25.8.2014
ID: 2436upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. O obnovení tohto inštitútu rozhodla vláda v rámci balíka zmien vo viacerých justičných zákonoch. Materiál zastrešený novelou zákona o Justičnej akadémii predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

VLÁDA

Vrátila na súdy a prokuratúry justičných a právnych čakateľov
20. augusta (TASR) – Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. O obnovení tohto inštitútu dnes rozhodla vláda v rámci balíka zmien vo viacerých justičných zákonoch. Materiál zastrešený novelou zákona o Justičnej akadémii predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Čakateľov zrušila reforma bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (dnes Most-Híd), ktorá chcela takto riešiť, okrem iného, aj problém rodinkárstva v justícii.

Odvolala zo Súdnej rady SR Jaroslava Chleboviča 
20. augusta (TASR) - Vláda dnes odvolala Jaroslava Chleboviča z funkcie člena Súdnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát v justičnom orgáne skončí k 21. augustu tohto roka. Návrh na odvolanie predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Chlebovič je sudcom Krajského súdu v Košiciach. Dôvody jeho odvolania ministerstvo neuviedlo.

Novela zákona o zahraničnej službe reaguje na zmeny z praxe
20. augusta (TASR) - Novela zákona o zahraničnej službe z dielne rezortu diplomacie reaguje zmeny, ktoré nastali od roku 2010, ale aj na prevzatie niektorých kompetencií. Tie sa týkajú štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí ako aj ekonomickej diplomacie. Vláda dnes túto novelu schválila.

Whistleblowing dostane právnu ochranu
20. augusta (TASR) – Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti majú dostať potrebnú právnu ochranu. Zabezpečí ju zákon o takzvanom whistleblowingu, ktorý dnes schválila vláda.

Odobrila voľnejšie obchodné podmienky medzi EÚ a Latinskou Amerikou
20. augusta (TASR) - Vláda dnes súhlasila s uzavretím dohody, ktorou sa zakladá pridruženie medzi EÚ, jej členskými štátmi a Strednou Amerikou (Kostarika, Salvádor, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama). Dohoda ešte poputuje na rokovanie Národnej rady SR a až po jej odobrení by ju mal ratifikovať prezident.

Súhlasila s asociačnými dohodami s Moldavskom, Gruzínskom a Ukrajinou
20. augusta (TASR) - Vláda dnes súhlasila s uzatvorením asociačných dohôd medzi Európskou úniou, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Súhlasiť s nimi musí ešte parlament a ratifikovať prezident.

Komunálne voľby budú stáť takmer desať miliónov eur
20. augusta (TASR) – Jesenné komunálne voľby vyjdú štátny rozpočet na 9,89 milióna eur. Plánované náklady dnes schválila vláda v rámci návrhu organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí v roku 2014.


NÁRODNÁ RADA

KDH chce dvojkolovú voľbu starostov a primátorov
19. augusta (TASR) - Starostov a primátorov by sme mali voliť v dvoch kolách, pokiaľ kandidát nezíska už v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Myslí si to KDH, ktoré takúto zmenu hlasovania navrhuje v novele zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí. Parlament by sa ňou mal zaoberať na septembrovej schôdzi.

KDH sa opäť pokúsi dať lobingu jasné pravidlá
19. augusta (TASR) - Kresťanskí demokrati sa opäť pokúsia dať lobingu jasné pravidlá. Navrhujú ich v zákone o lobingu, ktorý predložili do parlamentu na septembrovú schôdzu. Právna norma by mala zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť by mal tiež sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti.

Poslanci Smeru-SD navrhujú viac chrániť symboly miest a obcí
21. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Richard Raši a Otto Brixi (obaja Smer-SD) chcú viac chrániť symboly miest a obcí. Ich ochranu navrhujú v novele zákona o obednom zriadení. Parlament by sa ňou mal zaoberať v septembri.

D. Lipšic chce pravidlá pre lobing a zoznamy lobistov
21. augusta (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic navrhuje pravidlá pre lobing a tiež chce zaviesť zoznamy lobistov. Na septembrovú schôdzu parlamentu predložil zákon o lobingu, ktorý má regulovať lobing, zadefinovať práva a povinnosti lobistov a verejných činiteľov a stanoviť sankcie za porušenie zákona.

R. Zmajkovičová navrhuje zakázať v školách cukrovinky či kolové nápoje
22. augusta (TASR) - V školách a školských zariadeniach by nemali deťom predávať cukrovinky, zmrzlinu, nanuky, kolové, kávové či energetické nápoje alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia. So zákazom takýchto potravinových výrobkov počíta návrh novely školského zákona, ktorý na septembrovú schôdzu predložila podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD).


Pozn.:

NS SR: Potreboval by financie na asistentov pre každého sudcu
19. augusta (TASR) - Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) by potreboval financie na asistentov, aby ho mal každý sudca, tak ako to ukladá zákon. Uvádza sa v krátkej reakcii NS SR na návrh štátneho rozpočtu, ktorú TASR poskytla Kancelária predsedu NS SR. "NS SR má od roku 2013 o 100 percent vyšší nápad vecí, teda vzrástli náklady na poštovné, viac tonerov, papiera, tlačiarní a techniky na zabezpečenie technického chodu súdu. Potrebovali by sme financie na asistentov, aby ho mal každý sudca, ako to ukladá zákon. Preloženie právnikov zo súdnej rady nepostačuje," uvádza sa ďalej v reakcii.

SÚDNA RADA SR: Zatiaľ boli doručené tri návrhy kandidátov na post predsedu NS
22. augusta (TASR) – Súdnej rade SR boli doposiaľ doručené tri návrhy kandidátov na post predsedu Najvyššieho súdu (NS) Slovenskej republiky. Okrem bývalej podpredsedníčky NS Daniely Švecovej, sudcu tohto súdu Daniela Hudáka, kandiduje aj ďalší sudca NS Ivan Rumana.

T. BOREC: Nenavrhnem vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho súdu
22. augusta (TASR) – Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec nenavrhne Súdnej rade SR vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho súdu SR. Šéf rezortu spravodlivosti sa teda oficiálne rozhodol nenominovať vlastného kandidáta. "Som presvedčený o tom, že Súdna rada SR môže zvoliť dobrého predsedu, respektíve predsedníčku Najvyššieho súdu SR z už doteraz navrhnutých kandidátov," uviedol dnes pre médiá minister Borec.

ÚS SR: Na prieťahy v súdnom konaní sa sťažujú aj mnohé firmy
24. augusta (TASR) - Ústavný súd SR v prvom polroku 2014 konštatoval v 30 nálezoch porušenie základných práv právnických osôb všeobecnými súdmi. Väčšinou išlo o porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a na prejednanie veci v primeranej lehote. V takýchto prípadoch súd priznal firmám aj primerané finančné zadosťučinenie, celková suma predstavovala 30.600 eur.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk