7.4.2015
ID: 2847upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenie dostane od júla jasné pravidlá. Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami z dielne ministerstva spravodlivosti.

VLÁDA

Navrhne neprijať sťažnosť neúspešného kandidáta ESĽP J. Mazáka 
1. apríla (TASR) – Vláda navrhne Ústavnému súdu (ÚS) SR neprijať sťažnosť neúspešného kandidáta na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) Jána Mazáka na ďalšie konanie. Vyjadrenie v tomto zmysle odhlasovali členovia kabinetu na svojom dnešnom zasadnutí.

Slovensko vlani vyplatilo sťažovateľom pred ESĽP dokopy 185.000 eur
1. apríla (TASR) – Dokopy 185.000 eur vyplatilo vlani Slovensko sťažujúcim sa pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP).  Vyplýva to zo správy zástupkyne Slovenska pred týmto súdom Marice Pirošíkovej, ktorú dnes prerokovala vláda.

Na účasť na medzinárodných misiách sa vlani dalo vyše 28 miliónov eur
1. apríla (TASR) - Na zabezpečenie účasti na aktivitách medzinárodného krízového manažmentu (MKM) vynaložilo Slovensko vlani 28,14 milióna eur, z toho išlo z rozpočtu ministerstva obrany vyše 27 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o pôsobení SR v aktivitách MKM, ktorú dnes vláda zobrala na vedomie.

Žien v politike je dlhodobo málo, najvýraznejšie sú zastúpené v súdnictve
1. apríla (TASR) - Hoci si Slovensko uvedomuje potrebu prijať legislatívne opatrenia vo volebných zákonoch do všetkých stupňov volených orgánov, v súčasnosti sa o nich neuvažuje. "Iniciatívy na zvýšenie zastúpenia žien v rámci politických strán v podstate neexistujú," konštatuje rezort diplomacie v správe o implementácii Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach v SR, ktorú dnes schválila vláda.

Porušenie medzinárodného práva na Ukrajine je pre SR neakceptovateľné
1. apríla (TASR) - Kríza v bezprostrednom susedstve Slovenska sa stala v Európe dominantnou, pričom veľmi rýchlo priniesla ekonomické dosahy, ohrozila energetickú bezpečnosť Ukrajiny a viacerých európskych krajín. "Turbulencie na Ukrajine vrátane porušenia medzinárodného práva donútili Európsku úniu k uplatňovaniu ekonomických sankcií a k neželanému zhoršeniu vzťahu medzi úniou a Ruskom," upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí (MZV) v správe o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR za minulý rok, ktorú dnes vláda schválila.

V súvislosti s predsedníctvom v EÚ sa vybuduje webový portál
1. apríla (TASR) - V súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Európskej únii sa ešte tento rok vybuduje webový portál, ktorý bude slúžiť ako hlavný komunikačný kanál. Rovnako sa vytvorí logo. Ide o jeden z krokov, ktoré je potrebné zrealizovať v kontexte s historicky prvým predsedníctvom, ktoré bude v druhej polovici 2016. Vláda dnes schválila správu o stave pripravenosti SR na jeho výkon, ktorú predložilo ministerstvo zahraničných vecí.


NÁRODNÁ RADA

OĽaNO chce dať rodičom právo odmietnuť účasť dieťaťa na sexuálnej výchove
6. apríla (TASR) - Zaviesť možnosť pre rodičov, zákonných zástupcov žiakov, ako aj pre žiakov samotných odmietnuť účasť na vyučovaní obsahujúcom sexuálne správanie či poznatky o eutanázii bez akejkoľvek sankcie a povinnosti si takúto hodinu nahrádzať na inom vyučovacom predmete. To je podstata návrhu novely školského zákona od poslancov OĽaNO Eriky Jurinovej, Igora Matoviča a Richarda Vašečku, ktorú predložili na májové rokovanie pléna.


PREZIDENT

Podpísal pravidlá pre monitorovacie náramky odsúdených
2. apríla (TASR) – Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenie dostane od júla jasné pravidlá. Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami z dielne ministerstva spravodlivosti.

Novela upravuje poskytovanie dotácií MZ na protidrogové aktivity
2. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude mať od júna bližšie definované pravidlá, ako udeľovať dotácie na účely protidrogových aktivít. Novelu zákona, ktorej cieľom je rozšíriť ich poskytovanie na tieto účely, podpísal prezident SR Andrej Kiska.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Neuzavrela otázku členstva sudcov v poradnom výbore prezidenta SR
30. marca (TASR) – Poradcovia prezidenta SR Andreja Kisku - sudcovia Ján Babjak a Zuzana Ďurišová, ostanú i naďalej v neistote, či za svoju činnosť v prospech hlavy štátu nebudú disciplinárne stíhaní. Súdna rada ani dnes neukončila posudzovanie, či ich členstvo v poradnom výbore prezidenta bolo zlučiteľné s výkonom funkcie sudcu.

MV SR: Spustilo elektronické služby pre osvedčenie o evidencii vozidla
1. apríla (TASR) – Namiesto osobnej návštevy dopravného inšpektorátu si už vodiči môžu oddnes vybaviť viaceré záležitosti cez internet. TASR o tom informovalo ministerstvo vnútra.

POLÍCIA: V zákone chce zmeniť ustanovenia o objektívnej zodpovednosti vodiča
5. apríla (TASR) - Objektívna zodpovednosť držiteľa vozidla, parkovanie na chodníku, oprávnenia policajta v súvislosti s nezaplatením mýta - aj tieto veci by sa mohli zmeniť v pripravovanej novele zákona o cestnej premávke. TASR o tom informovalo Prezídium Policajného zboru.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk