2.11.2015
ID: 3095upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd SR v stredu (28.10.) odmietol návrh prezidenta SR Andreja Kisku na výklad ústavy v súvislosti s jeho právomocou vymenovať sudcov Ústavného súdu (ÚS). Podľa zverejneného rozhodnutia ÚS bolo príčinou odmietnutia, že návrh v časti nespĺňa zákonom predpísané náležitosti a v časti je zjavne neopodstatnený.

VLÁDA

Na Slovensku bude pôsobiť tím vojenských plánovačov z NATO
28. októbra (TASR) - Na Slovensku budú od budúceho roka pôsobiť vojenskí plánovači z NATO, a to v rámci styčného integračného tímu (NATO Force Integration Units) – NFIU. Vytvorenie tímu potvrdili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra tohto roku na rokovaní v Bruseli. Prítomnosť príslušníkov ozbrojených síl členských štátov NATO z dôvodu ich pôsobenia v NFIU na území SR dnes odobrila vláda. Súhlasiť s tým ešte musí Národná rada SR.

Slovensko posilní svoje zastúpenie v štruktúrach NATO
28. októbra (TASR) - Slovensko posilní svoje zastúpenie v rámci štruktúr Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ, ktorý dnes odobrila vláda.

Slovensko sa budúci rok zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO
28. októbra (TASR) – Precvičenie procesu krízového riadenia NATO a členských krajín bude súčasťou cvičenia NATO CMX 2016, do ktorého sa zapojí aj Slovensko. Cvičenie sa uskutoční na jar budúceho roku. Vyplýva to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý dnes schválila vláda SR.

Slovenskí vojaci sa zúčastnia na cvičení Balaton 2015 v Maďarsku
28. októbra (TASR) - Slovenskí vojaci vycestujú na vojenské cvičenie s názvom Balaton 2015, ktoré sa uskutoční v Maďarsku od 15. októbra do 15. decembra. Vyslanie vojakov dnes odobrila vláda. Cvičenie organizuje Maďarsko v súvislosti s riešením migračnej krízy.

Schválila premenovanie pamätného dňa venovaného obetiam Dukly
28. októbra (TASR) – Pamätný deň "6. október – Deň obetí Dukly" by sa mal premenovať na "6. október – Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie". Návrh poslanca Národnej rady SR Viliama Jasaňa (Smer-SD) na zmenu zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch dnes schválila vláda.

Pokus o odvolanie ministra V. Čisláka je neodôvodnený a vykonštruovaný
28. októbra (TASR) - Pokus opozičných poslancov o odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) je podľa vlády neodôvodnený, podložený viacerými klamlivými tvrdeniami a vykonštruovaný. Kabinet dnes nesúhlasil s návrhom na vyslovenie nedôvery.

Neodobrila vytvorenie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
28. októbra (TASR) - Vláda dnes nesúhlasila s návrhom na vydanie zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. S ním prišiel Most-Híd a v parlamente sa dostal do druhého čítania.


NÁRODNÁ RADA

Opozícia chce zaviazať vládu pravidelne referovať o plnení svojich sľubov
29. októbra (TASR) - Vláda SR by mala raz za kalendárny rok na pôde parlamentu referovať o plnení či neplnení jej sľubov z vládneho programu. Takúto povinnosť chce do zákona o rokovacom poriadku NR SR zaviesť 12 opozičných poslancov z OĽaNO, SaS, KDH, SDKÚ-DS a viacerí nezaradení. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

OĽaNO chce zmeniť zákon, pre ktorý ľudia strácajú slovenské občianstvo
29. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO navrhujú zmeniť zákon o občianstve, na základe ktorého občania prichádzajú o slovenský pas, ak prijmú občianstvo iného štátu. Takejto strate občianstva chcú novelou zabrániť. Zároveň navrhujú vrátiť slovenský pas ľuďom, ktorí oň prišli pre platný zákon. Ministerstvo vnútra vracia občianstvo od februára tohto roka na základe výnimky.

Minister V. Čislák ustál aj druhé odvolávanie, Smer-SD ho podržal
30. októbra (TASR) - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ustál aj druhý pokus o odvolanie a ostáva vo vládnej funkcii. Zámer opozície vysloviť mu nedôveru ani dnes podľa očakávania nevyšiel a dopadol podobne ako v apríli. Za odvolanie Čisláka na mimoriadnej schôdzi parlamentu hlasovalo 38 poslancov zo 112 prítomných. Po deväťhodinovej diskusii s návrhom na odvolanie ministra súhlasili všetci prítomní opoziční poslanci, členovia vládneho Smeru-SD boli proti.

Opozícia chce vyhovieť prezidentovi, sudcovia majú v 67 rokoch skončiť
1. novembra (TASR) - Funkcia sudcu zaniká uplynutím kalendárneho roka, v ktorom sudca dosiahol vek 67 rokov. Takúto vetu chcú do Ústavy SR doplniť opoziční poslanci Ján Figeľ, Pavol Hrušovský (obaja KDH), Béla Bugár a Lucia Žitňanská (obaja Most-Híd). Návrh je výsledkom diskusie, ktorú inicioval prezident SR Andrej Kiska.


Pozn.:

ÚS odmietol návrh prezidenta SR na výklad ústavy v otázke vymenovania sudcov
28. októbra (TASR) – Ústavný súd SR dnes odmietol návrh prezidenta SR Andreja Kisku na výklad ústavy v súvislosti s jeho právomocou vymenovať sudcov Ústavného súdu (ÚS). Prezident požiadal o výklad ústavy v súvislosti s rozpormi, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch na ústavných sudcov.

ÚS odmietol návrh ombudsmanky k zákonu o vlastníckych vzťahoch k pôde
28. októbra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes odmietol návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na posúdenie ústavnosti zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku. Podľa ÚS bol "podaný zjavne neoprávnenou osobou".

ÚS SR posúdi ústavnosť novely zákona o poplatkoch u lekára
28. októbra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje poplatky v lekárskych ambulanciách. Novelu, prijatú v marci, napadol na ÚS prezident Andrej Kiska. Jeho návrh na posúdenie jej súladu s ústavou dnes ÚS prijal na ďalšie konanie.

Výpisy a odpisy z registra trestov bude možné vybaviť na 600 poštách
28. októbra (TASR) - Slovenská pošta zvyšuje dostupnosť elektronických služieb štátu. V priebehu novembra pribudne ďalších 300 vybraných pôšt, na ktorých bude poskytovať výpisy a odpisy z registra trestov. Spolu ich tak bude už 600. Novinkou bude aj výhodnejšia cena. Klienti si túto službu vybavia na poštách za 3,90 eura oproti súčasným šiestim eurám. Od 1. novembra 2015 zároveň prokuratúry prestávajú vydávať výpisy a odpisy z registra trestov. Výnimkou bude len pracovisko Registra trestov Generálnej prokuratúry (GP) SR na Kvetnej ulici v Bratislave. TASR informovala Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty, a.s.

ÚS: Návrh prezidenta SR nespĺňal náležitosti a bol neopodstatnený
29. októbra (TASR) - Ústavný súd SR v stredu (28.10.) odmietol návrh prezidenta SR Andreja Kisku na výklad ústavy v súvislosti s jeho právomocou vymenovať sudcov Ústavného súdu (ÚS). Podľa dnes zverejneného rozhodnutia ÚS bolo príčinou odmietnutia, že návrh v časti nespĺňa zákonom predpísané náležitosti a v časti je zjavne neopodstatnený.

MS SR: Prerokuje všetky pripomienky, ktoré prišli k Akčnému plánu pre LGBTI ľudí
29. októbra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti pôjde pri prijímaní Akčného plánu pre LGBTI ľudí nad rámec zákona. Prerokuje všetky pripomienky, ktoré k návrhu prišli. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Medzirezortné pripomienkové konanie ukončilo ministerstvo 20. októbra. K návrhu, ktorého úlohou je zadefinovať ucelenú verejnú politiku v otázkach sexuálnych menšín, prišlo viac ako dve stovky pripomienok.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk