14.4.2015
ID: 2851upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Do slovenskej justície pôjde v tomto a nasledujúcom roku dokopy o 45 miliónov eur viac. Na zvýšení rozpočtu ministerstva spravodlivosti sa dohodol šéf rezortu Tomáš Borec s ministrom financií Petrom Kažimírom. Výsledky utorkového rokovania oznámili po zasadnutí vlády.

VLÁDA

Kapacity ústavov na výkon trestu sú nedostatočné
8. apríla (TASR) – Pre Slovensko bude v nastávajúcom období nevyhnutné zvýšiť kapacitu väzenských zariadení na výkon trestu. Dôvodom je vysoký počet osôb, ktoré napriek právoplatnému odsúdeniu nenastúpili na výkon trestu odňatia slobody. Uvádza sa to v Správe o plnení úloh vyplývajúcich z aktualizovanej Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020, ktorú dnes prerokovala vláda.

Občania budú mať k dispozícii elektronický výpis z registra trestov
8. apríla (TASR) – Generálna prokuratúra SR začne už tento mesiac poskytovať službu elektronického výpisu z registra trestov v novej podobe. Uvádza sa to v informácii, ktorú zobrala na vedomie vláda na svojom dnešnom zasadnutí.


NÁRODNÁ RADA

P. Pellegrini zvolal mimoriadnu schôdzu k reštrukturalizáciám veľkých firiem
7. apríla (TASR) – Problémami živnostníkov zasiahnutých reštrukturalizáciami veľkých firiem sa bude na budúci týždeň zaoberať parlament. Mimoriadnu schôdzu pléna NR SR dnes po rokovaní s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) zvolal predseda parlamentu Peter Pellegrini na stredu 15. apríla popoludní. Zúčastniť by sa na nej mali aj ministri vládneho kabinetu.

Opozícia odovzdala podpisy, V. Čislák bude čeliť pokusu o odvolanie 
8. apríla (TASR) - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) bude do siedmich dní čeliť na pôde Národnej rady (NR) SR pokusu o vyslovenie nedôvery. Predstavitelia opozičných strán NOVA, SaS a OĽaNO dnes odovzdali podpisy poslancov potrebné na iniciovanie mimoriadneho rokovania pléna.

Opozícia volá po odhalení konečných užívateľov výhod pri obchode so štátom
8. apríla (TASR) - Pri všetkých finančných transakciách so štátom, a to v rámci verejných obstarávaní, zdravotného poistenia, dotácií, eurofondov, privatizácií či predaja majetku štátu a samospráv musí právnická osoba potvrdením z banky deklarovať, kto je konečný užívateľ výhod. To je podstata návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú na najbližšiu schôdzu NR SR predložili predstavitelia strán OĽaNO, SaS a NOVA.


Pozn.:

Slovenská justícia dostane injekciu 45 miliónov eur
8. apríla (TASR) – Do slovenskej justície pôjde v tomto a nasledujúcom roku dokopy o 45 miliónov eur viac. Na zvýšení rozpočtu ministerstva spravodlivosti sa dohodol šéf rezortu Tomáš Borec s ministrom financií Petrom Kažimírom. Výsledky utorkového rokovania oznámili dnes po zasadnutí vlády.

ÚS SR posúdi ústavnosť novely zákona o kolektívnom vyjednávaní
8. apríla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes prijal na ďalšie konanie podnet skupiny opozičných poslancov NR SR na posúdenie ústavnosti novely zákona o kolektívnom vyjednávaní. Zároveň však nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

T. BOREC: Vekový cenzus sudcov 65 rokov pre odchod z funkcie je na zamyslenie
9. apríla (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smeru-SD) si vie predstaviť, že by sa zvýšil vekový cenzus 65 rokov pre odvolanie sudcov z ich funkcie zakotvený v Ústave SR. Pripustil to v stredu (8.4.) po rokovaní vlády.

SR zatiaľ medzinárodný dohovor proti obchodovaniu s ľudskými orgánmi nepodpísala
9. apríla (TASR) - Hoci Slovensko má záujem pristúpiť k Dohovoru Rady Európy proti obchodovaniu s ľudskými orgánmi, zatiaľ tak neurobilo. Zmluva bola otvorená na podpis ešte 24. marca, v prvý deň medzinárodnej konferencie, ktorú organizovali Rada Európy a španielska vláda v Santiago de Compostela. V závere konferencie už bolo pod ňou podpísaných 14 európskych štátov.

Majetkové priznania podali takmer všetci verejní funkcionári, chýba ich asi päť
10. apríla (TASR) - Majetkové priznanie podali podľa zákona o konflikte záujmov takmer všetci verejní funkcionári. Povinnosť si nesplnili asi piati z celkového počtu 479 evidovaných činiteľov. TASR to potvrdil predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Alojz Přidal (KDH).

JUSTÍCIA: Aj na Slovensku by odsúdené matky mali mať možnosť ostať s deťmi
12. apríla (TASR) – Ani na Slovensku by už malé deti nemali byť odtŕhané od matiek odsúdených na trest odňatia slobody. Zmazať dlh v tejto oblasti chce ministerstvo spravodlivosti. Oznámil to šéf rezortu Tomáš Borec.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk