíta s tým návrh novely autorského zákona, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Ide o malú novelu, ktorou sa do slovenskej legislatívy zapracovávajú európske smernice. Zákon by sa mal v budúcnosti dočkať svojej komplexnej rekodifikácie.

Príjmy z dražieb emisií sa majú stať príjmom Envirofondu
14. mája (TASR) - Pre nový systém obchodovania s podnikovými emisnými kvótami sa bude meniť aj zákon o Environmentálnom fonde. Návrh novely zákona, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, upravuje, že príjmy z dražieb emisií, ako aj prípadných pokút pre nedodržiavanie legislatívy, sa od augusta stanú príjmom Envirofondu. Ako už dávnejšie avizovali ministri životného prostredia a financií, na ich použití by sa mali každý rok oba rezorty dohodnúť.

Úrad vlády SR zrejme bude môcť poskytovať dotácie aj na rozvoj športu
15. mája (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR zrejme bude môcť od augusta poskytovať dotácie aj na rozvoj športu. Umožniť mu to má novela zákona o poskytovaní v pôsobnosti ÚV, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Súčasný zákon úradu neumožňuje spomínané dotácie poskytovať.

Úrad vlády SR by mal spravovať ústredný portál verejnej správy
15. mája (TASR) – Ústredný portál verejnej správy by mal mať od augusta nového správcu. Namiesto ministerstva financií by ním mal byť Úrad vlády (ÚV) SR. Novelu zákona o informačných systémoch verejnej správy, ktorá túto zmenu prinesie, dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania.

Poplatok za úverový účet odpadne aj pri študentskej pôžičke
15. mája (TASR) - Poplatok za vedenie úverového účtu už zrejme nebudú musieť platiť ani študenti či učitelia, ktorí si požičali z Fondu na podporu vzdelávania. Umožní to pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS), ktorý dnes parlament schválil v rámci vládnej novely o bankách.

Od januára vznikne register fyzických osôb
16. mája (TASR) - Informácie o mene, dátume narodenia či udelenom titule budú od januára budúceho roka dostupné na jednom mieste. Umožní to vznik registra fyzických osôb v novele zákona o hlásení pobytu občanov SR, ktorú dnes 81 hlasmi schválili poslanci NR SR. Predpokladané výdavky na tento projekt a ďalšie opatrenia, ktoré zavádza novela, by mali do konca roka 2015 dosiahnuť asi 10,8 milióna eur.

Garancia ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov je bližšie k realizácii
16. mája (TASR) - Garancia ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov je bližšie k realizácii. Poslanci dnes totiž posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy, vychádza z dohody medzi ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa tak budú navyšovať postupne a na dvakrát.

Za neohlásenie vycestovania na dlhšie ako 90 dní môže prísť pokuta
16. mája (TASR) - Občan SR, ktorý sa po novom roku rozhodne vycestovať do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, bude mať povinnosť to nahlásiť príslušnej ohlasovni v mieste trvalého pobytu. Ak to neurobí, spácha priestupok, za ktorý mu hrozí pokuta. Vyplýva to z novely zákona o hlásení pobytu občanov, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

Nefajčiarom sa budú musieť prispôsobiť aj prevádzky v obchodných centrách
16. mája (TASR) - Ochrana ľudí pred tabakovým dymom sa sprísni aj v obchodných domoch. Poslanci Národnej rady SR dnes odobrili novelu zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá pôvodne počítala so zákazom fajčenia v obchodných domoch. Zákonodarcovia ale schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý pre kaviarne a reštaurácie v nich prináša rovnaké podmienky ako ostatné prevádzky, a to stavebne oddeliť priestory pre fajčiarov a nefajčiarov.

Zoznam chorôb sa pre potreby zavádzania DRG systému zmení
17. mája (TASR) - Zoznam chorôb sa pre potreby zavádzania nového spôsobu odmeňovania nemocníc tzv. DRG systému zmení. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž schválili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne šéfa zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho (Smer-SD). Právna norma má od septembra rozšíriť doteraz používaný zoznam chorôb. Upravuje aj medicínsku terminológiu podľa súčasných štandardov a zvyklostí.

Voľba šéfa NKÚ bude s najväčšou pravdepodobnosťou tajná
17. mája (TASR) - Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) bude s najväčšou pravdepodobnosťou tajná. Naznačuje to vyjadrenie hovorcu predsedu Národnej rady SR Pavla Chovanca. "Tajná voľba je inštitútom slobodného prejavu poslanca a voľba predsedu NKÚ nebude výnimkou," povedal pre TASR Chovanec.

Poslanci schválili zákon potrebný k elektronizácii zdravotníctva
17. mája (TASR) - Elektronizácia zdravotníctva sa má posunúť ďalej, poslanci Národnej rady SR dnes schválili návrh zákona o Národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS) z dielne ministerstva zdravotníctva. Ten vytvára základný legislatívny rámec pre informatizáciu. Ako vyplýva z materiálu, poistenci by od zdravotných poisťovní mali do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom. To má umožniť elektronickú identifikáciu občana.


PREZIDENT

Vymenoval 29 nových sudcov
13. mája (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval 29 nových sudcov. Hlava štátu im zablahoželala a pripomenula dva najzávažnejšie atribúty v ich budúcej práci – nezávislosť a vymenovanie bez časových limitov. TASR informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Podpísal zákon o ochrane osobných údajov
15. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o ochrane osobných údajov. Národná rada (NR) SR totiž pri opätovnom prerokovaní zákona vráteného prezidentom akceptovala jeho pripomienky. TASR o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.


Pozn.:

Procházka chce, aby notári hovorili dôchodcom o rizikách nesplácania úverov
15. mája (TASR) - Nekalé obchodné praktiky by už čoskoro nemali ohrozovať najzraniteľnejších spotrebiteľov, ktorými sú ľudia nad 65 rokov. Ochranu takýchto spotrebiteľov chce dosiahnuť Radoslav Procházka, podporuje ho aj Alojz Hlina (obaja nezaradení poslanci). Procházka mieni navrhnúť, aby notári vysvetľovali ľuďom nad 65 rokov riziká napríklad spotrebných úverov. Tiež by mali overovať ich podpisy na úverových zmluvách. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vraj sľúbil návrhu podporu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk