27.5.2013
ID: 231upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Zo zameškaného súdom vymeraného výživného sa budú od 15. júna tohto roka platiť úroky. Vyplýva to z novely zákona o rodine z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Antona Martvoňa, Otta Brixiho, Daniela Duchoňa a Anny Vittekovej, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Úroky majú začať nabiehať už prvý deň po dátume splatnosti výživného.

VLÁDA

Zneužívanie tiesňového čísla 112 kleslo
22. mája (TASR) - Zneužívanie čísla tiesňového volania 112 kleslo. Pomohol k tomu oznam, z ktorého sa človek pri zavolaní na toto číslo dozvie, že v prípade neoprávneného volania môže dostať pokutu. Zavedený bol v roku 2011.


NÁRODNÁ RADA 

Obete znásilnenia budú mať nárok aj na morálne odškodnenie
21. mája (TASR) - Obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania budú mať od júla nárok nielen na odškodnenie za fyzickú ujmu na zdraví, ale aj na morálne odškodnenie za psychickú traumu, stres, úzkosť a frustráciu. Počíta s tým novela zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ktorú dnes schválil parlament.

Stíhaní v iných európskych štátoch budú môcť na súd čakať doma
22. mája (TASR) - Trestne stíhaní v iných štátoch Európskej únie (EÚ) budú môcť do začiatku súdneho procesu čakať pod dohľadom vo svojom domovskom štáte, a nie vo väzbe. Predpokladá to zákon o odovzdávaní, uznávaní a výkone rozhodnutí o opatreniach dohľadu ako náhrade väzby v Európskej únii, ktorý dnes Národná rada (NR) SR schválila. Ide o aplikáciu rámcového rozhodnutia Rady Európskej únie z októbra 2009 do slovenskej legislatívy.

Poslanci odobrili platenie úrokov z omeškaného súdom vymeraného výživného
22. mája (TASR) - Zo zameškaného súdom vymeraného výživného sa budú od 15. júna platiť úroky. Vyplýva to z novely zákona o rodine z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Antona Martvoňa, Otta Brixiho, Daniela Duchoňa a Anny Vittekovej, ktorú dnes 144 hlasmi schválila snemovňa NR SR. Úroky majú začať nabiehať už prvý deň po dátume splatnosti výživného.

Zdravotníkom, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce, bude hroziť väzenie
22. mája (TASR) - Zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec Smeru-SD Jozef Valocký, plénum návrh dnes odobrilo.

Drogovo závislí dostanú druhú šancu, tresty za drogy sa znížia
22. mája (TASR) - Drogovo závislí dostanú druhú šancu. Poslanci dnes totiž schválili novelu Trestného zákona, ktorá znižuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Po novom teda tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad.

Neúspešné písomné maturity si budú môcť študenti opraviť už v septembri
22. mája (TASR) - Neúspešnú písomnú časť maturít si budú môcť maturanti opraviť už v septembri, a to rovnako, ako je to pri ústnej časti. Doterajší zákon to neumožňoval. S opravou písomnej časti museli neúspešní maturanti čakať rok do ďalších maturít, pričom ústnu si mohli opraviť už v septembri toho kalendárneho roku, v ktorom maturovali. Nesúlad termínov vyriešil pozmeňujúci návrh poslancov Smeru-SD, ktorý dnes parlament schválil v rámci novely zákona o rodine.

Poslanci vzali na vedomie správu o školstve, učitelia by mali zarábať viac
23. mája (TASR) - Učitelia by sa v najbližších rokoch mali dočkať vyšších platov, rodičia zasa bezplatnej škôlky pre svoje deti od štyroch rokov. Aj tieto kroky obsahuje správa o stave školstva na Slovensku, ktorú dnes poslanci vzali na vedomie.

Funkcionári, ktorí riadne nepodali majetkové priznania, dostanú pokutu
23. mája (TASR) - Verejní funkcionári, ktorí si riadne nesplnili povinnosť podať majetkové priznanie, majú svoje konanie vysvetliť. Rozhodol o tom dnes výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Niektorí zo spomínaných verejných funkcionárov sa previnili tým, že hoci majetkové priznanie podali, nestihli to v stanovenom termíne. Iní zas priznanie nepodali vôbec alebo ho podali na inom tlačive ako mali. Za previnenie dostanú pokutu.

M.Gajdoš a D.Mako z NDS prídu pre poistku uzavretú za štátne o ročný plat
23. mája (TASR) - Členovia predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš a Daniel Mako porušili zákon, keď uzavreli poistnú zmluvu, ktorou v júni minulého roka za štátne peniaze poistili bývalé, súčasné aj budúce manažmenty proti spôsobeným škodám. Zneužili tým svoju funkciu a prídu zato o svoj ročný plat. Jednohlasne o tom dnes rozhodol Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Návrh na stíhanie šéfa Ústavného súdu by mali podávať aj iní sudcovia ÚS
25. mája (TASR) - Návrh na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi Ústavného súdu (ÚS) SR by po novom mohol podať ktorýkoľvek sudca ÚS. V súčasnosti môže takéto konanie voči sebe iniciovať len sám predseda. O zmenu sa snaží opozičný poslanec za SaS Martin Poliačik (SaS) cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o organizácii ÚS. Plénum by sa malo touto iniciatívou zaoberať na budúci týždeň. Pod Poliačikov návrh sa podpísali aj poslanci OĽaNO a viacerí nezávislí.


PREZIDENT

Podpísal novelu zákona, patová situácia na ÚS SR by sa mala skončiť
20. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Ňou by sa mala ukončiť patová situácia na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta. Čentéš sa na ÚS obrátil po tom, ako ho Gašparovič nevymenoval za generálneho prokurátora napriek jeho zvoleniu v parlamente.

Vymenoval dvoch nových veľvyslancov
21. mája (TASR) - Slovensko budú zastupovať v zahraničí dvaja noví ambasádori. Prezident SR Ivan Gašparovič v pondelok 20. mája poveril výkonom funkcie veľvyslanca v Portugalsku Jozefa Adamca a vo Svätej stolici Petra Sopka. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

Vrátil do parlamentu novelu zákona o odškodnení obetí násilných činov
24. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil na opätovné prerokovanie do parlamentu novelu zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR. Hlava štátu upozorňuje na nesúlad jedného z bodov paragrafu, ktorý upravuje prechodné ustanovenie účinné od 1. júna tohto roka s článkom V zákona, ktorý ustanovuje deň nadobudnutia účinnosti schválenej legislatívnej normy od 1. júla tohto roka.

Z omeškaného súdom vymeraného výživného sa budú platiť úroky
24. mája (TASR) - Zo zameškaného súdom vymeraného výživného sa budú od 15. júna tohto roka platiť úroky. Vyplýva to z novely zákona o rodine z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Antona Martvoňa, Otta Brixiho, Daniela Duchoňa a Anny Vittekovej, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Úroky majú začať nabiehať už prvý deň po dátume splatnosti výživného.


Pozn.:

EU-Poslanci schválili skorší termín volieb do EP, voliť sa má v máji
21. mája (TASR) - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by sa mali uskutočniť od 22. do 25. mája a nie v pôvodne plánovanom termíne od 5. do 8. júna 2014. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes schválil EP. TASR o tom informovala Soňa Miháliková Mellak z Informačnej kancelárie EP na Slovensku.

SÚDNA RADA SR: Najvyšší súd by po takmer troch rokoch mohol mať podpredsedníčku
21. mája (TASR) - Miesto podpredsedu Najvyššieho súdu (NS) SR by mohlo byť takmer po troch rokoch obsadené. Súdna rada SR na dnešnom zasadnutí v Oščadnici zvolila na tento post Jarmilu Urbancovú a túto nomináciu predloží na vymenovanie prezidentovi. TASR o tom informovala Kancelária Súdnej rady SR.

ÚS SR: Opozícia už doručila podanie, ktorým napadá zákon o organizácii ÚS
21. mája (TASR) – Na Ústavný súd (ÚS) SR bolo dnes e-mailom doručené podanie skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorí ním reagujú na skutočnosť, že NR SR 30. apríla schválila v zrýchlenom konaní vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o organizácii ÚS SR a ktorý v pondelok 20. mája podpísal prezident republiky. Tým by sa mala ukončiť patová situácia na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta. Čentéš sa na ÚS obrátil po tom, ako ho prezident Gašparovič nevymenoval za generálneho prokurátora napriek jeho zvoleniu v parlamente. Podľa hovorkyne ÚS Anny Pančurovej je povinnosťou predkladateľov podania doručiť ho do troch dní aj v písomnej podobe.

Slovensko plánuje úplne otvoriť svoj trh práce pre Chorvátov
23. mája (TASR) – Slovensko plánuje po pristúpení Chorvátska do Európskej únie úplne mu otvoriť svoj trh práce. Stať sa tak má od 1. júla tohto roka. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezorty diplomacie a práce predložili do pripomienkového konania.

MS SR: Väzobne stíhaní by mohli mať dvakrát dlhšie návštevy
25. mája (TASR) - Namiesto hodinovej návštevy raz za tri týždne, budú môcť obvinení, ktorí sú väzobne stíhaní, mať návštevy raz za kalendárny mesiac, ale dvojhodinové. Vyplýva to z návrhu novely zákon a o výkone väzby, ktorú dalo ministerstvo spravodlivosti do pripomienkového konania.

MŽP predložilo novelu zákona o ochrane prírody, mala by pomôcť aj zonácii Tatier
25. mája (TASR) - Ministerstvo životného prostredia predstavilo po pracovnej verzii oficiálny návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny, v piatok (24.5.) ho predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. K materiálu bolo začiatkom mesiaca verejné prerokovanie, pripomienky sa budú vyhodnocovať v rámci legislatívneho procesu. Právna norma okrem iného prináša riešenie náhrad pre súkromných vlastníkov chránených území.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk