30.6.2014
ID: 2168upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Hlasovanie Súdnej rady SR o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu, šéfa a podpredsedov Súdnej rady aj členov a predsedov disciplinárnych senátov bude tajné. Počíta s tým novela zákona o sudcoch a prísediacich z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú parlament schválil.

VLÁDA

Premiér sa tento týždeň zúčastní na summite EÚ
25. júna (TASR) - Premiér Robert Fico sa vo štvrtok a v piatok (26.-27.6.) zúčastní v Bruseli na zasadnutí Európskej rady. Návrh účasti slovenskej delegácie dnes schválila vláda SR.

Dlh nemocníc na poistnom sa približuje k 100 miliónom eur
25. júna (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu mája 2014 na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 98,6 milióna eur. Od začiatku roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 12,3 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vláda SR zobrala na vedomie.

V Ústave na výkon väzby v Dubnici nad Váhom by malo pribudnúť 160 miest
25. júna (TASR) – Ústav na výkon väzby v Dubnici nad Váhom prejde rekonštrukciou. Jeho kapacita by sa mala zvýšiť o 160 miest. Rozhodla o tom vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí. Ide o investičnú akciu v celkovom objeme 6,038 milióna eur.

Schválila návrh poslancov Smeru-SD týkajúci sa grantov na výskum a vývoj
25. júna (TASR) – Žiadosti o granty na podporu výskumu a vývoja by nemali byť automaticky vyraďované pre formálno-technické nedostatky. V novele zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja to navrhuje trojica poslancov za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Právnu normu, ktorá na májovej schôdzi parlamentu prešla prvým čítaním, dnes odsúhlasila vláda.


NÁRODNÁ RADA

A. Hrnčiar sa vzdal poslaneckého mandátu 
23. júna (TASR) - Andrej Hrnčiar sa dnes vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR. Predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi to oznámil listom.

A. Hrnčiara nahradí v brannobezpečnostnom výbore zrejme G. Gál
23. júna (TASR) - Andreja Hrnčiara, ktorý sa dnes vzdal poslaneckého mandátu, by mal v brannobezpečnostnom parlamentnom výbore nahradiť Gábor Gál (Most-Híd). Ten v súčasnosti pôsobí v ústavnoprávnom výbore. TASR to potvrdil predseda klubu Mosta-Híd László Solymos.

Komisia na preskúmanie možného tunelovania Slovenska nevznikne
24. júna (TASR) - Národná rada SR nezriadi komisiu, ktorá by preskúmala možné tunelovanie Slovenska zo strany niektorých finančných skupín. S takýmto návrhom dnes prišiel v úvode 36. schôdze NR SR nezaradený poslanec Alojz Hlina. Presvedčil však len 36 členov snemovne zo 126 prítomných.

E. Pfundtner a M. Radošovský zložili sľub a ujali sa poslaneckých mandátov
24. júna (TASR) - Edita Pfundtner a Marián Radošovský dnes zložili poslanecký sľub. Ujímajú sa tak mandátov, ktoré sa uvoľnili po odchode Radoslava Procházku a Andreja Hrnčiara z Národnej rady SR

Plénum opätovne schválilo vetovanú novelu zákona o poskytovateľoch
24. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes 78 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú do parlamentu vrátil ešte vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Technickej pripomienke hlavy štátu plénum vyhovelo.

Voľba predsedu Najvyššieho súdu aj šéfa Súdnej rady bude tajná
24. júna (TASR) - Hlasovanie Súdnej rady SR o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu, šéfa a podpredsedov Súdnej rady aj členov a predsedov disciplinárnych senátov bude tajné. Počíta s tým novela zákona o sudcoch a prísediacich z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlament schválil.

Dotačný systém ministerstva kultúry má fungovať po novom
24. júna (TASR) - Dotačný systém ministerstva kultúry má po roku 2016 fungovať po novom na základe zákona o Fonde na podporu umenia. Pôjde o verejnoprávnu inštitúciu na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu, čím sa v značnej miere nahradí súčasný dotačný systém ministerstva. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Poslanci vzali na vedomie nárast agresívnych praktík nebankoviek
25. júna (TASR) - Nekalé a agresívne obchodné praktiky zo strany nebankových spoločností v ostatných rokoch enormne narastajú. Na Slovensku sú tisíce spotrebiteľov, ktorí boli poškodení a stále sú poškodzovaní nebankovými subjektmi. O to horšie je toto konštatovanie, že často ide o skutočne marginalizované vrstvy obyvateľstva, ktoré sa nachádzajú vo veľmi zložitej finančnej situácii a jediné východisko vidia v rýchlej pôžičke od nebankového subjektu. Uvádza sa to v správe ministerstva spravodlivosti (MS) o pôsobení úžerníckych nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní, ktorú dnes poslanci NR SR vzali 76 hlasmi na vedomie.

Novým členom Dozornej rady ÚDZS sa stal Martin Huorka
25. júna (TASR) - Novým členom Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa dnes stal Martin Huorka. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, od ktorých získal 79 hlasov. Martin Huorka vo funkcii nahradí Róberta Illéša, ktorý sa písomne vzdal funkcie s účinnosťou od 6. mája 2014.

Ochrana zdravia zamestnancov sa od augusta zmení
25. júna (TASR) - Povinnosti zamestnávateľov týkajúce sa pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov sa od augusta zmenia. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú dnes 78 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Na sprístupnenie osirelého diela nemá byť potrebný súhlas autora
25. júna (TASR) – Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už viac nemá byť podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Počíta s tým novela autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Poslanci Národnej rady SR dnes novelu posunuli do druhého čítania.

Slovensko musí zlepšiť čerpanie eurofondov
26. júna (TASR) - Slovensko musí v najbližších rokoch zvýšiť úroveň čerpania eurofondov, a to najmä v oblasti vedy, výskumu a inovácií, ako aj zlepšiť transparentnosť ich využívania. Z tohto dôvodu je potrebné odstraňovať administratívne bariéry, ako aj viac informovať verejnosť o projektoch spolufinancovaných z eurofondov. Vyplýva to z Hodnotiacej správy o desiatich rokoch členstva SR v Európskej únii, ktorú dnes vzal parlament na vedomie.

Vlastník pozemku bude platiť za neodstránenie alergénnej paliny
26. júna (TASR) - Obce budú môcť prikázať vlastníkom pozemkov, na ktorých rastú invázne rastliny, aby ich odstránili. Ak vlastník pozemku rastlinu neodstráni, bude tak môcť urobiť orgán štátnej ochrany prírody a obce. Zaplatiť by to mal ale vlastník pozemku. Počíta s tým novela zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne opozičných poslancov Józsefa Nagya a Eleméra Jakaba (obaja Most-Híd), ktorú dnes poslanci Národnej rady SR schválili.

Úspešní paralympionici už zrejme nebudú prichádzať o kompenzačné príspevky
27. júna (TASR) - Úspešní paralympionici už zrejme nebudú pre odmeny za svoje športové úspechy v reprezentácii prichádzať o kompenzačné príspevky. Parlament dnes totiž posunul do druhého čítania novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne Smeru-SD.

Matovičovci s trestaním firiem, ktoré neplatia živnostníkom, neuspeli
27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Igor Matovič a Martin Fecko neuspeli dnes so svojím návrhom trestať firmy, ktoré nevyplácajú živnostníkom faktúry za ich vykonanú prácu. Trestno-právnu ochranu pre živnostníkov navrhovali v novele Trestného zákona. Parlament ju neodobril.

Osádzanie bilbordov bude zrejme regulované
27. júna (TASR) - Osádzanie bilbordov bude zrejme regulované. Parlament dnes totiž posunul do druhého čítania novelu stavebného zákona z dielne poslancov Smeru-SD.

Vojnové siroty sa zrejme dočkajú odškodnenia
27. júna (TASR) - Vojnové siroty sa zrejme dočkajú finančného odškodnenia. Parlament dnes totiž posunul do druhého čítania zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka.

Poslanecký klub SDKÚ-DS povedie Ľ. Kaník
27. júna (TASR) - Poslanecký klub SDKÚ-DS povedie Ľudovít Kaník. Jeho jednomyseľné zvolenie do funkcie oznámil dnes predseda strany Pavol Frešo.


PREZIDENT

Podpísal pôvodne vetovanú novelu zákona o poskytovateľoch ZS
26. júna (TASR) - Niektoré ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately budú môcť hradiť zdravotné poisťovne. Pôvodne vetovaná novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (ZS), ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti.


Pozn.:

ÚS SR nemôže rozhodovať o zjednotení názorov senátov, ak sú námietky zaujatosti
25. júna (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky malo na svojom dnešnom zasadnutí rozhodovať o zjednotení odchylných právnych názorov senátov ÚS vo veciach vedených v takzvanej kauze generálny prokurátor. Ako informovala hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová, prítomní členovia pléna zastávali názor, že rozhodovanie o námietkach predpojatosti nespadá pod aplikáciu zákona Národnej rady Slovenskej republiky o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov na zjednotenie odchylných právnych názorov senátov, preto sudcovia spravodajcovia Ján Luby a Rudolf Tkáčik stiahli svoje návrhy z rokovania pléna.

Ústavný súd zamietol návrh opozičných poslancov o diskriminácii cirkevných škôl
25. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR na svojom dnešnom zasadnutí pléna nevyhovel návrhu 36 poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nesúladu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení s Ústavou SR a Dohovorom o ochrane ľudských práv. Informovala o tom hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. Podľa zverejnených informácií sa ÚS nestotožnil s názorom poslancov, ktorých zastupoval Pavol Hrušovský (KDH), že uvedený zákon umožňuje diskrimináciu a nerovnaké zaobchádzanie so školami, ktorých zriaďovateľom je cirkev, v porovnaní so štátnymi školami.

Brigádnici zamestnaní na študentskú dohodu nemusia byť zdravotne poistení
25. júna (TASR) - Zamestnávatelia môžu počas prázdnin ponúknuť študentom prácu na dobu určitú, a teda uzavrieť s nimi pracovnú zmluvu. V takom prípade ich musia prihlásiť na zdravotné poistenie a platiť poistné, čo však potrebné nie je, ak by so študentom uzavreli špeciálnu dohodu o brigádnickej práci."Študenti, ktorí so zamestnávateľom uzavreli dohodu o brigádnickej práci študentov, neplatia zdravotné poistenie. Zamestnávatelia takých študentov nemusia prihlasovať ako zamestnanca do zdravotnej poisťovne, a to ani vtedy, ak by na takúto dohodu pracovali u viacerých zamestnávateľov," ubezpečila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Ravingerová.

RADÍME: Zápis v rodičovskom pase neplatí, každé dieťa potrebuje mať vlastný
25. júna (TASR) - Každý občan vrátane maloletého dieťaťa môže vycestovať do zahraničia len s platným cestovným dokladom. To, že má rodič vo svojom platnom pase zápis z minulosti, je v súčasnosti irelevantné, vysvetlil riaditeľ Konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin. "Každé dieťa potrebuje mať svoj cestovný doklad," prízvukoval.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk