8.12.2014
ID: 2710upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Súčasťou verejných zákaziek budú môcť byť od nového roku len tie právnické osoby, ktoré preukážu vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby. Na základe prijatého uznesenia v budúcnosti vznikne aj register konečných užívateľov výhod, ktorí stoja za schránkovými firmami. Novinky zavádza vládna novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú 85 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. O právnej norme rokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Za uznesenie hlasovalo 115 členov snemovne.

NÁRODNÁ RADA

Slovensko už nebude obchodovať s emisiami oxidu siričitého a oxidu dusíka
2. decembra (TASR) - Slovensko sa už v budúcnosti nezapojí do obchodu s emisnými kvótami pre emisie oxidu siričitého a oxidu dusíka. Novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá vypúšťa ustanovenia týkajúce sa obchodovania s emisiami tzv. znečisťujúcich látok, dnes 79 hlasmi schválili poslanci NR SR. V zákone zostane len obchodovanie s emisnými kvótami skleníkových plynov v SR.

Za hranice bude možné zobrať na osobu najviac 20 litrov vody získanej v SR
2. decembra (TASR) - Využívanie vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na územní SR na prepravu dopravnými prostriedkami alebo potrubím cez hranice SR sa zakazuje. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú dnes 86 hlasmi schválili poslanci NR SR.

V tendroch budú súťažiť len odkryté firmy, vznikne aj register užívateľov
3. decembra (TASR) - Súčasťou verejných zákaziek budú môcť byť od nového roku len tie právnické osoby, ktoré preukážu vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby. Na základe prijatého uznesenia v budúcnosti vznikne aj register konečných užívateľov výhod, ktorí stoja za schránkovými firmami. Novinky zavádza vládna novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú dnes 85 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. O právnej norme rokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Za uznesenie hlasovalo 115 členov snemovne.

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť na 2,29% HDP
4. decembra (TASR) - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť 2,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Klesne tak z tohtoročných očakávaných 2,9 %. Verejný dlh má ostať pod hranicou 55 % HDP. Vyplýva to z rozpočtu verejnej správy na budúci rok, ktorý dnes definitívne schválil parlament.

Poslanci by mali dostávať v plnej výške len jeden plat
4. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja, by mali v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali dostávať najviac minimálnu mzdu. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Distributéri by mali určovať vekovú vhodnosť filmov a počítačových hier
4. decembra (TASR) - Distributéri filmov, počítačových hier alebo napríklad hudobných albumov by mali od júla budúceho roka určovať a zverejňovať ich vekovú vhodnosť. Umiestnia ju na viditeľnom mieste na obaloch, ale aj na samotnom nosiči. Predpokladá to nový zákon o audiovízii z dielne ministerstva kultúry (MK), ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Ľudia budú naďalej prichádzať o slovenský pas, ak prijmú iné občianstvo
4. decembra (TASR) - Občania SR budú aj naďalej prichádzať o slovenský pas, ak prijmú občianstvo iného štátu. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o štátnom občianstve od Mosta-Híd. Bugárovci chceli zmenou zákona vrátiť právny stav pred rok 2010. Svoje riešenie odoberania občianstva má pripravené aj ministerstvo vnútra, stále ho však nepredložilo.

Viac financií zo štátneho rozpočtu pre národnostné menšiny
4. decembra (TASR) - Poslanci NR SR schválili dnes návrh vládneho zákona o štátnom rozpočte na rok 2015 s viacerými pozmeňovacími návrhmi. Schválili tak navýšenie finančných prostriedkov pre program Kultúra národnostných menšín 2015 o 50 000 eur, ktoré inicioval vedúci Úradu vlády SR Igor Federič prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu podpredsedníčky NR SR Jany Laššákovej vo Výbore NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Obec nebude musieť do troch dní rozhodnúť o zákaze kultúrneho podujatia
5. decembra (TASR) - Obec nebude musieť do troch dní od doručenie oznámenia o konaní verejného kultúrneho podujatia rozhodnúť, či ho povolí, alebo zakáže. Rozhodnutie nebude musieť zverejňovať na úradnej tabuli ani na webe. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o verejných kultúrnych podujatiach z dielne Petra Osuského (SaS).

Zámer zjednotiť podmienky pôsobenia liečebných pedagógov neprešiel
5. decembra (TASR) - Úsilie Ivana Uhliarika (KDH) Zjednotiť podmienky pôsobenia liečebných pedagógov a psychológov pracujúcich mimo rezortu zdravotníctva (napr. v rezorte školstva, v sociálnych zariadeniach) neprešla. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne exministra zdravotníctva, ktorý chcel dosiahnuť sprístupnenie ďalšieho vzdelávania rozvinutého v rezorte zdravotníctva aj liečebným pedagógom a psychológom pracujúcim v zariadeniach rezortov školstva a práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prilba na lyžiarskych svahoch pre deti povinná nebude
5. decembra (TASR) - Povinnosť pre deti mladšie ako 15 rokov povinne nosiť počas lyžovania prilbu sa zavádzať nebude. Podobne ako vlani poslanci Mostu-Híd Gábor Gál a Árpád Érsek ani dnes nepresadili novelu zákona o Horskej záchrannej službe, ktorá mala túto povinnosť zaviesť.

Vekové obmedzenie na prácu vo verejnej správe sa zavádzať nebude
5. decembra (TASR) - Vekové obmedzenie pre prácu vo verejnej správe sa zavádzať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o štátnej službe od Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorý chcel stanoviť vekový limit na 63 rokov. Tvrdil totiž, že to tak funguje v tretine členských štátov EÚ.

Predmanželské zmluvy sa zavádzať nebudú
5. decembra (TASR) - Predmanželské zmluvy sa do slovenského právneho poriadku nevrátia. Poslanci SaS Jana Kiššová a Ľubomír Galko dnes nepresadili novelu Občianskeho zákonníka, ktorou sa chceli vrátiť k tomuto inštitútu umožňujúcemu snúbencom alebo manželom slobodne vylúčiť, zrušiť, založiť alebo presne stanoviť rozsah bezpodielového spoluvlastníctva.

Hmotná zodpovednosť funkcionárov za škody štátu sa zavádzať nebude
5. decembra (TASR) - Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú štátu sa zavádzať nebude. Plénum dnes nepodporilo návrh zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu, ktorý tentoraz predložili poslanci OĽaNO.

Povinné konzultácie s EÚ pri príprave niektorých zákonov neprešli
5. decembra (TASR) - Povinné konzultácie s inštitúciami EÚ pri prijímaní niektorých zákonov sa zavádzať nebudú. Plénum dnes nepodporilo návrh novely rokovacieho poriadku od Jozefa Kollára (nezaradený) a Jozefa Viskupiča (OĽaNO).

Zmrazenie platov až do hospodárenia bez deficitu neprešlo
5. decembra (TASR) - Platy ústavných činiteľov sa nebudú zmrazovať až do obdobia, kým Slovensko bude hospodáriť bez deficitu. Plénum dnes nepodporilo návrh OĽaNO, ktorým chceli zaviesť takéto pravidlo. Platy ústavných činiteľov pre budúci rok už boli na tejto schôdzi opätovne zmrazené, nebola však daná podmienka týkajúca sa hospodárenia štátu.

Zámer OĽaNO vrátiť ľuďom odobraté slovenské občianstvo neprešiel
5. decembra (TASR) - Slovenská republika nebude vracať občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli pre prijatie pasu iného štátu. Rovnako sa nebudú ani zmierňovať podmienky straty slovenského občianstvo. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh poslancov OĽaNO, ktorým chceli zmeniť súčasný stav.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Zvolila len dvoch z trojice kandidátov Slovenska na sudcu ESĽP
1. decembra (TASR) – Kandidátmi Slovenska na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) sú košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová. Na dnešnom volebnom zasadnutí o nich rozhodla Súdna rada SR.

MS SR: Platy za december zamestnanci súdov dostanú, budú aj odmeny
2. decembra (TASR) – Platy zamestnancov slovenských súdov za posledný mesiac tohto roku budú riadne a včas vyplatené. Oznámilo to dnes ministerstvo spravodlivosti (MS) ako výsledok rokovaní s ministerstvom financií (MF) o zvýšení rozpočtu rezortu spravodlivosti.

ÚS zrušil rozhodnutie o nevymenovaní J. Čentéša za generálneho prokurátora  
4. decembra (TASR) – Senát Ústavného súdu SR dnes zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša na prístup k voleným a iným verejným funkciám, ako aj na vstup do verejných služieb svojej krajiny za rovnakých podmienok. Na verejnom zasadnutí o tom rozhodol I. Senát Ústavného súdu (ÚS) SR pod vedením Ladislava Orosza.

MS SR: Ešte tento rok predloží vláde tri civilnoprávne kódexy
4. decembra (TASR) – Ešte tento rok by mala vláda SR schváliť nové kódexy upravujúce civilné konanie pred súdmi. Informoval o tom dnes na brífingu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

SÚDNA RADA: Doplňovacia voľba kandidáta na sudcu ESĽP bude 26. januára
3. decembra (TASR) – V poradí tretia kandidátka Slovenskej republiky na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) by mala byť kompletná 26. januára 2015. Na tento deň vyhlásila predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková doplňovaciu voľbu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk