2.6.2014
ID: 2014upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Voľby sa od júla 2015 budú riadiť novými pravidlami a kontrola financovania politických strán by mala byť transparentnejšia. Parlament totiž schválil volebné zákony z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Právne normy stanovujú finančné stropy pre volebnú kampaň, zavádzajú moratórium pre všetky voľby a tiež zriaďujú Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

VLÁDA

Na sprístupnenie osirelého diela nebude potrebný súhlas autora
28. mája (TASR) – Aj slovenská legislatíva už bude upravovať problematiku osirelých diel. Ministerstvo kultúry pripravilo novelu autorského zákona transformujúcu európsku smernicu, ktorá rieši otázku osirelých diel. Vláda SR dnes novelu schválila.

Športovcov ocenených za vlaňajšie úspechy ministri neprijmú
28. mája (TASR) – Športovcov, ktorí vlani dosiahli úspechy v rôznych súťažiach, ministri vnútra, školstva, obrany a vedúci Úradu vlády neprijmú. Vláda dnes zrušila úlohu prijať ocenených športovcov, ktorú šéfom rezortov udelila v uznesení schválenom vo februári.

Odsúhlasila program na zmiernenie rizík opustených banských skládok
28. mája (TASR) - Zlepšiť kvalitu života a zdravotný stav obyvateľov oblastí postihnutých banskou činnosťou je cieľ Programu prevencie a manažmentu rizík z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu. Na svojom dnešnom zasadnutí ho schválila vláda SR.


NÁRODNÁ RADA

Verejné zbierky dostanú nové pravidlá, majú zabrániť ich zneužívaniu
27. mája (TASR) – Verejné zbierky a ich organizátori sa budú od júla riadiť novými pravidlami. Tie prináša nový zákon o verejných zbierkach nahrádzajúci právnu úpravu ešte z roku 1973, ktorý dnes 130 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Ústavný súd SR lehotu na rozhodovanie o zákonoch nedostane
28. mája (TASR) - Zámer KDH, aby Ústavný súd (ÚS) SR konal rýchlejšie, opäť neprešiel. Poslanci Národnej rady SR Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Martin Fronc (všetci KDH) dnes nepresvedčili parlamentnú väčšinu a nepresadili svoj návrh novely zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Väčšina sa nenašla napriek tomu, že iniciatíva KDH bola už v druhom čítaní. Rovnaký scenár bol aj pred rokom a pol, definitívneho schválenia sa ani vtedy táto zmena nedočkala.

Zmeny v ochrane zdravia zamestnancov prešli do druhého čítania
28. mája (TASR) - Povinnosti zamestnávateľov týkajúce sa pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov sa majú zmeniť. Počíta s tým návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania.

O ťažbe uránu by mali rozhodovať ľudia v referende
28. mája (TASR) – Ťažba uránu by mala byť v budúcnosti na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Vyplýva to z návrhu novely geologického zákona, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania.

Starostlivosť sestier v sociálnych zariadeniach budú môcť hradiť poisťovne
28. mája (TASR) - Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately budú môcť od júla hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes poslanci NR SR schválili 136 hlasmi, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

Sprísnenie držania nebezpečných psov prešlo do druhého čítania
29. mája (TASR) - Sprísniť držanie nebezpečných psov, ktoré z dôvodu svojho doterajšieho správania môžu pri útoku na človeka alebo zviera ohroziť vážnym spôsobom jeho zdravie alebo život, je cieľom novely zákona o podmienkach držania psov, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právnu normu predložili na novembrovú schôdzu NR SR poslanci za vládny Smer-SD Vladimír Jánoš, Magda Košútová a Tibor Lebocký.

Žiadatelia o grant na výskum nemajú byť vyraďovaní pre formálne chyby
29. mája (TASR) - Žiadosti o granty na podporu výskumu a vývoja by nemali byť automaticky vyraďované pre formálno-technické nedostatky. V novele zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja to navrhuje trojica poslancov za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Právnu normu dnes plénum posunulo do druhého čítania.

Strany dostanú finančné limity na kampane, na peniaze im dohliadne komisia
29. mája (TASR) – Voľby sa od júla 2015 budú riadiť novými pravidlami a kontrola financovania politických strán by mala byť transparentnejšia. Parlament totiž dnes schválil volebné zákony z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Právne normy stanovujú finančné stropy pre volebnú kampaň, zavádzajú moratórium pre všetky voľby a tiež zriaďujú Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.


PREZIDENT

Vymenoval 50 nových vysokoškolských profesorov
26. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval 50 vysokoškolských profesorov. Menovací dekrét s dnešnou účinnosťou si prevzali v Prezidentskom paláci.


Pozn.:

Ministri spravodlivosti Česka a Slovenska si v Prahe vymieňali skúsenosti
30. mája (TASR) - Skúsenosti s aplikáciou nového českého občianskeho zákonníka, s prípravou zákona o štátnom zastupiteľstve, elektronizácia justície či skúsenosti Slovenska ohľadne elektronického monitorovania odsúdených osôb boli v Prahe témou rokovaní českej ministerky spravodlivosti Heleny Válkovej so slovenským ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti ČR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk