21.9.2015
ID: 3031upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky vo verejných tendroch, budú zverejňovať svojich konečných užívateľov výhod. Vytvorenie verejného registra konečných beneficientov z firiem prináša novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú poslanci 79 hlasmi opätovne schválili. Keďže odmietli pripomienky prezidenta Andreja Kisku, platiť bude tak, ako bola pôvodne schválená.

VLÁDA

Platy zdravotníkov má zákon upraviť vo všetkých nemocniciach
16. septembra (TASR) - Platy zdravotníkov má zákon upraviť nielen v štátnych nemocniciach, ako počítal pôvodný plán ministerstva zdravotníctva, ale vo všetkých. Vláda dnes schválila nový návrh z jeho dielne, ktorý prišiel po tom, čo do rokovaní zasiahol premiér Robert Fico (Smer-SD) s ponukou na rozšírenie pôsobnosti právnej normy.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí bude mať nového šéfa
16. septembra (TASR) - Na najvyššom poste Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) prichádza k výmene. Vláda dnes ku koncu septembra odvolala jeho súčasného predsedu Igora Furdíka. Od 1. októbra ho vystrieda Ján Varšo.

Príprava a účasť na OH a PH 2016 si vyžiada 2,425 milióna eur
16. septembra (TASR) – Príprava a účasť reprezentantov Slovenska na budúcoročnej letnej olympiáde a následnej paralympiáde v juhoamerickom Rio de Janeiro si vyžiada 2,425 milióna eur. Je to predpoklad ministerstva školstva, ktorý dnes odobrila vláda SR na svojom zasadnutí.


NÁRODNÁ RADA

OĽaNO chce pri sexuálnom zneužívaní zrušiť premlčaciu lehotu
14. septembra (TASR) - Premlčanie trestného stíhania a výkonu trestu za trestný čin sexuálneho zneužívania by sa malo zrušiť, a to aj v prípade mladistvých páchateľov. Počíta s tým návrh novely Trestného zákona od poslancov OĽaNO Janky Šípošovej, Eriky Jurinovej, Miroslava Kadúca a Evy Horváthovej, ktorí predložili na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Premlčacia doba pri sexuálnom zneužívaní je v súčasnosti až do 20 rokov.

Starostovia majú mať rovnaký nárok na dovolenku ako zamestnanci obce
14. septembra (TASR) - Starostovia na Slovensku by mali mať nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. V novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest to navrhujú poslanci NR SR Ľubomír Petrák a Igor Choma (obaja Smer-SD). Petrák je starostom Hurbanovej Vsi, Choma primátorom Žiliny. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Predaj psov bez registrácie by mal byť nelegálny, navrhuje SaS
14. septembra (TASR) - Predaj psov bez registrácie by mal byť nelegálny. V novele zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, to navrhujú poslanci za SaS Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová.

J. Mikloško chce, aby sa nepočujúce deti povinne učili bilingválnou formou
14. septembra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Jozef Mikloško (KDH) chce, aby sa nepočujúce deti povinne učili v špeciálnych školách bilingválnou formou. "Na vyšších stupňoch vzdelávania sa stanovuje možnosť využívať tlmočníka posunkovej reči," navrhuje ďalej v novele zákona o posunkovej reči.

Poslanci KDH chcú, aby knižnice zamestnávali v prvom rade odborníkov
15. septembra (TASR) - V knižnice by mali zamestnávať v prvom rade ľudí, ktorí sú na túto prácu kvalifikovaní. Myslia si to kresťanskí demokrati, ktorí chcú zriaďovateľov knižníc primäť k zamestnávaniu odborníkov novelou zákona o knižniciach.

Domáce vzdelávanie žiakov má byť prístupnejšie, navrhuje SaS
15. septembra (TASR) – Domáce vzdelávanie by sa malo stať pre žiakov a rodičov prístupnejšie. Navrhuje to poslanec Martin Poliačik (SaS) v novele zákona o výchove a vzdelávaní, o ktorej budú poslanci Národnej rady SR rokovať na najbližšej schôdzi.

Na dofinancovanie zdravotníctva má ísť 86 miliónov eur 
16. septembra (TASR) - Na dofinancovanie zdravotníctva, po ktorom dlhodobo volajú desiatky nemocníc, má ísť v tomto roku 86 miliónov eur. Parlamentný výbor pre zdravotníctvo dnes odobril pozmeňujúci návrh z dielne poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD) zvýšiť platbu za poistencov štátu. S navýšením podľa jeho slov súhlasí aj ministerstvo financií.

Firmy vo verejných tendroch budú zverejňovať konečných užívateľov výhod
17. septembra (TASR) - Firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky vo verejných tendroch, budú zverejňovať svojich konečných užívateľov výhod. Vytvorenie verejného registra konečných beneficientov z firiem prináša novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú dnes poslanci 79 hlasmi opätovne schválili. Keďže odmietli pripomienky prezidenta Andreja Kisku, platiť bude tak, ako bola pôvodne schválená.

Hranica na povinnosť obstarávať cez EKS sa zvýši na 5000 eur
17. septembra (TASR) - Obce, mestá, vyššie územné celky, nemocnice či univerzity budú musieť nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS), až keď pôjde o zákazku od 5000 eur vyššie. V súčasnosti je hranica stanovená na 1000 eur. Tá bude naďalej platiť pre štát. Zmena sa nebude týkať potravín, kde je limit až 40.000 eur. Zvýšenie limitu prináša novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú poslancom vrátil na opätovné prerokovanie prezident Andrej Kiska. Plénum jeho pripomienky neakceptovalo a 79 hlasmi schválilo zákon v znení ako predtým.

Vláda má byť viazaná júnovým odmietnutím povinných kvót
17. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR berie na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ. Zároveň pripomína, že vláda SR je na európskych fórach vo vzťahu k utečeneckej kríze viazaná vyhlásením NR SR z 24. júna 2015. Takéto uznesenie dnes v súvislosti s rokovaním pléna navrhol poslanec a šéf európskeho výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Poslanci pripomenuli vláde viazanosť k odmietnutiu povinných kvót
17. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR berie na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ. Zároveň pripomína, že vláda SR je na európskych fórach vo vzťahu k utečeneckej kríze viazaná vyhlásením NR SR z 24. júna 2015. Takéto uznesenie dnes v súvislosti s migračnou krízou schválil parlament. Za text zdvihlo ruku 115 členov snemovne.

Zmrazenie platov väčšiny ústavných činiteľov je v druhom čítaní
18. septembra (TASR) - Platy väčšiny ústavných činiteľov sa zrejme na budúci rok zvyšovať nebudú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Predpokladá sa, že štát týmto krokom usporí 3,06 milióna eur.


PREZIDENT

Na ÚS SR napadol novelu o poplatkoch u lekára
18. septembra (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dnes požiadal Ústavný súd SR o preskúmanie súladu novely zákona, ktorá upravuje poplatky v ambulanciách, s Ústavou SR. Podľa hlavy štátu je novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava.


Pozn.:

NS SR: Š. Harabin skončil vo funkcii predsedu trestnoprávneho kolegia  
14. septembra (TASR) – Štefan Harabin po roku skončil vo funkcii predsedu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Z funkcie ho odvolali členovia kolégia na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí. Zasadnutia sa zúčastnilo 15 trestných sudcov Najvyššieho súdu vrátane Harabina, ktorý v tomto prípade nemohol hlasovať. Za zmenu na čele kolégia sa v tajnom hlasovaní vyslovilo deväť zo 14 hlasujúcich sudcov, informoval riaditeľ kancelárie Najvyššieho súdu Ivan Solej.

Diplomati EÚ odobrili silové zásahy v Stredozemnom mori proti prevádzačom
14. septembra (TASR) - Európska únia dnes ako súčasť svojej námornej operácie v Stredomorí EUNAVFOR Med rozhodla o použití vojenskej sily proti pašerákom migrantov. Uviedla to tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na diplomatické zdroje EÚ.

MV SR: Slovensko zaviedlo na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom hraničné kontroly
14. septembra (TASR) – Slovensko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Oznámilo to ministerstvo vnútra v reakcii na krok Nemecka, ktoré takéto opatrenie prijalo v nedeľu (13.9.) podvečer.

EK: Nenavrhla redukovať eurofondy štátom nesúhlasiacim s kvótami pre utečencov
15. septembra (TASR) – Európska komisia nenavrhla, aby sa z dôvodu nesúhlasu členských štátov so záväzným prerozdelením utečencov redukovala podpora z eurofondov. Aktuálne stanovisko s takýmto obsahom tlmočil Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku.

JUSTÍCIA: Na začiatku začne tablety a notebooky využívať zrejme len časť sudcov
17. septembra (TASR) – Elektronizácia slovenskej justície bude závisieť aj od slovenských sudcov. Väčšina z nich totiž stále preferuje spisy v papierovej podobe. Pripustil to generálny riaditeľ Sekcie informatiky a riadenia projektov Ministerstva spravodlivosti SR Vladimír Ivantyšyn.

Európsky parlament schválil návrh na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl
17. septembra (TASR) - Európsky parlament dnes veľkou väčšinou hlasov podporil návrh na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl z Grécka, Talianska a Maďarska. Informovala o tom agentúra Reuters.

MS SR: Zamestnancom súdov narastú v roku 2016 platy asi o 30 eur
18. septembra (TASR) – Platy zamestnancov súdov majú v budúcom roku narásť o približne 30 eur. S takýmto priemerným mesačným zvýšením na jedného pracovníka počíta ministerstvo spravodlivosti. V návrhu rozpočtu rezortu na rok 2016 má na to vyhradených navyše dva milióny eur.

MS SR v reakcii na prepustenie M. Štvrteckého chce zmeniť Trestný poriadok
18. septembra (TASR) – Najvyšší predstavitelia slovenskej justície sa zhodli na potrebe rýchlej novely Trestného poriadku, ktorá by zamedzila takým prípadom, ako bolo prepustenie odsúdeného Miroslava Štvrteckého z väzby na slobodu. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti. Je to výsledok schôdzky, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok (17.9.) na ministerstve. Šéf rezortu Tomáš Borec sa stretol s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou, predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou a predsedom Špecializovaného trestného súdu Michalom Trubanom.

Mediátori majú záujem o to, aby bola mediácia prístupnejšia verejnosti
19. septembra (TASR) - Asociácia mediátorov Slovenska (AMS) má záujem, aby mediácia bola prístupnejšia verejnosti, zároveň aby súdy s mediátormi vyvíjali vo väčšej miere partnerstvo, čím by boli odbremenené od svojich povinností. Zhodli sa na tom mediátori počas Stretnutia mediátorov a sympatizantov mediácie, ktoré sa konalo 18. a 19. septembra v Čičmanoch a venovalo sa najmä novelizácii zákona o mediácii z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. TASR o tom dnes informoval predseda AMS Ernest Kováč. 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk