3.11.2014
ID: 2667upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom na neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

VLÁDA

Schválila návrh opatrení na základe odporúčaní GRECO
29. októbra (TASR) – Vláda SR schválila návrh opatrení na zabezpečenie plnenia odporúčaní od Skupiny štátov proti korupcii (GRECO) pre Slovenskú republiku. Opatrenia sa týkajú poslancov Národnej rady SR, sudcov a prokurátorov.

Dlhy zdravotníckych zariadení naďalej rastú
29. októbra (TASR) – Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu septembra 2014 na poistnom Sociálnej poisťovni (SP) približne 110,9 milióna eur. Od konca minulého roku ich dlh narástol o 24,5 milióna eur. Vyplýva to z informácie, ktorú vláda vzala dnes na vedomie.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci odobrili správy o činnosti tajných služieb
28. októbra (TASR) - Správy o činnosti a plnení úloh Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS) za minulý rok dnes dostali v pléne zelenú. Kým SIS zverejnila prierez svojej vlaňajšej činnosti na internete, správa o plnení úloh VS ostáva utajená.

Školské bufety obmedzia potraviny, budú predávať len zdravé jedlo
29. októbra (TASR) - Deti sa budú po novom v bufetoch škôl a školských zariadení stravovať inak. Od januára si v týchto zariadeniach nekúpia potraviny, na ktoré boli doteraz zvyknuté. Zmenu prináša novela školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorú dnes 78 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Lehota na odoslanie rozhodnutia o prijatí žiaka bez prijímačiek sa skráti
29. októbra (TASR) - Lehota na odoslanie rozhodnutí o prijatí žiakov bez prijímacej skúšky na stredné školy sa skráti zo súčasných desať na sedem dní. Zmenu prináša novela školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), pričom skrátenie lehoty cez pozmeňujúci návrh presadil jej stranícky kolega Ľubomír Petrák s účinnosťou odo dňa vyhlásenia novely v Zbierke zákonov.

Rezort školstva dostane možnosť financovať aj iné ako centrálne učebníce
29. októbra (TASR) - Ministerstvo školstva bude môcť okrem centrálne financovaných učebníc, učebných textov a pracovných zošitov poskytovať základným, stredným a špeciálnym školám príspevok aj na zakúpenie schválených učebníc, učebných textov, pracovných zošitov a odporúčaných učebníc. Takýto priestor mu dáva dnes schválená novela školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Táto zmena sa do právnej normy dostala cez pozmeňujúci návrh Ľubomíra Petráka (Smer-SD) a účinná bude dňom vyhlásenia novely v Zbierke zákonov.

Pomery v zahraničnej službe sa od januára zmenia
29. októbra (TASR) - Štátnu politiku vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj ekonomickú diplomaciu čakajú od januára zmeny. Tie prináša novela zákona o zahraničnej službe, ktorú dnes 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Správa o činnosti prokuratúry prešla, J. Čižnár vidí aj nedostatky
29. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes odobrili správu o činnosti prokuratúry za rok 2013. Generálny prokurátor pri jej prezentácii poukázal na viaceré nedostatky, ktoré si do budúcna vyžiadajú iný prístup.

Vojenské spravodajstvo nebude zverejňovať rozpočet ako SIS
30. októbra (TASR) - Vojenské spravodajstvo (VS) nebude svoj rozpočet zverejňovať tak, ako to robí SIS. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy od Ľubomíra Galka (SaS) a Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorý takúto zmenu žiadali.

M. R. Štefánik nedostane štátny sviatok, parlament ho odmietol
30. októbra (TASR) - Pamätný deň vzniku Československej republiky (28. 10.) sa na štátny sviatok nezmení. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o štátnych sviatkoch z dielne Ľudovíta Kaníka z SDKÚ-DS.

Zámer opozície nevyšiel, minister J. Richter ostáva vo funkcii
30. októbra (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Richterovo odvolanie po vyše sedemhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 50 zo 128 prítomných poslancov.

Nedeľná práca v supermarketoch zakázaná nebude
31. októbra (TASR) - Nedeľná práca v supermarketoch zakázaná nebude. Poslancom KDH sa dnes opäť nepodarilo presadiť zmenu Zákonníka práce rozširujúcu počet dní, počas ktorých nebude možné nariadiť prácu v maloobchodnom predaji o všetky nedele a štátom uznané sviatky. Právnu normu podporilo len 27 poslancov.


PREZIDENT

Svojím podpisom odobril tretiu zbraňovú amnestiu
28. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o strelných zbraniach a strelive a odobril tým tretiu zbraňovú amnestiu. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

V otázke referenda si počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu
28. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska si v súvislosti s referendom o ochrane rodiny počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. "Po doručení si ho preštuduje a v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie," uviedol pre TASR šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.


Pozn.:

ÚS SR: Jedna z otázok v referende o ochrane rodiny nie je v súlade s ústavou
28. októbra (TASR) – Jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd (ÚS) SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

Sudca Vanca sa vzdal kandidatúry za člena Súdnej rady
29. októbra (TASR) - Sudca Krajského súdu v Košiciach Jozef Vanca sa dnes oficiálne vzdal svojej kandidatúry na člena Súdnej rady.

MS SR: Novela Trestného zákona nepriniesla vyššie sadzby
30. októbra (TASR) – Po dvoch rokoch práce predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) do vlády novelu Trestného zákona a Trestného poriadku. Podľa ministrovej poradkyne Lucie Kurilovskej bolo základnou myšlienkou noviel zosúladenie zákonov s praxou. Novely by podľa nej mali priniesť zrýchlenie celého trestného konania a zamedzenie obštrukciám. Vládny kabinet by sa mal novelami zaoberať v najbližšom čase.

MV SR: Vydalo novú vyhlášku o kamerovom systéme na športových podujatiach
1. novembra (TASR) - Minimálne technické požiadavky kamerového systému na verejných športových podujatiach sa oddnes zvýšia. Dôvodom je nová vyhláška o tomto systéme, ktorá nadobudla účinnosť dnes. Vydalo ju Ministerstvo vnútra SR po dohode s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Informovala o tom Marta Fabianová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk