23.6.2014
ID: 2135upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal svoj prvý zákon vo funkcii hlavy štátu. Svojím podpisom v utorok (17.6.) odobril nové pravidlá pre voľby obsiahnuté vo volebných zákonoch z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktoré parlament schválil 29. mája. TASR o tom informovala kancelária prezidenta.

VLÁDA

Vymenovala V. Kováčika za štátneho tajomníka ministerstva školství  
18. júna (TASR) - Na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pribudne nový štátny tajomník. Vláda dnes do tejto funkcie vymenovala Vladimíra Kováčika. Popri Štefanovi Chudobovi tak bude druhým štátnym tajomníkom v rezorte.

Schválila 15 mil. eur na zatepľovanie budov obcí a samosprávnych krajov
18. júna (TASR) – Vláda schválila ďalšiu zmenu rozpočtu Environmentálneho fondu. Pribudne do neho 15 miliónov eur určených na zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov vrátane zatepľovania. Rozdeľované budú ešte v tomto roku formou dotácií.


NÁRODNÁ RADA

Ľudskoprávny výbor NR SR neschválil uznesenie k stratégii ľudských práv
17. júna (TASR) – Členovia parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny dnes neprijali žiadne uznesenie k celoštátnej stratégii ľudských práv. Tú na jeho zasadnutie prišiel predstaviť šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý je ako predseda ľudskoprávnej rady vlády gestorom vypracovania stratégie.

M. Lajčák predložil stratégiu ľudských práv výboru NR SR z vlastnej iniciatívy
18. júna (TASR) - Výhrady k pripravenej verzii celoštátnej stratégie ľudských práv, ktorá sa nachádza v pripomienkovom konaní, vyjadril v mene KDH jej predseda Ján Figeľ. Ten sa dnes stretol s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, ktorý je z titulu predsedu ľudskoprávnej rady vlády gestorom vypracovania stratégie.

Zahraničnému výboru sa predstavili traja noví slovenskí veľvyslanci
19. júna (TASR) – Trojica nových slovenských ambasádorov na dnešnom zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady SR odprezentovala zameranie činnosti svojich veľvyslanectiev.

R. Procházka sa vzdal poslaneckého mandátu 
20. júna (TASR) - Líder Siete Radoslav Procházka splnil svoj sľub a odchádza z parlamentu. "S účinnosťou od nedele (22.6.) som sa dnes vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR," povedal pre TASR Procházka.

KDH opäť navrhuje tresty za stáčanie tachometrov
20. júna (TASR) - Kresťanskí demokrati sa opäť pokúsia presadiť tresty za stáčanie tachometrov motorových vozidiel. Navrhujú ich v novele Trestného zákona, ktorú na nadchádzajúcu schôdzu Národnej rady SR predložili Pavol Zajac a Ján Hudacký.

KDH sa opäť snaží zakázať nedeľnú prácu v supermarketoch
20. júna (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa opäť snaží zakázať nedeľnú prácu v supermarketoch. Dosiahnuť to chcú poslanci Július Brocka a Alojz Přidal novelou Zákonníka práce, o ktorej by mal parlament rokovať na najbližšej schôdzi. Začína sa 24. júna.

Sociálni demokrati chcú odškodniť vojnové siroty
22. júna (TASR) - Sociálni demokrati chcú odškodniť tzv. vojnové siroty. Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Viliam Jasaň a Ľubomír Petrák to chcú dosiahnuť zákonom o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám. Parlament sa ich návrhom bude zaoberať na blížiacej sa parlamentnej schôdzi.

Zloženie poslaneckých klubov sa zmení, KDH bude silnejšie
22. júna (TASR) - Zloženie Národnej rady SR sa 1. júla zmení. V rámci 36. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok (24.6.) popoludní, sú naplánované aj poslanecké sľuby náhradníkov. Ich nástup do NR SR spôsobili eurovoľby aj dobrovoľné odchody dvoch členov snemovne.


Prezident

A. Kiska podpísal prvý zákon, odobril nové pravidlá pre voľby
18. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal svoj prvý zákon vo funkcii hlavy štátu. Svojím podpisom v utorok (17.6.) odobril nové pravidlá pre voľby obsiahnuté vo volebných zákonoch z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktoré parlament schválil 29. mája. TASR o tom dnes informovala kancelária prezidenta.

Prezident odvolal troch členov Súdnej rady, vymenoval Kľučku, Vozára a Berthotyovú
18. júna (TASR) - Prezident Andrej Kiska odvolal troch členov Súdnej rady SR, Máriu Bujňákovú, Gabrielu Šimonovú a Eduarda Barányho. Na ich miesta vymenoval bývalého sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Jána Kľučku, bývalého člena Súdnej rady SR a vedeckého pracovníka Slovenskej akadémie vied (SAV) Jozefa Vozára a sudkyňu Najvyššieho súdu (NS) SR Elenu Berthotyovú. Hlava štátu to oznámila dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.


Pozn.:

SÚDNA RADA: E. Bárány sa vzdal členstva v Súdnej rade SR
16. júna (TASR) - Člen Súdnej rady SR Eduard Bárány, ktorého do nej nominoval exprezident Ivan Gašparovič, sa vzal členstva v rade. Oznámil to dnes listom do Kancelárie Súdnej rady SR. Dôvody v ňom neuviedol. TASR to potvrdila Kancelária Súdnej rady SR.

RADÍME: V prípade núdze v zahraničí volajte na prvé číslo uvedené v uvítacej sms
16. júna (TASR) - Slovákom po prekročení hraníc príde do ich mobilov uvítacia sms, v ktorej sú uvedené telefonické kontakty pre prípad núdze. Napriek tomu, že táto služba funguje od februára minulého roka, nájde sa veľa ľudí, ktorí nevedia, na ktoré z uvedených čísiel majú volať.

NSSR: Š.Harabin bol zvolený za predsedu Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu
16. júna (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin sa stal predsedom Trestnoprávneho kolégia NS SR. TASR to potvrdila jeho kancelária, podľa ktorej za neho hlasovalo 11 zo 16 hlasujúcich. Harabin bol jediným kandidátom a nahradí na mieste predsedu kolégia Haralda Stiffela. Ten bol z funkcie sudcu odvolaný, keďže dosiahol vek 65 rokov.

SÚDNA RADA: Nová voľba predsedu NS SR sa uskutoční 16. septembra
17. júna (TASR) – Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Štefan Harabin vyhlásil novú voľbu predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorá sa bude konať 16. septembra 2014 od 14.00 h v Spišských Hanušovciach. Informovala o tom Kancelária predsedu NS SR.

I. Gašparovič znížil trest hokejistovi Františkovi K. o šesť rokov
18. júna (TASR) - Exprezident SR Ivan Gašparovič znížil 21-ročnému hokejistovi Františkovi K. trest o šesť rokov. Hokejista, ktorého odsúdili minulý rok na osemročný trest odňatia slobody za to, že kopol policajtku do kolena a zlomil jej ho, mal byť pôvodne prepustený na slobodu 19. novembra 2021. Najnovšie sa dostane na slobodu o necelý rok a pol, a to 19. novembra 2015. TASR o tom dnes informovali justičné zdroje.

JUSTÍCIA: Stanovisko proti previerkam už popísalo vyše 500 sudcov
20. júna (TASR) - Stanovisko iniciované sudcami z bratislavského Krajského súdu (KS) proti zavedeniu sudcovských previerok podpísalo už viac ako 500 z vyše 1300 slovenských sudcov. TASR o tom informovala sudkyňa Katarína Javorčíková z KS v Bratislave.

RADÍME: Stratu cestovných dokladov v zahraničí treba nahlásiť miestnej polícii
18. júna (TASR) – Stratu alebo krádež cestovných dokladov v zahraničí je nutné najskôr nahlásiť miestnej polícii, ktorá o tom vystaví potvrdenie. S ním treba zájsť na zastupiteľský úrad SR alebo generálny konzulát, ktorý pre návrat domov vydá náhradný cestovný doklad. Ten má časovo obmedzenú platnosť a slúži iba na jednorazovú cestu späť na Slovensko.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk