7.7.2014
ID: 2201upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Hlasovanie Súdnej rady SR o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu, šéfa a podpredsedov Súdnej rady aj členov a predsedov disciplinárnych senátov bude napokon tajné. Poslanci NR SR 78 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú do pléna vrátil prezident SR Andrej Kiska. Jeho pripomienku, aby hlasovanie súdnej rady bolo naďalej verejné, Smer-SD odmietol.

VLÁDA

Výsledok hospodárenia zdravotných poisťovní sa medziročne znížil
2. júla (TASR) - Výsledok hospodárenia zdravotných poisťovní sa za účtovné obdobie roku 2013 znížil oproti rovnakému obdobiu roka 2012 o 21,5 milióna eur. Vlani dosiahli zdravotné poisťovne kladný výsledok hospodárenia vo výške 68,7 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2013, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.

Novela zákona o EIA má odvrátiť možné súdne konanie zo strany EK
2. júla (TASR) - Vláda dnes schválila novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ktorá má odvrátiť možné súdne konanie zo strany Európskej komisie (EK). To Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej európskej smernice.

Ministri Malatinský a Čaplovič podali demisiu
2. júla (TASR) - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský dnes oznámil, že podal demisiu. Ide o prvú zmenu v súčasnom kabinete Roberta Fica (Smer-SD), od jeho nástupu do vlády v apríli 2012. Na poste ho má vystriedať štátny tajomník rezortu Pavol Pavlis. Ďalším, kto sa po vzájomnej dohode s premiérom rozhodol dnes podať demisiu je minister školstva Dušan Čaplovič. TASR to potvrdil jeho hovorca Michal Kaliňák s tým, že toto rozhodnutie dnes už aj zaslal do Prezidentského paláca.

Kontroly VšZP vlani zistili nedoplatky vo výške 188 mil. eur
2. júla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uskutočnila vlani u platiteľov poistného takmer 600.000 kontrol. Celkovo zistili nedoplatky v sume viac ako 188 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o výsledkoch kontrolnej činnosti VšZP za rok 2013, ktorú dnes vzala vláda SR na vedomie.

Odvolala štátnych tajomníkov P. Pellegriniho a P. Pavlisa
3. júla (TASR) - Peter Pellegrini a Pavol Pavlis už nie sú štátnymi tajomníkmi ministerstiev financií a hospodárstva. Rozhodla o tom dnes vláda SR na svojom mimoriadnom rokovaní. Ešte dnes popoludní prezident Andrej Kiska vymenuje Pellegriniho do funkcie ministra školstva s Pavlisa do funkcie ministra hospodárstva.


NÁRODNÁ RADA

Žiadatelia o grant na výskum nemajú byť vyraďovaní pre formálne chyby
1. júla (TASR) - Žiadosti o granty na podporu výskumu a vývoja by nemali byť automaticky vyraďované pre formálno-technické nedostatky. V novele zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja to navrhuje trojica poslancov za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Právnu normu predstavili na úvod piateho rokovacieho dňa 36. schôdze NR SR. Ak budú poslanci úspešní, žiadatelia o granty dostanú možnosť nedostatky do 14 dní odstrániť a vyhnúť sa vyradeniu. Novela Smeru-SD sa vzťahuje napr. na posudzovanie žiadostí podaných na základe verejných výziev Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), ktorá je hlavnou grantovou agentúrou pre výskum a vývoj v Slovenskej republike.

Zamestnaní lekári si náklady na vzdelávanie do základu dane nezarátajú
1. júla (TASR) - Lekári v postavení zamestnancov si výdavky a náklady potrebné na nadobudnutie svojej špecializácie nebudú môcť zahrnúť do základu dane a tým znížiť daň zo svojich príjmov. Poslanec NR SR Daniel Lipšic dnes nepresadil novelu zákona o dani z príjmov, ktorá by podľa jeho slov lekárom výrazným spôsobom uľahčila splnenie si svojej zákonnej povinnosti vzdelávať sa.

Návrh I. Uhliarika obmedziť reexport liekov neprešiel
1. júla (TASR) - Zákaz nákupov liekov z lekárne distribútorom za účelom ich predaja do zahraničia (reexport) neprešiel. Poslanec NR SR Ivan Uhliarik dnes nepresadil novelu zákona o liekoch, ktorou chcel predísť nedostatku zásob liekov v slovenských lekárňach.

Výbor ukladal pokuty, o tri platy príde šéf VšZP M. Forai
1. júla (TASR) - Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai príde o tri mesačné platy. Pokutu dnes dostal od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií za to, že v majetkovom priznaní neuviedol, odkiaľ má byt.

Všeobecným lekárom ostane právo odporučiť oslobodenie od návštevy školy
2. júla (TASR) - Všeobecným lekárom ostane právomoc udeľovať odporúčanie na oslobodenie od povinnosti dochádzať do školy. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu školského zákona od Petra Poliačika a Lucie Nicholsonovej (obaja SaS), ktorí chceli túto právomoc presunúť na posudkových lekárov.

Podnikom má klesnúť administratívna záťaž pri vydávaní dlhopisov
3. júla (TASR) - Podnikom má klesnúť administratívna záťaž pri vydávaní nových emisií dlhopisov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dlhopisoch, ktorou poslanci Národnej rady (NR) SR odštartovali dnešné rokovanie. "Zámerom novely zákona je podpora nových malých podnikov, takzvaných start-upov, v perspektívnych odvetviach podporujúcich konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Je to jedna z prvých iniciatív, ktorá sa týka slovenských start-upov, technologických start-upov," priblížil na začiatku siedmeho rokovacieho dňa 36. schôdze NR SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Ľudskoprávny výbor neriešil odoberanie detí v zahraničí,Smer totiž odišiel
3. júla (TASR) - Ľudskoprávny parlamentný výbor nerokoval o odoberaní slovenských detí biologickým rodičom vo Veľkej Británii. Poslanci Smeru-SD totiž opustili rokovaciu miestnosť a výbor nemohol prijímať žiadne uznesenia. Mimoriadne zasadnutie iniciovala opozícia na čele s Luciou Nicholsonovou (SaS).

Smer-SD pripomienku A. Kisku odmietol, hlasovanie súdnej rady bude tajné
4. júla (TASR) - Hlasovanie Súdnej rady SR o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu, šéfa a podpredsedov Súdnej rady aj členov a predsedov disciplinárnych senátov bude napokon tajné. Poslanci NR SR dnes 78 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú do pléna vrátil prezident SR Andrej Kiska. Jeho pripomienku, aby hlasovanie súdnej rady bolo naďalej verejné, Smer-SD odmietol.


Prezident

Z kandidátov na sudcu ÚS vymenuje iba sudkyňu NS SR Janu Baricovú
2. júla (TASR) - Novou sudkyňou Ústavného súdu (ÚS) SR na ďalších 12 rokov sa rozhodnutím prezidenta SR Andreja Kisku stane sudkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Jana Baricová. Ako dnes prezident oznámil na tlačovej konferencii, u ostatných kandidátov nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo".

Parlamentu vrátil novelu zákona o sudcoch a prísediacich
3. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol vrátiť Národnej rade Slovenskej republiky zákon z 24. júna 2014, ktorým sa mení a dopĺňa právna norma o sudcoch a prísediacich. Kiskovi prekáža to, aby sa hlasovania Súdnej rady SR o personálnych otázkach, vrátane napríklad výberu predsedu Najvyššieho súdu SR, konali prostredníctvom tajnej voľby.

A. Kiska vymenoval za ministrov P. Pellegriniho a P. Pavlisa
3. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Do funkcie ministra školstva zároveň vymenoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD) a do kresla ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), bývalého štátneho tajomníka tohto rezortu.


Pozn.:

Zástupcovia sudcov sa stretli s A.Kiskom kvôli plošným previerkam 
30. júna (TASR) – Zástupcovia sudcov dnes odovzdali prezidentovi Andrejovi Kiskovi stanovisko, v ktorom vystupujú proti zavedeniu plošných sudcovských previerok. Podporilo ho už 625 z celkového počtu 1400 sudcov. Podľa prezidentovho poradcu Jána Mazáka hlava štátu chápe zákonodarnú moc, že sa rozhodla prijať "takéto radikálne riešenie", no zároveň tvrdí, že by mohlo naraziť na limity v Ústave SR a byť porušením medzinárodných záväzkov Slovenska. Obe strany sa zhodli, že konečné slovo by mal mať Ústavný súd SR.

Kancelária verejného ochrancu práv sa presťahuje do nových priestorov
1. júla (TASR) - Kancelária verejného ochrancu práv po vyše dvoch rokoch hľadania nového sídla zmení svoju adresu a presťahuje sa zo súkromnej do štátnej budovy. Po novom bude sídliť v budove Správy služieb diplomatického zboru na Grösslingovej ulici v centre Bratislavy. V priestoroch donedávna sídlilo zastúpenie Rozvojového fondu OSN (UNDP). Ombudsmanka sa do nových priestorov presťahuje v apríli budúceho roka. TASR informoval Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Verejné obstarávanie sa začalo meniť, od dnes je zriadené elektronické trhovisko
1. júla (TASR) - Verejné obstarávanie štátnej správy a verejného sektora sa začína meniť. Od dnes je zriadené elektronické trhovisko. Ide o prvú časť elektronického kontraktačného systému (EKS), ktorý by mal byť naplno funkčný od začiatku roku 2015. „Elektronické trhovisko sa bude týkať ako obstarávateľov všetkých štátnych a verejných inštitúcií, samosprávy na úrovni vyšších územných celkov, miest a obcí. Obstarávať cezeň budú aj právnické osoby, ktoré sú zriaďované, riadené, financované, kontrolované, založené štátnymi a verejnými subjektmi,“ povedala pre TASR poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová.

M. Chren napadol zákon o prevode pôdy na Ústavnom súde SR 
2. júla (TASR) - Poslanec NR SR Martin Chren (nezaradený) dnes doručil podanie na Ústavný súd proti nedávno schválenému zákonu o prevode pôdy. Pod jeho podaním je podpísaných 33 opozičných poslancov, najmä liberálov a poslancov strán SDKÚ-DS, OĽaNO a SaS.

Vzdelanostný cenzus pôjde na Ústavný súd, opozícia už má podpisy
3. júla (TASR) - Podmienka pre starostov a primátorov mať aspoň strednú školu pôjde v najbližších dňoch na Ústavný súd SR. Opozícia už totiž vyzbierala 30 potrebných podpisov, podanie už len čaká na odoslanie do Košíc. Opoziční poslanci navrhujú aj pozastaviť účinnosť vzdelanostného cenzu, aby sa nedotkol jesenných komunálnych volieb. Vyzbieranie podpisov oznámil dnes v parlamente Daniel Lipšic z hnutia NOVA.

JUSTÍCIA: Členovia Súdnej rady SR budú voliť svojho podpredsedu 21. júla
5. júla (TASR) - Členovia Súdnej rady SR budú voliť svojho podpredsedu na zasadnutí, ktoré bude 21. júla v Bratislave. Informuje o tom Kancelária Súdnej rady na svojom webe. Okrem voľby podpredsedu, bude na programe aj zmena rokovacieho poriadku Súdnej rady, ktorá súvisí s chýbajúcim predsedom Súdnej rady. Štefanovi Harabinovi sa totiž 22. júna skončilo funkčné obdobie predsedu Najvyššieho súdu SR, a tým aj funkčné obdobie šéfa Súdnej rady. Keďže prezident Andrej Kiska vymenil troch členov Súdnej rady, vrátane bývalej podpredsedníčky Márie Bujňákovej, rada ostala bez predsedu aj podpredsedu, ktorí by ju mohli riadiť.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk