10.11.2014
ID: 2680upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

( TASR ) Postavenie poškodených v trestnom konaní by už o rok mohlo byť silnejšie. Vyplýva to z európskej smernice, ktorá sa týka obetí trestných činov, a ktorú má Slovensko zapracovať do svojej legislatívy do 16. novembra budúceho roku. Podľa poradkyne ministra spravodlivosti Lucie Kurilovskej sa Slovensko pravdepodobne vydá podobnou cestou ako Česká republika, teda prijatím samostatného zákona o obetiach trestných činov.

VLÁDA

Zuzana Zvolenská odchádza z postu ministerky zdravotníctva 
3. novembra (TASR) - Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a odchádza z postu ministerky zdravotníctva. Dôvodom je podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

Schválila zmeny v zákone o petičnom práve, zaviedla elektronické petície
5. novembra (TASR) – Jedno zo základných politických práv – petičné právo sa bude v budúcnosti realizovať podľa zmenených pravidiel. Tie dnes schválila vláda na svojom 131. zasadnutí.

Poplatky u lekárov majú dostať pravidlá
5. novembra (TASR) - Vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do desiatich dní - v týchto prípadoch by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Vláda dnes schválila návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Ministerstvo zdravotníctva si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

Novým splnomocnencom pre občiansku spoločnosť bude Martin Giertl
5. novembra (TASR) - Po takmer roku vláda opäť obsadila post splnomocnenca pre rozvoj občianskej spoločnosti. Od 15. novembra sa ním stane Martin Giertl. Kabinet ho na dnešnom rokovaní vymenoval do funkcie.

Zákonodarcovia s viacerými funkciami budú mať v plnej výške iba jeden plat
5. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja budú v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie to bude plat najviac vo výške minimálnej mzdy. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorý dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

R. Zmajkovičová už nie je podpredsedníčkou parlamentu
5. novembra (TASR) - Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) počnúc dnešným dňom skončila na pozícii podpredsedníčky Národnej rady SR. Oznámil to dnes v pléne predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), pričom poslanci zobrali jej odstúpenie 102 hlasmi na vedomie.

M. Fecko opäť volá po nových pravidlách rozdelenia obce
6. novembra (TASR) - Oddelenie časti obce od materskej obce majú mať od marca 2015 v rukách len tí, ktorí sa chcú oddeliť. V súčasnosti sa o rozdelení rozhoduje v celoobecnom referende. V novele zákona o obecnom zriadení to navrhuje poslanec OĽaNO Martin Fecko. Parlament sa bude právnou normou zaoberať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 25. novembra. Poslanec už s takýmto návrhom prišiel vlani aj začiatkom tohto roku, parlament ho však ani raz nepodporil.

OĽaNO, SaS a NOVA navrhnú, aby víťazi tendrov museli zverejniť vlastníkov
6. novembra (TASR) - Opozičné NOVA, OĽaNO a SaS chcú, aby firmy uchádzajúce sa o štátne zákazky, zverejňovali svojich skutočných vlastníkov a všetky zmeny. Navrhnú to v novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravujú na decembrovú parlamentnú schôdzu.

Chov nebezpečených pavúkov či plazov má po novom posudzovať obec
7. novembra (TASR) - Rozšíriť právomoc obcí udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen na triedy cicavcov, ako je to v súčasnosti, je cieľom návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne poslanca OĽaNO Martina Fecka. Ak v parlamente uspeje, obce budú od marca 2015 posudzovať ambície občanov chovať alebo držať jedovatých pavúkov, obojživelníkov, paryby alebo plazy. Právnou normou sa bude Národná rada SR zaoberať na najbližšej schôdzi.

D. Lipšic navrhuje pre ľudí so sluchovým postihnutím komunikačné systémy
8. novembra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic navrhuje zákonom zadefinovať komunikačné formy pre ľudí so sluchovým postihnutím a hluchoslepotou a umožniť tiež kombináciu týchto foriem. Chce tým zlepšiť život ľuďom s daným postihnutím. Návrh zákona o komunikačných systémoch osôb so sluchovým postihnutím a osôb s hluchoslepotou mal parlament prerokovať už na októbrovej schôdzi. Tú však Smer-SD ukončil skôr, ako plénum návrh stihlo prerokovať. Zákon sa preto presunul na decembrové zasadnutie.

J. Droba chce umožniť rozvody dohodou
8. novembra (TASR) - Štát by mal umožniť rozvody manželských párov vzájomnou dohodou formou notárskej zápisnice. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Juraj Droba (nezaradený), ktorý rozvody dohodou presadzuje dlhodobo. Navrhol ich aj na predchádzajúcich parlamentných schôdzach. Keďže o jeho novele o rodine plénum ešte nestihlo rozhodnúť, presunula sa na decembrové zasadnutie.

Ústavnoprávny výbor nesúhlasí s návrhom na odvolanie R. Fica
8. novembra (TASR) - Ústavnoprávny parlamentný výbor nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra Roberta Fica, ktorého chce opozícia dnes zbaviť funkcie pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Proti odvolaniu vo výbore hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD, opozícia bola za odvolanie.

Opozícia sa opäť pokúša odvolať R. Fica
8. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril 42. schôdzu, opozícia sa na nej pokúša odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ide o jej tretí pokus v tomto volebnom období.

Služba v cudzom vojsku bez povolenia má znamenať stratu občianstva
9. novembra (TASR) - Slováci by mohli prichádzať o svoje občianstvo aj v prípade, ak slúžia bez povolenia v ozbrojených silách cudzieho štátu alebo sa dobrovoľne pripoja k akejkoľvek ozbrojenej skupine či organizácii na území cudzej krajiny. Túto novú podmienku straty slovenského pasu chce zaviesť poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený). Jeho novelou zákona o štátnom občianstve sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi.


PREZIDENT

Dal zelenú ústavnému zákazu vývozu vody do zahraničia
5. novembra (TASR) - Ústavný zákaz vývozu vody zo Slovenska má od decembra zelenú. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal novelu základného zákona štátu, ktorú parlament schválil.

Napriek výhradám zamestnávateľov podpísal novelu zákona o EIA
5. novembra (TASR) - Aj napriek výzvam zo strany zamestnávateľov na vrátenie zákona do parlamentu podpísal prezident SR Andrej Kiska novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Hlava štátu pritom podľa vlastného zdôvodnenia prihliadala aj na to, že za doterajšiu nesprávnu implementáciu príslušnej európskej smernice hrozilo Slovenskej republike konanie zo strany Európskej komisie (EK).

Odobril ochranu oznamovateľov korupcie
5. novembra (TASR) - Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti budú od januára 2015 chránení. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Prezident prijal demisiu Z. Zvolenskej, vo funkcii ju nahradí V. Čislák
6. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD). Za jej nástupcu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka rezortu Viliama Čisláka.


Pozn.:

MV SR: Experti OECD pomôžu zreformovať slovenské úrady
5. novembra (TASR) - Experti Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pomôžu Ministerstvu vnútra (MV) SR pri príprave veľkej reformy verejnej správy. Našich odborníkov podporia pri zefektívňovaní a sprehľadňovaní slovenských úradov vďaka skúsenostiam z podobných reforiem vo Francúzsku či Fínsku. Odborníci budú na Slovensku pôsobiť do konca roka 2015. Podľa rezortu vnútra to vyplýva z Dohody o spolupráci medzi MV SR a OECD, ktorú dnes v Bratislave potvrdil šéf OECD José Ángel Gurría.

JUSTÍCIA: Postavenie poškodených v trestnom konaní by sa malo posilniť
6. novembra (TASR) – Postavenie poškodených v trestnom konaní by už o rok mohlo byť silnejšie. Vyplýva to z európskej smernice, ktorá sa týka obetí trestných činov, a ktorú má Slovensko zapracovať do svojej legislatívy do 16. novembra budúceho roku. Podľa poradkyne ministra spravodlivosti Lucie Kurilovskej sa Slovensko pravdepodobne vydá podobnou cestou ako Česká republika, teda prijatím samostatného zákona o obetiach trestných činov. Povedal to dnes na pôde Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, kde sa koná seminár o obetiach kriminality a ich právach. 

SÚDNA RADA: O post sudcu ESĽP sa do tretice uchádza päť záujemcov
7. novembra (TASR) – Tretíkrát opakovanej voľbe kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa zúčastní najmenej päť uchádzačov. Informovala o tom kancelária Súdnej rady.

MS SR: Zákon o elektronickom monitoringu je v pripomienkovom konaní
8. novembra (TASR) – Zákon z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, podľa ktorého sa má riadiť Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO) je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. ESMO je projekt, ktorý má okrem iného sfunkčniť ukladanie trestu domáceho väzenia na Slovensku. Návrh zákona je možné pripomienkovať do 24. novembra.

Ministerstvo vnútra dosiaľ nepredložilo novelu o občianstve,ešte študuje analýzu
9. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra stále nepredložilo svoju novelu zákona o štátnom občianstve, ktorou chce riešiť problém s odoberaním slovenského pasu pre prijatie cudzieho občianstva. Naďalej študuje analýzu, ktorú dostalo od rezortu diplomacie v polovici októbra. TASR to potvrdil tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk