15.9.2014
ID: 2533upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. S obnovením tohto inštitútu počíta novela zákona o Justičnej akadémii, cez ktorú ministerstvo spravodlivosti mení viaceré justičné zákony. Vládny Smer-SD posunul dnes zmeny do druhého čítania.

VLÁDA

Vládu bude v Súdnej rade SR zastupovať advokát Ján Havlát
10. septembra (TASR) – Novým zástupcom vlády v Súdnej rade Slovenskej republiky (SR) bude Ján Havlát. O jeho vymenovaní dnes rozhodla vláda. Členom najvyššieho samosprávneho orgánu slovenskej justície sa stane od štvrtka (11. 9.).

Dnes vymenila štyroch štátnych tajomníkov
10. septembra (TASR) - Štátnym tajomníkom rezortu financií je oddnes Radko Kuruc, doterajší šéf komunikácie a poradca ministra Petra Kažimíra. Návrh na jeho vymenovanie do funkcie dnes na svojom rokovaní schválila vláda SR. Kuruc v minulosti okrem iného radil vtedajšiemu guvernérovi Národnej banky Slovenska Ivanovi Šramkovi.

Schválila opatrenia na zastavenie trendu straty biodiverzity
10. septembra (TASR) – Do zlepšenia prírodného prostredia investuje Slovensko v najbližších rokoch viac ako pol miliardy eur. Vyplýva to z Akčného plánu na implementáciu opatrení vychádzajúcich s Aktualizovanej národnej stratégie ochrany biodiverzity do roku 2020, ktorý dnes schválila vláda.

Staronovým predsedom Akreditačnej komisie sa stal Ľubor Fišera
10. septembra (TASR) – Staronovým predsedom a členom Akreditačnej komisie sa stal Ľubor Fišera. Vláda na svojom dnešnom zasadnutí odsúhlasila jeho menovanie spolu s ďalšími členmi, ktorým sa skončilo funkčné obdobie 31. augusta.


NÁRODNÁ RADA

Eurovýbor prijal uznesenie k Ukrajine bez zmienky o sankciách voči Rusku
8. septembra (TASR) – Poslanci Smeru-SD dnes na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti nezahlasovali za uznesenia týkajúce sa ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktoré predložil predseda SDKÚ-DS a člen výboru Pavol Frešo. S textom súhlasili až po tom, ako ho pozmenil predseda výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Zlato sa v SR nebude získavať lúhovaním kyanidovou metódou
8. septembra (TASR) – Zlato sa na Slovensku nebude získavať lúhovaním kyanidovou metódou, a to ani vtedy, keby ju odobrilo referendum občanov dotknutej obce. Zhodli sa na tom dnes na rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie jeho členovia prítomní pri hlasovaní o poslaneckom návrhu novely banského zákona, predkladateľmi ktorého sú Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová a Michal Bagačka (všetci Smer-SD).

O Ukrajine bude najskôr diskutovať zahraničný výbor
9. septembra (TASR) - Plénum Národnej rady SR zatiaľ nebude hovoriť o Ukrajine spôsobom, ako chcela opozícia. Poslanci vládneho Smeru-SD dnes nepodporili návrh opozičných strán zaradiť do programu rokovania aj diskusiu o situácii u nášho východného suseda vrátane vyjadrenia podpory k sankciám voči Rusku a apelu za návrat okupovaných území Ukrajine. Na návrh predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) sa o téme bude hovoriť najskôr na pôde Zahraničného výboru NR SR, ktorý by mal pripraviť vlastný návrh uznesenia.

Poslanci odvolali Dušana Čima zo Súdnej rady SR
10. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes odvolali Dušana Čima zo Súdnej rady SR. Za jeho odvolanie hlasovalo v tajných voľbách 82 členov snemovne z 82 prítomných. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.

Ústavná ochrana vývozu slovenskej vody prešla do druhého čítania
10. septembra (TASR) – Zámer, aby sa Ústava SR rozšírila o zákaz vývozu vody zo Slovenska, má zatiaľ dostatočnú podporu pléna. Za posunutie právnej normy do druhého čítania dnes hlasovalo 83 poslancov. Pri definitívnom hlasovaní však bude potrebných aspoň 90 hlasov, ktoré Smer-SD bez opozície nemá. Opozícia sa na protest proti vyradeniu jej návrhov z programu aktuálnej schôdze hlasovaní nezúčastňuje.

Novela zákona o EIA odvracajúca súdne konanie voči SR je v druhom čítaní
10. septembra (TASR) - Odvrátiť možné súdne konanie zo strany Európskej komisie (EK) má novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Konanie voči Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej európskej smernice. Rovnako by mohlo byť ohrozené čerpanie eurofondov na projekty z predchádzajúceho a nastávajúceho programového obdobia.

Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia
11. septembra (TASR) - Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. S obnovením tohto inštitútu počíta novela zákona o Justičnej akadémii, cez ktorú ministerstvo spravodlivosti mení viaceré justičné zákony. Vládny Smer-SD posunul dnes zmeny do druhého čítania.

Spotrebitelia by mali byť viac chránení pred nebankovkami
11. septembra (TASR) - Spotrebitelia by mali byť viac chránení pred nebankovými subjektmi. Zabezpečiť by to mal zákon o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania.

Za nového člena súdnej rady bol zvolený sudca Ján Slovinský
11. septembra (TASR) - Za nového člena Súdnej rady SR bol dnes zvolený predseda okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský. Rozhodli o tom v tajnej voľbe poslanci NR SR, v ktorej Slovinský získal 80 hlasov od 80 prítomných členov snemovne. Na hlasovaní sa zúčastnili len poslanci Smeru-SD.

Právna ochrana whistleblowingu má podporu pléna
11. septembra (TASR) – Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti majú dostať od januára potrebnú právnu ochranu. Zabezpečiť ju má zákon o takzvanom whistleblowingu, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Tretia zbraňová amnestia prešla do druhého čítania
11. septembra (TASR) - Zníženie počtu nelegálne držaných zbraní a streliva je cieľom tretej zbraňovej amnestie, ktorú má od 1. decembra zabezpečiť novela zákona o strelných zbraniach a strelive. Právnu normu dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Dotačný systém ministerstva kultúry bude fungovať po novom
12. septembra (TASR) - Dotačný systém ministerstva kultúry bude od roku 2016 fungovať po novom na základe zákona o Fonde na podporu umenia. Pôjde o verejnoprávnu inštitúciu na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu, čím sa v značnej miere nahradí súčasný dotačný systém ministerstva. Vyplýva to zo zákona o Fonde na podporu umenia, ktorý dnes 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR s tým, že pod správou ministerstva kultúry (MK) naďalej ostane poskytovanie príspevkov na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva, ako aj podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy.

Na sprístupnenie osirelého diela nebude potrebný súhlas autora
12. septembra (TASR) – Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už nebude od 29. októbra podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Vyplýva to z novely autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Právnu normu dnes 79 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR.

Ťažba zlata kyanidovou metódou na Slovensku bude zakázaná úplne
12. septembra (TASR) - Spracovanie zlata metódou kyanidového lúhovania bude zakázané úplne a nebude musieť o tejto metóde ťažby rozhodovať ľud v miestnom referende. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž definitívne schválili novelu banského zákona spoločne s pozmeňujúcim návrhom poslancov Smeru-SD. Na rokovanie novelu predložili poslanci Smeru Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová a Michal Bagačka.

Vojnové siroty dostanú jednorazové odškodnenie
12. septembra (TASR) - Vojnové siroty sa dočkajú finančného odškodnenia. Parlament dnes 80 hlasmi schválil zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka.

Úspešní paralympionici už neprídu o kompenzačné príspevky
12. septembra (TASR) - Úspešní paralympionici už nebudú pre odmeny za svoje športové úspechy v reprezentácii od januára prichádzať o kompenzačné príspevky za svoje postihnutie. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne Smeru-SD, ktorú dnes 78 hlasmi schválili poslanci NR SR.


PREZIDENT

Vymenoval ďalších nových veľvyslancov
9. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes vymenoval ďalších nových slovenských veľvyslancov v zahraničí. Informovala o tom kancelária prezidenta na oficiálnej internetovej stránke.


Pozn.:

MZ SR: Ministerstvo chce zaviesť poriadok do poplatkov, predložilo novelu zákona
8. septembra (TASR) – Vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do piatich dní - v týchto prípadoch by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Ministerstvo zdravotníctva dnes predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Sľubuje si od nich zavedenie jednoznačných pravidiel.

MÉDIÁ: RVR uložila pokuty staniciam Wau, Markíza a Jednotka
9. septembra (TASR) - Súkromné televízie Wau, Markíza a verejnoprávna Jednotka boli potrestané za svoje vysielanie finančnými sankciami. O ich uložení rozhodla na svojom dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR).

MSSR:Zmeny v justícii vytvárajú predpoklady pre zvýšenie kvality budúcich sudcov
9. septembra (TASR) - Návrh zmien v justícii, medzi ktorými je opätovné zavedenie justičných čakateľov či zmeny vo výberových komisiách, vytvára predpoklady pre zvýšenie kvality budúcich sudcov za súčasného zachovania systému výberových konaní. Tvrdí to Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smer-SD) v reakcii na vyhlásenie exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), podľa ktorej sa robia všetky kroky, aby sa justičný systém zabetónoval.

Ústavný súd pozastavil účinnosť článkov zákona o vzdelanostnom cenze
10. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky dnes pozastavil účinnosť sporných článkov zákona o podmienkach výkonu volebného práva - takzvaný vzdelanostný cenzus, a návrh skupiny 35 poslancov NR SR na začatie konania v tejto veci prijal na ďalšie konanie. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk