10.11.2015
ID: 3101upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom, či zmena podmienok odhlásenia vozidla. Tieto novinky prináša novela zákona o cestnej premávke, ktorú odobrili poslanci NR SR na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. O osude novely definitívne rozhodne parlament na novembrovej schôdzi.

VLÁDA

Schválila vytvorenie zahraničnej policajnej jednotky s 300 príslušníkmi
3. novembra (TASR) – Slovensko bude mať zahraničnú policajnú jednotku s 300 príslušníkmi, špeciálne určenú na ochranu schengenskej hranice Európskej únie. Jej vytvorenie dnes schválila vláda na mimoriadnom zasadnutí. Členovia kabinetu odobrili návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka na posilnenie Policajného zboru a samotného ministerstva vnútra.

Slovinsku pomôže s ochranou hraníc 20 slovenských policajtov 
3. novembra (TASR) – Slovinsku pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie pomôže 20 slovenských policajtov. Vyslanie jednotky dnes vzala na vedomie vláda SR na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Okresu Trebišov prerozdelí dva milióny eur
4. novembra (TASR) - Ministri sa dnes zídu na výjazdovom rokovaní v Trebišove, kde budú rozhodovať o prerozdelení dvoch miliónov eur pre Trebišovský okres. Tie majú pomôcť zlepšiť jeho sociálno-ekonomickú situáciu.

Slovensko navštívi gruzínsky premiér
4. novembra (TASR) – Na Slovensko pricestuje na budúci týždeň gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Počas jeho oficiálnej návštevy, ktorá sa uskutoční 12. až 14. novembra, sa stretne so slovenským partnerom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. Návrh na jeho prijatie dnes na výjazdovom rokovaní v Trebišove odobrila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Vyššie pokuty za závažné prekročenie rýchlosti dostali na výbore zelenú
3. novembra (TASR) - Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom, či zmena podmienok odhlásenia vozidla. Tieto novinky prináša novela zákona o cestnej premávke, ktorú dnes odobrili poslanci NR SR na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. O osude novely definitívne rozhodne parlament na novembrovej schôdzi.

ÚPV podporil vyššiu materskú aj príspevok na starostlivosť o dieta
3. novembra (TASR) – Ústavnoprávny výbor (ÚPV) NR SR odsúhlasil zvýšenie materskej dávky aj maximálnej sumy príspevku na starostlivosť o dieťa. Odobril aj ďalšie návrhy z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ústavnoprávny výbor odobril návrhy MZ vrátane vyšších platov zdravotníkov
3. novembra (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR odobril sériu návrhov z dielne ministerstva zdravotníctva. Medzi nimi aj novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má priniesť zvýšenie platov zdravotníkov.

Zmena financovania športu dostala od ústavnoprávneho výboru zelenú
3. novembra (TASR) - Zmena financovania športu dostala dnes od ústavnoprávneho parlamentného výboru zelenú. Poslanci totiž odobrili návrh zákona o športe, ktorý má financovanie sprehľadniť a priniesť tak do športu viac peňazí. A to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ústavnoprávny výbor podporil
3. novembra (TASR) - Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy dnes parlamentný ústavnoprávny výbor odobril. Projekt prinášajú vládne návrhy novely ústavného zákona i bezpečnosti štátu v čase vojny a nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave.

Brannobezpečnostný výbor odobril posilnený dohľad parlamentu nad ITP
3. novembra (TASR) – Parlament by mal mať od januára 2016 posilnený externý dohľad nad používaním informačno-technických prostriedkov (ITP), a to prostredníctvom komisie. Nové pravidlá prináša návrh zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP, ktorý dnes odobrili členovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a odporučili právnu normu schváliť aj v pléne na novembrovej schôdzi.

Výberové konania na policajných šéfov nebudú, R. Kaliňák si to rozmyslel
3. novembra (TASR) - Obsadzovanie vrcholových funkcií v Policajnom zbore (PZ) bude naďalej v rukách ministra vnútra. Pôvodný zámer, aby boli tieto pozície obsadzované cez výberové konania, napokon poslanci neschválili. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na dnešnom zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť uviedol, že je všeobecná vôľa, aby minister vnútra mal naďalej možnosť prichádzať so svojím tímom a menovať vrcholových predstaviteľov polície.

ÚPV súhlasí s pojmom profesionálny umelec v slobodnom povolaní v zákone
3. novembra (TASR) - Pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní má byť v zákone a nezákonne vyvezené kultúrne predmety by sa mali vracať ľahšie a účinnejšie. Zmeny, ktoré to majú zabezpečiť, pripravilo ministerstvo kultúry a dnes ich odobril ústavnoprávny parlamentný výbor.

Ústavnoprávny výbor odsúhlasil zmeny v dovolenkách starostov
3. novembra (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR odsúhlasil, aby starostovia na Slovensku mali nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. Definitívne o novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest rozhodne plénum na nadchádzajúcej schôdzi NR SR.

ÚPV podporuje, aby stranám pri nejasnostiach radila štátna komisia
3. novembra (TASR) - Politické strany a kandidáti by mali mať možnosť v prípade nejasností svojho konania vo vzťahu k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva obrátiť sa na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán a požiadať ju o stanovisko. S takouto možnosťou súhlasil dnes parlamentný ústavnoprávny výbor, keď odobril novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Ústavnoprávny výbor odobril zmrazenie platov väčšiny ústavných činiteľov
4. novembra (TASR) - Platy väčšiny ústavných činiteľov sa zrejme na budúci rok zvyšovať nebudú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne na novembrovej schôdzi. Predpokladá sa, že štát týmto krokom usporí 3,06 milióna eur.

Výbor odobril, aby bol 6. október pamätný deň hrdinov duklianskej operácie
4. novembra (TASR) - Ustanoviť 6. október ako pamätný deň s názvom Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie - to je cieľ návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili jeho schválenie aj v pléne na novembrovej schôdzi. Autorom návrhu je poslanec Viliam Jasaň (Smer-SD).

Právnické osoby napokon má byť možné stíhať aj za úžeru či nekalé praktiky
4. novembra (TASR) - Právnické osoby (PO) má byť možné stíhať aj za úžeru, poškodzovanie spotrebiteľa a nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi. Tieto trestné činy dnes cez pozmeňujúci návrh doplnil do zoznamu deliktov, za ktoré má byť možné PO stíhať, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD). Výbor rokoval o návrhu zákona, ktorý zavádza trestnú zodpovednosť PO. Ústavnoprávny výbor dnes právnu normu hlasmi poslancov Smeru-SD podporil a odporučil aj jej schválenie v pléne na novembrovej schôdzi.

Výbor odobril všetkých štyroch kandidátov na post komisára pre deti
4. novembra (TASR) – Všetci štyria kandidáti na nový post komisára pre deti spĺňajú zákonné podmienky. Rozhodol o tom dnes parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Poslanci Národnej rady (NR) SR tak môžu vyberať zo všetkých kandidátov, voľba komisára by mala prebehnúť na blížiacej sa novembrovej schôdzi. V prípade, že sa komisára nepodarí zvoliť v prvom kole, do opakovanej voľby postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

Výbor odsúhlasil obe kandidátky na komisára pre ľudí so zdravotným postihnutím
4. novembra (TASR) – Obidve kandidátky na post komisára pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská a Lýdia Brichtová spĺňajú zákonné podmienky. Rozhodol o tom dnes výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Výbor neodobril správu ombudsmanky o ilegálnych priestoroch na polícii
4. novembra (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová prišla dnes pred členov parlamentného ľudskoprávneho výboru, aby im odprezentovala výsledky správy, v ktorej sa zamerala na postup policajtov v prípadoch, keď obmedzujú osobnú slobodu predvedených osôb. Zopakovala, že polícia ani ministerstvo vnútra doteraz nespravili žiadnu nápravu. Predseda výboru Rudolf Chmel (Most-Híd) navrhol, aby verejná ochrankyňa práv vystúpila so svojou správou v parlamente. Toto uznesenie však na výbore neprešlo. Členovia výboru taktiež neprijali správu ako celok.

Výbor pre kultúru nepodporil zriadenie fondu na kultúru menšín
5. novembra (TASR) - Napriek tomu, že sa návrh zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín z dielne Mosta-Híd dostal do druhého čítania, parlament ho napokon s najväčšou pravdepodobnosťou neschváli. Dnes ho nepodporil Výbor NR SR pre kultúru a médiá, výhrady má ministerstvo kultúry aj vláda ako celok.

Výbor dal zelenú ľahšiemu návratu nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov
5. novembra (TASR) - Nezákonne vyvezené kultúrne predmety by sa mali vracať ľahšie a účinnejšie. Počíta s tým novela zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov, ktorú dnes takmer jednohlasne odobrili členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá a odporučili schváliť právnu normu aj v pléne na novembrovej schôdzi.

Členovia školského výboru odobrili návrh zákona o športe
5. novembra (TASR) – Financovanie športu má byť prehľadnejšie. To je cieľom vládneho návrhu zákona o športe, ktorý dnes odobrili členovia parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. K zákonu však poslanci predložili niekoľko desiatok pozmeňujúcich návrhov.


PREZIDENT

Bolo by ideálne, ak by noví sudcovia fungovali podľa etického kódexu
5. novembra (TASR) – Konkrétny termín vymenovania nových sudcov, na ktorých čakajú súdy už takmer rok, stále nie je známy. Nedohodli sa na ňom dnes prezident SR Andrej Kiska a predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Kiska prijal Bajánkovú v Prezidentskom paláci na jej žiadosť. Hovorili spolu o návrhu na vymenovanie 17 nových sudcov, ktorý má hlava štátu na stole. Prezident opätovne túto záležitosť spojil so schválením etického kódexu sudcov v Súdnej rade.

So šéfkou Súdnej rady sa dohodol na odvolaní penzionovaných sudcov
6. októbra (TASR) – Situácia, keď sa viacerí penzionovaní sudcovia nevzdávajú svojej funkcie, sa čoskoro skončí. Prezident SR Andrej Kiska dostane od Súdnej rady návrh na ich odvolanie. Kiska sa na tom dohodol s predsedníčkou rady Janou Bajánkovou na štvrtkovom (5.11.) stretnutí.


Pozn.:

NS SR: Škola musí opätovne posúdiť prijatie zdravotne postihnutého dievčaťa
2. novembra (TASR) – Základná škola v bratislavskej mestskej časti Vajnory sa bude musieť opätovne zaoberať žiadosťou o prijatie zdravotne postihnutého dievčaťa do bežnej triedy. Prikázal jej to Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zrušil rozsudok Krajského súdu v Bratislave. Informoval o tom hovorca súdu Boris Urbančík. Najvyšší súd podľa Urbančíka preskúmal napadnutý rozsudok krajského súdu a dospel k záveru, že odvolaniu treba vyhovieť. „Podľa Ústavy SR majú medzinárodné zmluvy o ľudských právach a základných slobodách prednosť pred zákonmi republiky,“ konštatoval NS SR. Pripomenul, že v oblasti práva zdravotne postihnutých osôb bol prijatý Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

T. BOREC: Pri elektronizácii justície sme sa dostali na technologickú špičku
4. novembra (TASR) – Dlhodobé deficity v oblasti informatizácie a elektronizácie justície boli odstránené. Na úvod druhého dňa Medzinárodného kongresu ITAPA 2015: No borders - Bez hraníc to dnes v Bratislave vyhlásil minister spravodlivosti SR Tomáš Borec. Na konferencii prezentoval výsledky v oblasti e-justice dosiahnuté v jeho funkčnom období. K záveru roka ministerstvo spravodlivosti končí s implementáciou šiestich projektov, päť z nich je financovaných z Operačného programu Informatizácia spoločnosti, jeden zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk