2.2.2015
ID: 2769upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Rekodifikácia civilného procesného práva má odporu pléna. Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania trojicu civilnoprávnych kódexov z dielne rezortu spravodlivosti, ktoré majú nahradiť takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.

VLÁDA

Nemocnice dlhujú na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 120 mil. eur
28. januára (TASR) – Dlhy zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni prekročili hranicu 120 miliónov eur. Ku koncu minulého roka dlhovali na nezaplatenom poistnom vyše 120,2 milióna eur. Medziročne sa tak ich pohľadávky zvýšili takmer o 34 miliónov eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú vláda vzala dnes na vedomie.

Slovensko vyčlení vojakov do zálohy pre operáciu v Bosne a Hercegovine
28. januára (TASR) - Slovensko aj v tomto roku vytvorí vojenské zálohy pre operáciu EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine, ktoré budú môcť v prípade zhoršenia situácie v tejto krajine zasiahnuť. Do konca roka 2015 bude v pohotovosti 125 profesionálnych vojakov vo forme mechanizovanej roty. Vytvorenie záloh vzala vláda na dnešnom rokovaní na vedomie.


NÁRODNÁ RADA

Rekodifikácia civilného konania pred súdmi má podporu pléna
28. januára (TASR) – Rekodifikácia civilného procesného práva má odporu pléna. Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania trojicu civilnoprávnych kódexov z dielne rezortu spravodlivosti, ktoré majú nahradiť takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.

Petičné právo bude od septembra fungovať po novom
28. januára (TASR) – Jedno zo základných politických práv – petičné právo sa bude od septembra realizovať podľa zmenených pravidiel. Tie prináša novela zákona o petičnom práve, ktorú dnes 126 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Prezident neuspel, schránky sa budú regulovať podľa pôvodnej novely
28. januára (TASR) - Plénum Národnej rady SR dnes odmietlo pripomienky prezidenta Andreja Kisku a novelu zákona o verejnom obstarávaní schválili poslanci 81 hlasmi v pôvodnom znení. Jedinou zmenou je posun účinnosti právnej normy na marec.

Pravidlá používania monitorovacích náramkov pre odsúdených sú v 2. čítaní
28. januára (TASR) – Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenia je o ďalší krok bližšie k realite. Poslanci NR SR dnes posunuli jeho legislatívne pravidlá do druhého čítania. Návrh zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami predložil do pléna minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Slovensko sa stane členom Európskej vesmírnej agentúry
28. januára (TASR) - Slovensko sa stane novým členom Európskej vesmírnej agentúry. Rozhodli o tom dnes 138 hlasmi poslanci Národnej rady SR, keď vyjadrili súhlas s uzavretím Zmluvy o európskom spolupracujúcom štáte medzi SR a Európskou vesmírnou agentúrou.

Stimuly na ochranu priemyselného vlastníctva MŠ udeľovať nebude
28. januára (TASR) - Ministerstvo školstva príde od 15. marca o možnosť udeľovať stimuly na zabezpečenie ochrany priemyselného vlastníctva a na dočasné pridelenie vysokokvalifikovaného zamestnanca výskumu a vývoja. Túto kompetenciu vypúšťa novela zákona o stimuloch pre výskum a vývoj, ktorú dnes 122 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Praktické vzdelávanie žiakov u zamestnávateľov je v 2. čítaní
28. januára (TASR) – Plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. To je hlavný cieľ nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Zvolila Jána Mazáka za tretieho kandidáta na sudcu ESĽP
26. januára (TASR) – Tretím slovenským kandidátom na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu je ústavný právnik Ján Mazák. Jeho kandidatúru schválila dnes v Omšení Súdna rada SR.

ÚS SR: Zamietol sťažnosť na voľbu primátora Sabinova
28. januára (TASR) – Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) rozhodoval dnes na neverejnom zasadnutí o niektorých volebných sťažnostiach týkajúcich sa novembrových komunálnych volieb. Zamietol sťažnosť na neústavnosť a nezákonnosť voľby primátora Sabinova a odmietol sťažnosť na voľby poslancov Mestského zastupiteľstva v Ružomberku.

Platové požiadavky zamestnancov súdov podporili sudcovia OS Bratislava I
30. januára (TASR) – Platové požiadavky súdnych zamestnancov majú podporu sudcov najväčšieho súdu na Slovensku. Postavila sa za ne Sudcovská rada Okresného súdu (OS) Bratislava I. V dnešnom vyhlásení podpísanom predsedom Mariánom Trenčanom Sudcovská rada konštatuje, že plne podporuje, aby sa zlepšilo platové a sociálne postavenie zamestnancov súdov, ako aj materiálne a finančné zabezpečenie chodu súdov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk