16.3.2015
ID: 2824upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poplatky u lekárov dostanú nové pravidlá a prednostné objednávanie v ambulanciách sa zruší. Poslanci NR SR 81 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

VLÁDA

Novou štátnou tajomníčkou ministerstva školstva je Romana Kanovská
11. marca (TASR) – Ministerstvo školstva má novú štátnu tajomníčku, a to Romanu Kanovskú. Návrh na jej vymenovanie schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci prelomili veto prezidenta, prednostné objednávanie sa zruší
11. marca (TASR) - Poplatky u lekárov dostanú nové pravidlá a prednostné objednávanie v ambulanciách sa zruší. Poslanci NR SR dnes 81 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Trvalo vyviezť historický knižničný dokument do zahraničia má byť zakázané
11. marca (TASR) - Trvalo vyviezť historický knižničný dokument alebo historický knižničný fond do zahraničia už nemá byť možné. Od júla má tomu zamedziť nový zákon o knižniciach, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Na praktickom vzdelávaní žiakov sa budú môcť podieľať aj zamestnávatelia
12. marca (TASR) – Zabezpečenie plynulého prechodu študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania je hlavným cieľom nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý dnes 80 hlasmi schválili poslanci NR SR. Zákon po podpise prezidenta nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roka a do školskej praxe sa má dostať od 1. septembra.

Ochrana pred povodňami sa dostane do súladu s európskou smernicou
12. marca(TASR) - Zákon o ochrane pred povodňami sa od mája dostane do súladu so smernicou Európskeho parlamentu a Rady Európy. Potrebné zmeny na odstránenie transpozičného deficitu dnes 77 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Riziko závažných priemyselných havárií má pomôcť znížiť nový zákon
12. marca (TASR) - Predchádzanie vzniku závažných priemyselných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok a obmedzenie následkov takýchto havárií na zdravie ľudí, životné prostredie a majetok je cieľom zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právna norma prináša od augusta povinnosti pre prevádzkovateľov dotknutých podnikov tak, aby sa zabezpečila prevencia a minimalizovali sa následky havárie.

Deti na úteku by mali mať na Slovensku lepšie podmienky
12. marca (TASR) - Azylová politika Slovenska by sa mala upraviť. Má sa zjednotiť s dvoma smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z roku 2013. Ich zapracovanie do zákona o azyle dnes parlament posunul do druhého čítania.

Nezákonne vyvezené kultúrne bohatstvo sa má vrátiť späť na Slovensko
12. marca (TASR) – Zabezpečiť navrátenie všetkých predmetov kultúrnej hodnoty na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných, alebo iných zbierok. Taký je cieľ návrhu novely zákona o archívoch a registratúrach, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Zmeny pravidiel ochrany pred požiarmi sú v druhom čítaní
12. marca (TASR) – Viacero zmien v pravidlách ochrany pred požiarmi, ktoré sú reakciou aj na výsledky výkonu štátneho dozoru, prináša novela zákona o ochrane pred požiarmi. Právnu normu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Služby na matrikách by mali byť elektronické
12. marca (TASR) - Služby na matrikách by mali byť elektronické. Počíta s tým novela zákona o matrikách z dielne ministerstva vnútra, ktorú dnes posunul parlament do druhého čítania.

Na Slovensku by mal vzniknúť register všetkých adries
12. marca (TASR) - Štát by mal mať pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždiť ich má v registri, ktorý má vzniknúť na základe zákona o registri adries z dielne ministerstva vnútra. Vznik registra dnes posunuli poslanci NR SR do druhého čítania. Jeho vytvorenie súvisí so zavádzaním elektronických služieb na Slovensku.

Majetkové priznania zatiaľ podalo 80 zo 479 verejných funkcionárov
13. marca (TASR) - Majetkové priznania podalo zatiaľ 80 verejných funkcionárov zo 479 evidovaných. TASR to potvrdil predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Alojz Přidal (KDH).


Pozn.:

EÚ vydala už tretí porovnávací prehľad členských krajín v oblasti justície
9. marca (TASR) - Európska komisia vydala dnes porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície z roku 2015, ktorý poskytuje prehľad kvality, nezávislosti a efektívnosti justičných systémov členských štátov.

ÚS SR vyhlásil za neplatné novembrové komunálne voľby v piatich obciach
10. marca (TASR) – Za neplatné vyhlásil Ústavný súd (ÚS) SR komunálne voľby z 15. novembra 2014 celkovo v piatich obciach. Išlo o Bunkovce, Trebatice, Želovce, Repejov a Roztoky. Spolu ÚS SR zaregistroval 94 sťažností na nezákonnosť a neústavnosť volieb do orgánov územnej samosprávy.

Europarlament vyzval SR a ďalšie štyri štáty EÚ, aby uznali štátnosť Kosova
11. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes prijal správu o pokroku Čiernej Hory, Kosova, Macedónska a Srbska za rok 2014. Europoslanci v prijatom uznesení znovu vyzvali päť členských krajín Európskej únie vrátane Slovenska, aby uznali nezávislosť Kosova.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk