29.12.2014
ID: 2734upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov sú stále v hre. Od januára 2015 síce nebudú, predseda parlamentu Peter Pellegrini ich ale chce v priebehu roka prijať. "Počítam, že nové majetkové priznania by mohli pravdepodobne platiť k 1. 1. 2016," povedal v rozhovore pre TASR Pellegrini.

VLÁDA

MŠ SR: Pri zákone o odbornom vzdelávaní rieši ďalšie požiadavky zamestnávateľov
23. decembra (TASR) - Zákon o odbornom vzdelávaní, ktorý má pomôcť študentom získať prax už počas štúdia na stredných odborných školách sa doteraz nedostal na rokovanie vlády. Podľa ministra Juraja Draxlera musí rezort riešiť ďalšie požiadavky zo strany zamestnávateľov

RÚReP žiada premiéra, aby nechal prepracovať zákon o odpadoch
22. decembra (TASR) – Republiková Únia recyklačného Priemyslu (RÚReP) žiada v otvorenom liste premiéra SR Roberta Fica, aby návrh zákona o odpadoch, ktorý 17. decembra schválila vláda, nepredkladal do NR SR, ale nechal ho, naopak, prepracovať. RÚReP svoju žiadosť odôvodňuje tým, že vládou schválený zákon okrem iného spôsobí výpadok financií v štátnom rozpočte a bude mať i negatívny dopad na  mieru recyklácie odpadov.


NÁRODNÁ RADA

P. Pellegrini chce kódex poslanca
28. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR by mali mať vlastný kódex. Dokument by mal hovoriť, ako sa majú správať v parlamente aj pri stretávaní sa so záujmovými skupinami. Kódex poslanca by chcel presadiť predseda parlamente Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pellegrini chce počas roka sprísniť majetkové priznania funkcionárov
27. decembra (TASR) - Podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov sú stále v hre. Od januára 2015 síce nebudú, predseda parlamentu Peter Pellegrini ich ale chce v priebehu roka prijať. "Počítam, že nové majetkové priznania by mohli pravdepodobne platiť k 1. 1. 2016," povedal v rozhovore pre TASR Pellegrini.


Pozn.:

KDH nechce ísť do vlády so Smerom ani so SaS, naznačil J. Figeľ
28. decembra (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie nechce ísť po parlamentných voľbách 2016 do volieb so Smerom-SD ani so stranou SaS. Vyplýva to z vyjadrení predsedu hnutia Jána Figeľa. "Chceme ponúknuť alternatívu voči súčasnej vláde. Nejdeme napomáhať Smeru, ale ho vystriedať," povedal v rozhovore pre TASR Figeľ.

J.ČIŽNÁR:Ak sa nebudú na súdoch robiť poriadky, tak neviem,či sa dostaneme ďalej
26. decembra (TASR) - O začiatku tohto roka do konca novembra sa na prokuratúre znížil počet nevybavených vecí nad jeden rok o 19,95 percenta a počet nevybavených vecí nad dva roky sa znížil zase o 34,73 percenta. Počet nevybavených vecí nad tri roky sa znížil až o 41,8 percenta. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár pri svojom nástupe do funkcie v druhej polovici júla minulého roka deklaroval, že má snahu odstrániť prieťahy v prípravnom konaní, a teda zrýchliť konania. "V tejto súvislosti ale poznamenám, že pri maximálnej snahe prokurátorov, ktorých niekedy ženiem do extrému, ťažko im vysvetlím – ako je možné, že sa na súde premlčí 52 trestných vecí u jedného sudcu. Toto sa stane aj napriek tomu, že prokurátori v týchto veciach tomuto sudcovi podali skoro 300 žiadostí, aby v týchto veciach konal, alebo sťažnosti na prieťahy. Ani v jednej nereagoval. Myslím si, že na to sú iné orgány, ktoré by mali zabezpečiť, aby tieto prieťahy, že dôjde k premlčaniu 52 vecí, nedochádzalo. Prokuratúra v tejto oblasti robí všetko, čo je v jej silách. Pokiaľ sa nebudú robiť poriadky na súdoch, ale takisto aj na polícii, tak neviem, či sa ešte dostaneme ďalej," zdôraznil na margo prieťahov Jaromír Čižnár.

SR neuspela na nemeckom súde v spore pre zákaz zisku poisťovní
25. decembra (TASR) - Slovensko neuspelo s návrhom na zrušenie rozsudku, podľa ktorého má zaplatiť miliónové odškodné súkromnému akcionárovi Union zdravotnej poisťovne spoločnosti Achmea za zákaz zisku počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vyšší krajinský súd vo Frankfurte minulý týždeň návrh na zrušenie arbitrážneho rozsudku zamietol. Na svojom webe o tom informuje týždenník Trend.

V roku 2014 došlo k zhoršeniu kvality demokracie na Slovensku
22. decembra (TASR) – Kvalita demokracie na Slovensku sa oproti minulému roku zhoršila. V hodnotení IVO Barometra poklesla oproti celkovému hodnoteniu za rok 2013 o 0,3 bodu a jej celoročný priemer  tak dosiahol známku 3,2. Súvisí to najmä s tým, že pôsobenie demokratických inštitúcií v niektorých oblastiach spoločnosti je ovplyvnené mocenským výkonom. Na tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk