15.6.2015
ID: 2929upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Kandidátmi Slovenska na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu sú Juraj Schwarcz a Mária Patakyová. Nominácie Súdnej rady odsúhlasila vláda. Ministri sa stotožnili s menami, ktoré vzišli z voľby v Súdnej rade 28. mája. Prvé pošle Slovensko do Luxemburgu v rámci pravidelnej obmeny na súde. Schwarcz pôsobí na súde už od roku 2009, teraz by mohol byť vymenovaný na druhé funkčné obdobie. V májovej voľbe v Súdnej rade nemal protikandidáta.

VLÁDA

Kandidáti na sudcu Všeobecného súdu EÚ sú J. Schwarcz a M. Patakyová 
10. júna (TASR) - Kandidátmi Slovenska na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu sú Juraj Schwarcz a Mária Patakyová. Nominácie Súdnej rady dnes odsúhlasila vláda. Ministri sa stotožnili s menami, ktoré vzišli z voľby v Súdnej rade 28. mája. Prvé pošle Slovensko do Luxemburgu v rámci pravidelnej obmeny na súde. Schwarcz pôsobí na súde už od roku 2009, teraz by mohol byť vymenovaný na druhé funkčné obdobie. V májovej voľbe v Súdnej rade nemal protikandidáta.

Slovensko sa zúčastnilo na cvičení krízového manažmentu NATO
10. júna (TASR) – Fiktívny konflikt medzi dvoma ostrovnými štátmi v Indickom oceáne preveril krízový manažment Severoatlantickej aliancie (NATO). Do cvičenia s názvom NATO CMX 15, ktoré sa uskutočnilo v termíne od 4. do 10. marca, sa zapojila aj Slovenská republika.

SR sa pripojí k Medzinárodnej jednotke vojenskej polície v operácii ALTHEA
10. júna (TASR) - Časť slovenských vojenských policajtov v operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine bude pôsobiť v rámci Medzinárodnej jednotky vojenskej polície. Vyplýva to z Návrhu na doplnenie úloh príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky v operácii EUFOR ALTHEA, ktorý dnes odobrila vláda.

Energetická únia je pre Slovensko jednou z kritických tém
10. júna (TASR) - Pre Slovensko predstavuje Energetická únia jednu z kritických tém, ktorej bude v nadchádzajúcom období venovať zvýšenú pozornosť. Táto problematika má silný potenciál stať sa jednou z kľúčových priorít slovenského predsedníctva v Európskej únii v druhej polovici budúceho roka. Vyplýva to zo zamerania činnosti Stáleho zastúpenia (SZ) SR pri Európskej únii, ktoré dnes schválila vláda.

Na summit premiérov Vyšehradskej štvorky príde aj francúzsky prezident
10. júna (TASR) - Na schôdzke premiérov Vyšehradskej štvorky sa v piatok 19. júna v Bratislave zúčastní aj francúzsky prezident Francois Hollande. Návrh na uskutočnenie rozšíreného summitu dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Výbor odobril zvýšenie významu stabilného prostredia tradičnej rodiny
Zlepšiť podmienky ochrany detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. To sú hlavné ciele novely zákona o rodine, ktorú dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili schválenie právnej normy aj v pléne. Do zákona má pribudnúť uznanie spoločnosti, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejšie stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa. Snahou je tiež, aby umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti bolo najkrajnejším riešením v oblasti rodinnej politiky.

Súdna rada má byť od januára samostatnou rozpočtovou kapitolou 
9. júna (TASR) - Kancelária Súdnej rady SR má byť od januára 2016 samostatnou rozpočtovou kapitolou štátneho rozpočtu. Ústavnoprávny výbor NR SR dnes odobril pozmeňujúci návrh Antona Martvoňa (Smer-SD) k vládnej novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a odporučil jeho schválenie aj v pléne na júnovom rokovaní.

Mimoriadna schôdza ku kauze Gorila bude v pondelok 15. júna
9. júna (TASR) - Plénum Národnej rady SR sa bude zaoberať kauzou Gorila na mimoriadnej schôdzi parlamentu v pondelok 15. júna. Na tento deň ju od 13.00 h zvolal šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Prezident A. Kiska prednesie správu o stave krajiny, požiadal o to listom
12. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska príde na pôdu Národnej rady SR predniesť správu o stave republiky. O možnosť vystúpiť požiadal listom predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD). Kiska by mal prehovoriť pred poslancami vo štvrtok (18.6.) o 10. hodine. Podľa ústavy SR môže hlava štátu vystúpiť v NR SR, kedykoľvek o to požiada. Správu o stave republiky prednesie v čase prvého výročia vo funkcii. Naposledy Kiska v parlamente vystúpil v novembri, keď kritizoval pomery v zdravotníctve.


Pozn.:

MS SR: Návrhy zákonov sa budú povinne zverejňovať na pripomienkové konanie
8. júna (TASR) - Za prelomovú zmenu považuje ministerstvo spravodlivosti návrh Zákona o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov SR z hľadiska transparentnosti a ochrany práva verejnosti zapojiť sa do legislatívneho procesu. Kým v súčasnosti je pripomienkové konanie upravené len v legislatívnych pravidlách vlády SR, ktoré sú schválené uznesením vlády, návrh ministerstva počíta s tým, že táto povinnosť bude zakotvená priamo v zákone. Takže v budúcnosti sa budú musieť návrhy zákonov zverejňovať na pripomienkové konanie.

ÚS: Nevyhovel návrhu opozície o protiústavnosti zákona o sociálnom poistení
10. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes nevyhovel návrhu 41 opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR, aby vyhlásil za protiústavné ustanovenia zákona o sociálnom poistení. Opozícia minulý rok požiadala o verdikt v tom, či sú v zákone otvorene diskriminovaní niektorí starodôchodcovia. Podľa vtedajšieho poslanca NR SR za Most-Híd Józsefa Nagya tento stav diskriminácie na Slovensku pretrváva vyše desať rokov.

ÚS odmietol podanie J. Dubovcovej k zákonu o hmotnej núdzi
10. júna (TASR) – Návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na posúdenie súladu zákona o pomoci v hmotnej núdzi s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi dnes Ústavný súd SR odmietol ako podaný zjavne neoprávnenou osobou. K dnešnému rozhodnutiu pléna ÚS SR pripájajú odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Lajos Mészáros a Ladislav Orosz.

SÚDY: Novým predsedom Špecializovaného trestného súdu sa stal M. Truban
11. júna (TASR) – Novým predsedom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa stal Michal Truban. Do funkcie ho dnes priamo na pôde pezinského súdu v dopoludňajších hodinách vymenoval minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Slovensko spresní legislatívu pre účasť svojich občanov na bojoch na Ukrajine
11. júna (TASR) – Slovensko pripravuje zmeny v legislatíve, ktoré by zohľadnili konanie jeho občanov zapojených do bojov na Ukrajine na strane separatistov. Informovali o tom ministri zahraničných vecí a vnútra i ministerstvo spravodlivosti (MS).

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk