20.10.2014
ID: 2647upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Tretia zbraňová amnestia dostala v Národnej rade SR zelenú. Spustiť sa má 1. decembra. Ministerstvo vnútra si od nej sľubuje ďalšie zníženie počtu nelegálne držaných zbraní. Za amnestiu, ktorú zavádza novela zákona o strelných zbraniach a strelive, hlasovalo 130 zo 131 prítomných poslancov.

VLÁDA

Obce Gajary a Zohor dostanú do vlastníctva prebytočné vojenské bunkre
15. októbra (TASR) – Obce Gajary a Zohor, do ktorých majetku chce ministerstvo obrany previesť vojenské bunkre, plánujú využiť tieto stavby na prezentáciu obce i regiónu. Bezodplatný prevod štátneho majetku dnes schválila vláda.

Vláda bude ďalej tlačiť na zvyšovanie minimálnej mzdy
15. októbra (TASR) - Vláda dnes schválila zvýšenie minimálnej mzdy v budúcom roku na 380 eur. "Splnili sme ďalší zo sľubov, ktorý sme zaradili do takzvaného pozitívneho sociálneho balíčka. My sme sa zaviazali ako vláda, že po úspešnom ukončení konsolidácie verejných financií je povinnosťou vlády, aby sme vyšli v ústrety ľuďom a ponúkli im pozitívne projekty, ktoré zvýšia ich životnú úroveň a medzi takéto patrí aj zvýšenie minimálnej mzdy," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Lídri EÚ sa budú na budúci týždeň venovať klíme a energetike
15. októbra (TASR) - Klíma, energetika, hospodárske otázky a vonkajšie vzťahy budú hlavnými témami budúcotýždňového summitu Európskej únie v Bruseli. Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico. Jej účasť na zasadnutí 23. až 24. októbra dnes schválila vláda.

MK mení účel použitia kapitálových výdavkov, časť pôjde na Budmerice
15. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry využije 1.293.690 eur na iný účel ako boli pôvodne určené. Tie mali k dispozícii organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. So zmenou použitia týchto kapitálových výdavkov z rokov 2012 a 2013 dnes súhlasila vláda.

Budúci rok je rokom Ľudovíta Štúra
15. októbra (TASR) – Budúci rok bude rokom Ľudovíta Štúra. Ministerstvo kultúry si chce takto pripomenúť 200. výročie jeho narodenia. Návrh na organizačné a finančné zabezpečenie osláv dnes schválila vláda. V rozpočte je na tento účel zabezpečených 715.840 eur.

Nesúhlasí s opozičným návrhom na odvolanie ministra J. Richtera
15. októbra (TASR) - Vládny kabinet nesúhlasí s návrhom opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na odvolanie ministra práce Jána Richtera z jeho funkcie. Tento pokus považuje len za súčasť začínajúcej sa kampane pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ktoré budú v polovici novembra.

ROZPOČET: Väzenstvo dostane menej peňazí, súdnictvo viac
15. októbra (TASR) – Výdavky Ministerstva spravodlivosti by mali byť v budúcom roku o sumu 5,19 milióna eur nižšie oproti schválenému rozpočtu na rok 2014. Predstavuje to pokles o 1,64 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý dnes schválila vláda.

ROZPOČET: ÚS, NS aj Generálna prokuratúra si v roku 2015 polepšia
15. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR, Najvyšší súd (NS) SR aj Generálna prokuratúra by si mali z hľadiska rozpočtu v roku 2015 polepšiť. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý dnes schválila vláda SR.


NÁRODNÁ RADA

Slovensko viac nemá obchodovať s emisiami oxidu siričitého a oxidu dusíka
14. októbra (TASR) - Slovensko by sa v budúcnosti už nemalo zapojiť do obchodu s emisnými kvótami pre emisie oxidu siričitého a oxidu dusíka. Novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá vypúšťa ustanovenia týkajúce sa obchodovania s emisiami tzv. znečisťujúcich látok, dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. V zákone má zostať len obchodovanie s emisnými kvótami skleníkových plynov v SR.

Plénum odobrilo novelu zákona o EIA odvracajúcu súdne konanie voči SR
14. októbra (TASR) - Odvrátiť možné súdne konanie zo strany Európskej komisie (EK) má novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ktorú dnes 79 hlasmi schválili poslanci NR SR. Konanie voči Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej európskej smernice. Rovnako by mohlo byť ohrozené čerpanie eurofondov na projekty z predchádzajúceho a nastávajúceho programového obdobia.

Zákon o EIA upraví aj výmenu pozemkov v národných parkoch
14. októbra (TASR) - Možnosti výmeny pozemkov v národných parkoch, napríklad aj vo Vysokých či Nízkych Tatrách, sa upravia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes pri hlasovaní o novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) odobrili aj pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD. Ten sa zaoberá aj zámenou pozemkov.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií bude riešiť R. Fica a jeho vládu
15. októbra (TASR) - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií bude na budúci týždeň riešiť podnet na premiéra Roberta Fica a jeho vládu. Podnet výboru doručil Ondrej Dostál, jeho prijatie TASR potvrdil šéf výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Dostál žiada pokutovať premiéra a jeho vládu, keďže podľa neho došlo k porušeniu ústavného zákona o konflikte záujmov.

Minister Ján Richter bude čeliť odvolávaniu až do 30 dní
15. októbra (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) nebude v parlamente čeliť opozičnému návrhu na odvolanie do siedmich dní od odovzdania potrebných poslaneckých podpisov, ale až do 30 dní. Uviedol to dnes hovorca predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) Pavol Chovanec s tým, že opozícia podala návrh zmysle článku 88 Ústavy SR.

Poslanci odobrili tretiu zbraňovú amnestiu
16. októbra (TASR) - Tretia zbraňová amnestia dostala dnes v Národnej rade SR zelenú. Spustiť sa má 1. decembra. Ministerstvo vnútra si od nej sľubuje ďalšie zníženie počtu nelegálne držaných zbraní. Za amnestiu, ktorú zavádza novela zákona o strelných zbraniach a strelive, hlasovalo 130 zo 131 prítomných poslancov.

Protikorupčný zákon má zelenú, oznamovatelia budú chránení
16. októbra (TASR) - Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti budú od januára 2015 chránení. Parlament dnes totiž schválil zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Za zákon hlasovalo 115 zo 128 prítomných poslancov.

Desiatou kandidátkou do disciplinárnych senátov je M. Tóthová
16. októbra (TASR) - Desiatou kandidátkou do disciplinárnych senátov sa stala sudkyňa Okresného súdu Trenčín Mária Tóthová. Navrhla ju poslankyňa Anna Vitteková (Smer-SD), zvolilo ju 76 poslancov.


PREZIDENT

Ratifikoval asociačné dohody s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom
16. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes ratifikoval asociačné dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom.


Pozn.:

SÚDY: Minister T. Borec nemá v rozpočte peniaze na valorizáciu platov sudcov
17. októbra (TASR) – V rozpočte ministerstva spravodlivosti, ktorý schválila vláda zatiaľ nie sú finančné prostriedky na to, aby mohli byť na budúci rok valorizované platy sudcov a prokurátorov. Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

VIA IURIS: Zmeny v zákone o EIA sú prelomové, posilnia práva verejnosti
17. októbra (TASR) – Za významný posun v oblasti ochrany životného prostredia označila mimovládna organizácia Via Iuris novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA). Reagovala na iniciatívny materiál ministerstva životného prostredia vedeného Petrom Žigom (Smer-SD), ktorý schválil v utorok (14. 10.) parlament.

T.Borec verí, že Súdna rada predloží priechodných kandidátov na sudcov ESĽP
18. októbra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) verí, že Súdna rada SR predloží vláde taký zoznam kandidátov na sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, o ktorom nebudú môcť vzniknúť žiadne pochybnosti. Povedal to na tohtotýždňovej Hodine otázok v parlamente.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk