22.9.2014
ID: 2564upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdy by mali mať po novom povinnosť vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Predpokladá to novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorú schvália vláda.

VLÁDA

Schválila povinné nahrávanie v občianskom súdnom konaní
17. septembra (TASR) – Súdy by mali mať po novom povinnosť vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Predpokladá to novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorú dnes schvália vláda.

Projekt ministerstva vnútra zvyšuje intervenčné protipovodňové kapacity
17. septembra (TASR) – Slovensko by malo byť schopné lepšie reagovať na nebezpečenstvo, ktoré prinášajú bleskové povodne. Do indikatívneho zoznamu veľkých projektov v rámci dobiehajúceho Operačného programu Životné prostredie pribudol projekt ministerstva vnútra v hodnote 63,6 milióna eur. Cieľom je zvýšiť intervenčné kapacity v tejto oblasti. Informáciu o ňom dnes vláda SR zobrala na vedomie.

Prebytočnú tankovú muníciu darujeme českej armáde
17. septembra (TASR) – Nepotrebnú tankovú muníciu slovenská armáda daruje českej. Celkovo pôjde našim západným susedom jednorazovo 112 kusov tejto munície. Vyplýva to z dohody medzi vládou SR a vládou ČR o darovaní vojenského materiálu, ktorú dnes schválil slovenský kabinet.

Počet študentov na vysokých školách klesá, vlani ich bolo 188.885
17. septembra (TASR) - V roku 2013 pokračoval pokles študentov na vysokých školách. Ich celkový počet bol 188.885, čo znamená medziročný pokles o 11.858 študentov. Najviac študentov verejných vysokých škôl v prvých dvoch stupňoch študovalo v spoločenských vedách, náukách a službách (54,65 percenta). Rovnako sa medziročne znížil aj počet absolventov verejných a súkromných vysokých škôl na 65.779. Vyplýva to z výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2013, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

V budúcom roku na predsedníctvo SR v EÚ vynaloží vyše 15,6 milióna eur
17. septembra (TASR) - Na prípravu predsedníctva Slovenska v Európskej únii sa v budúcom roku vynaloží 15,65 milióna eur. Tento rok sú to 3 milióny eur.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci zvolili kandidátov do disciplinárnych senátov a komisií
16. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili deviatich kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Pôvodne ich mali zvoliť desať, sudca Branislav Král však svoj súhlas s kandidatúrou stiahol späť. Všetkých nominantov navrhli poslanci Smeru-SD.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií ukladal verejným funkcionárom pokuty
17. septembra (TASR) - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes opäť ukladal pokuty verejným funkcionárom, ktorí sa previnili voči ústavnému zákonu. Traja prídu o niekoľko mesačných platov.

Liberáli podávajú sťažnosti na ÚS pre zamedzenie výkonu ich mandátov
19. septembra (TASR) - Pätica liberálnych poslancov z hnutia NOVA podáva sťažnosti na Ústavný súd (ÚS). Sú totiž presvedčení, že Smer-SD vyradením opozičných návrhov zákonov zamedzil výkon ich mandátu a nedodržaním zákonnej 24-hodinovej lehoty pri voľbe člena Súdnej rady SR porušil zákon o rokovacom poriadku.

Opozícia odovzdala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze
19. septembra (TASR) - Opoziční poslanci iniciujú zvolanie mimoriadneho rokovania Národnej rady SR s cieľom prerokovať návrhy zákonov, ktoré Smer-SD vyradil z programu aktuálnej schôdze. Poslancom sa podarilo zozbierať 33 podpisov zo všetkých opozičných klubov vrátané nezaradených poslancov, ktoré odovzdali dnes. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) následne musí zvolať plénum do siedmich dní.


Pozn.:

Súdna rada: D. Švecová sa stala kandidátkou na predsedníčku Najvyššieho súdu SR
16. septembra (TASR) – Daniela Švecová sa stala kandidátkou na predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR. V tajnej voľbe dnes získala 11 hlasov členov Súdnej rady SR.

ÚS SR: Pozastavil účinnosť ustanovení o sudcovských previerkach
17. septembra (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodlo o pozastavení účinnosti tých častí noviel zákonov, ktoré sa týkajú sudcovských previerok. Informovala o tom hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

Ústavný súd SR zamietol návrh na neústavnosť novely zákona o organizácii ÚS
17. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes zamietol návrh skupiny 49 poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí namietali neústavnosť novely zákona o organizácii ÚS. Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková v krátkom odôvodnení uviedla, že k zamietnutiu návrhu došlo z procesných dôvodov, keďže na schválenie, je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ÚS. Ústavný súd pritom vyslovil nesúlad s Ústavou SR iba v článku, ktorý mal umožniť predsedajúcim senátov alebo pléna ÚS uplatniť pri rovnosti hlasov rozhodujúci hlas.

ÚS SR zamietol podanie o neústavnosti dvojakého občianstva
17. septembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR zamietol návrh skupiny 30 poslancov o neústavnosti zákona o štátnom občianstve. Podľa odôvodnenia predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej k tomuto rozhodnutiu došlo z procesných dôvodov, pretože sa nenašiel dostatočný počet sudcov ÚS, ktorí by rozhodli o ústavnosti, alebo neústavnosti zákona. „Rozhodnúť musí nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ÚS,“ povedala.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk