17.8.2015
ID: 2999upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Mnohomiliónový projekt Elektronické služby monitoringu obvinených a odsúdených (ESMO) nemá len odľahčiť preplnené slovenské väznice. Jeho ciele sú širšie. Prostredníctvom mediálnej kampane za viac ako pol milióna eur sa bude o tom snažiť presvedčiť verejnosť ministerstvo spravodlivosti. V agentúre Creo/Young & Rubicam si objednalo mediálne služby v predpokladanom rozsahu 511.949 eur s DPH. Hlavným posolstvom kampane, ktorú agentúra pripraví, je informovať odbornú aj laickú verejnosť o skutočnom potenciáli projektu.

NÁRODNÁ RADA

M. Fecko navrhuje viac možností na rozdelenie obcí
10. augusta (TASR) - Rozdeľovanie obcí by mohlo dostať nové pravidlá. Podmienky na odčlenenie konkrétnej časti obce navrhuje upraviť poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Martin Fecko v novele zákona o obecnom zriadení.

Lídri OĽaNO a NOVA sa pokúsia presadiť trestnú zodpovednosť právnických osôb
13. augusta (TASR) – Lídri hnutí OĽaNO a NOVA Igor Matovič a Daniel Lipšic predložia spoločne do parlamentu vlastný návrh zákona, ktorým by sa na Slovensku zaviedla trestná zodpovednosť právnických osôb. Obaja poslanci o tom dnes informovali na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

A. Hlina chce zrušiť bilbordy na križovatkách a tam, kde zakrývajú pamiatky
13. augusta (TASR) – Bilbordy by mali zmiznúť z križovatiek a miest, na ktorých bránia vo výhľade na národné kultúrne pamiatky. Myslí si poslanec KDH Alojz Hlina, ktorý chce odtiaľ dostať zmenou zákona o cestných komunikáciách. Kresťanskí demokrati chcú tiež regulovať obsah bilbordových kampaní. Bilbordy propagujúce alkohol chcú zakázať v okolí škôlok či škôl a tiež zdravotníckych zariadení. Mali by sa tiež zvýšiť pokuty za reklamu na alkohol, ktorá je namierená na deti. Túto zmenu má priniesť novela zákona o reklame, ktorú dnes predstavil šéf klubu KDH Pavol Abrhan.

Kancelária hľadá stáleho zástupcu pri EP, vyberie ho anonymne
16. augusta (TASR) - Kancelária Národnej rady (K NR) SR hľadá stáleho zástupcu parlamentu pri Európskom parlamente. Prihlásiť sa môže každý, kto spĺňa požadované kritériá. Nového štátneho radcu hľadá parlament aj cez pracovný portál Profesia.sk. Vyberie ho na základe anonymných testov.


Pozn.:

Slovensko by podľa premiéra Fica mohlo prijať dodatočných azylantov z Rakúska
10. augusta (TASR) - Slovenská vláda by v prípade nutnosti bola ochotná poskytnúť ubytovanie ďalším žiadateľom o azyl z Rakúska. Slovenský premiér Robert Fico sa tak vyjadril v rozhovore, ktorý dnes zverejnil rakúsky spravodajský portál derStandard.at.

Slovensko získalo 13,1 mil. eur na podporu opatrení súvisiacich s migráciou
10. augusta (TASR) - Slovensko získalo na sedemročné obdobie z fondov EÚ 13,1 milióna eur na podporu opatrení súvisiacich s migráciou. Tieto prostriedky budú k dispozícii na rôzne projekty, napríklad na podporu efektívneho azylového systému, zlepšenie zberu dát a štatistík, zlepšenie služieb poskytovaných zraniteľným skupinám. TASR o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

OBRANA: Záujemcovia, ktorí absolvujú dobrovoľný výcvik, by mali dostať 375 eur
11. augusta (TASR) - Záujemcovia, ktorí sa rozhodnú absolvovať dobrovoľnú vojenskú prípravu, budú mať zabezpečené bezplatné ubytovanie a stravovanie. Okrem toho by podľa návrhu mali za 12-týždňový výcvik dostať 375 eur. Rezort obrany informoval, že vzhľadom na to, že nejde o príjem, ale príspevok, ministri obrany a financií sa dohodli, že táto suma nebude podliehať zdaneniu, aj napriek pripomienke ministerstva financií.

Podľa kancelárie ombudsmanky by mal policajtov prešetrovať nezávislý orgán
11. augusta (TASR) – Orgán, ktorý by mal prešetrovať postupy polície, by mal byť nezávislým vyšetrovacím orgánom, ktorý nesmie byť súčasťou ani polície, ani ministerstva vnútra. Tvrdí to Kancelária verejného ochrancu práv v odpovedi na otázku TASR o postavení a nezávislosti inšpekcie ministerstva vnútra na Slovensku.

MS SR:V kampani za viac ako pol milióna eur bude vysvetľovať ciele projektu ESMO
12. augusta (TASR) – Mnohomiliónový projekt Elektronické služby monitoringu obvinených a odsúdených (ESMO) nemá len odľahčiť preplnené slovenské väznice. Jeho ciele sú širšie. Prostredníctvom mediálnej kampane za viac ako pol milióna eur sa bude o tom snažiť presvedčiť verejnosť ministerstvo spravodlivosti. V agentúre Creo/Young & Rubicam si objednalo mediálne služby v predpokladanom rozsahu 511.949 eur s DPH. Hlavným posolstvom kampane, ktorú agentúra pripraví, je informovať odbornú aj laickú verejnosť o skutočnom potenciáli projektu.

Za analýzu projektu NFŠ zaplatí ministerstvo školstva poradcovi vyše 800.000 eur
12. augusta (TASR) – Ministerstvo školstva už zverejnilo zmluvu s audítorskou spoločnosťou KPMG, ktorá má vypracovať analýzu k projektu Národného futbalového štadióna (NFŠ). Rezort školstva za služby audítorskej firme zaplatí 803.990,40 eura s DPH. Zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv vyplýva, že audítorská firma by mala napríklad komplexne zhodnotiť súčasný stav a doterajšie aktivity v rámci projektu NFŠ, či posúdiť možnosti hospodárenia a odporúčaný finančný model pre výstavbu štadióna.

E. KUKAN: EÚ nechce znovu zaviesť víza pre občanov z Balkánu
13. augusta (TASR) - Predseda delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy so Srbskom, slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS), oznámil belehradským médiám, že Európska únia nechce znovu zaviesť víza pre občanov zo Srbska a ďalších západobalkánskych krajín. Vyzval však na vyriešenie otázok týkajúcich sa rastúceho počtu žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú z Balkánu do západnej Európy. Informovala o tom dnes chorvátska tlačová agentúra HINA.

NS SR: Za prepustením M. Štvrteckého na slobodu je administratívne zlyhanie
14. augusta (TASR) – Najvyšší súd v súvislosti s prepustením odsúdeného Miroslava Štvrteckého svojím postupom neporušil žiaden právny predpis. Došlo však k administratívnemu zlyhaniu. Skonštatovala to dnes predsedníčka Daniela Švecová na základe vykonaného došetrenia administratívneho postupu súdu.

MV SR: Inšpekcia je oprávneným orgánom na stíhanie policajtov
14. augusta (TASR) – Úrad inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR je oprávneným orgánom na trestné stíhanie príslušníkov Policajného zboru (PZ). Ide o jednu zo služieb polície, čo je vyšpecifikované v zákone o Policajnom zbore. Uviedol to Tlačový odbor MV SR v odpovedi na otázku TASR o postavení a nezávislosti inšpekcie ministerstva vnútra na Slovensku.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk