8.12.2015
ID: 3132upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Plénum Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolilo poslancov Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku (obaja Smer-SD) za kandidátov na ústavných sudcov. Z tejto dvojice by mal nového ústavného sudcu vybrať prezident Andrej Kiska. Koncom februára 2016 totiž uplynie funkčné obdobie ústavného sudcu Ľubomíra Dobríka. Laššáková získala 70 hlasov od 104 poslancov prítomných na voľbe, Mamojka 79.

VLÁDA

Slovensko dnes podalo žalobu pre rozhodnutie o povinných kvótach  
2. decembra (TASR) - Slovensko dnes ráno podalo žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu na Radu Európskej únie. Žiada, aby Súdny dvor vyhlásil rozhodnutie Rady o zavedení dočasných opatrení v oblasti medzinárodnej ochrany v prospech Talianska a Grécka za neplatné. Rada má okrem toho uhradiť súdne trovy. Po dnešnom rokovaní vlády o tom informoval premiér Robert Fico.

Parlamentné voľby 2016 vyjdú štát na 10,7 milióna eur 
2. decembra (TASR) – Príprava a priebeh v poradí deviatych parlamentných volieb od roku 1989 si vyžiada doteraz najviac finančných prostriedkov. Vyplýva to z harmonogramu ich organizačno-technického zabezpečenia, ktorý dnes schválila vláda.

Schválila ďalší postup výstavby Národného futbalového štadióna
2. decembra (TASR) – Výstavba Národného futbalového štadiónu (NFŠ) by mala byť ukončená najneskôr do 31. decembra 2017. Takýto cieľ dnes predstavil minister školstva Juraj Draxler v návrhu ďalšieho postupu výstavby štadióna, ktorý odobrila vláda.

Povinné protikorupčné školenia pre zdravotníkov sa rušia
2. decembra (TASR) - Návrh povinných protikorupčných školení pre zdravotníkov sa definitívne stal minulosťou. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tento plán najprv odložilo, neskôr navrhlo od neho upustiť úplne. Vláda to dnes odobrila.

Valorizácia zvýši priemerný základný plat duchovných na 479 eur
2. decembra (TASR) - Na základe kolektívnej zmluvy sa od januára budúceho roka zvýši základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme o štyri percentá. V nadväznosti na to sa rovnakým spôsobom a v rovnakom termíne valorizujú aj základné platy duchovných tých cirkví, ktoré požadujú finančný príspevok zo štátneho rozpočtu. Priemerný základný plat duchovných sa tak výši na 479 eur. Vyplýva to z nariadenia, ktoré dnes schválila vláda.

Nerokovala o protiteroristických opatreniach pre nedoriešené financie
2. decembra (TASR) – Otázka personálneho a materiálneho posilnenia polície a armády v súvislosti s bezpečnostnou situáciou v Európe ostáva otvorená. Vláda SR dnes neprerokovala tieto protiteroristické opatrenia, ako to na minulotýždňovom zasadnutí avizoval premiér Robert Fico. Nedoriešené je ich finančné krytie.


NÁRODNÁ RADA

Parlament odobril vyslanie vojenských expertov do Mali
1. decembra (TASR) – Slovenská republika sa zapojí do vojenskej operácie Európskej únie v africkej krajine Mali. Podporí takto Francúzsko pri riešení aktuálnej zložitej bezpečnostnej situácie. Vyslanie expertov v počte do päť do výcvikovej misie EUTM Mali dnes 115 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR. Naši experti by mali v africkej krajine pôsobiť počas šiestich mesiacov. Pôjde o špecialistov na spravodajské služby, logistických a ženijných špecialistov.

Poslanci OĽaNO neuspeli, zákon o pôvode majetku sa sprísňovať nebude
1. decembra (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa meniť nebude. Poslanci OĽaNO dnes nepresadili novelu, ktorou chceli túto právnu normu sfunkčniť a sprísniť s cieľom vytvoriť účinný nástroj postihujúci osoby užívajúce si veľký majetok, na ktorý si nezarobili legálnym spôsobom.

Majetkové priznania verejných funkcionárov nebudú podrobnejšie
1. decembra (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov nebudú podrobnejšie ako doteraz. Za novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných činiteľov (zákon o konflikte záujmov) totiž hlasovalo len 80 poslancov. Na schválenie ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov.

Domácnosti ohrozené energetickou chudobou nebudú dostávať novú dávku
1. decembra (TASR) - Domácnosti ohrozené energetickou chudobou nebudú dostávať energetické dávky. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes neposunuli do druhého čítania návrh zákona o ochrane zraniteľných spotrebiteľov energií z dielne KDH, ktorým sa mala takáto novinka zaviesť do praxe.

Odškodnenie obetí komunizmu a krátenie dôchodkov príslušníkom ŠtB neprešlo
1. decembra (TASR) - Plošné krátenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorí pracovali na úseku boja proti tzv. vnútornému nepriateľovi, sa zavádzať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo novelu zákona o protikomunistickom odboji z dielne Janky Šípošovej (OĽaNO), ktorá zároveň priznávala jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo vdovám vo výške 1000 eur.

Plénum nevyhovie prezidentovi, ústava sa kvôli veku sudcov meniť nebude
2. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR nevyhovejú požiadavke prezidenta SR Andreja Kisku a nezmenia Ústavu SR v tomto volebnom období tak, aby funkcia sudcov zanikla automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku. Plénum dnes totiž nepodporilo návrh novely najvyššieho zákona štátu od Jána Figeľa, Pavla Hrušovského (obaja KDH), Bélu Bugára a Lucie Žitňanskej (obaja Most-Híd).

Antiteroristická legislatíva má podporu pléna, je v druhom čítaní
2. decembra (TASR) – Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby majú získať v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Tie im prinášajú návrhy noviel Ústavy SR a Trestného zákona, ktoré dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. O antiteroristickej legislatíve rokuje parlament na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní.

Komisárom pre zdravotne postihnutých bude advokátka Zuzana Stavrovská
2. decembra (TASR) - Zdravotne ťažko postihnutí na Slovensku budú mať svojho vlastného komisára, ktorý bude chrániť ich práva na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách. Prvou komisárkou v histórii bude advokátka Zuzana Stavrovská, ktorú dnes 72 hlasmi zvolil parlament. Bola nominantkou strany Smer-SD.

Komisárom pre deti bude exministerka práce Viera Tomanová
2. decembra (TASR) – Historicky prvým komisárom pre deti bude exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD). Dnes ju 75 hlasmi zvolil parlament v tajnej voľbe.

A. Hlina neuspel, podmienky fiktívneho doručenia zásielok sa nezmenia
2. decembra (TASR) - Podmienky fiktívneho doručenia zásielky sa meniť nebudú. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely Správneho poriadku od Alojza Hlinu (KDH), ktorému sa nepáči súčasný stav, podľa ktorého ak si adresát nevyzdvihne písomnosť do troch dní od uloženia, posledný deň tejto lehoty sa považuje za deň doručenia.

Ani tretí pokus KDH zaviesť povinnú rodinnú doložku k zákonom neprešiel
2. decembra (TASR) - Navrhovateľom zákonov sa povinnosti rozširovať nebudú a právne predpisy naďalej ostanú bez doložky o tom, ako vplývajú na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie. Skúmať tieto dosahy chcelo opozičné hnutie KDH, parlament však novelu zákona o rokovacom poriadku nepodporil. Kresťanskí demokrati neuspeli s rovnakou právnou normou v marci a neprešiel im ani pozmeňujúci návrh v tomto znení minulý týždeň.

Pokus OĽaNO zastaviť špekulácie o záväznosti úspešného referenda neprešiel
2. decembra (TASR) - Pokus poslancov OĽaNO zastaviť špekulácie o záväznosti úspešného referenda dnes neprešiel. Plénum NR SR dnes nepodporilo zmenu Ústavy SR od klubu Obyčajných, prijatím ktorej sa malo skončiť spochybňovanie funkčnosti tohto právneho inštitútu a polemika, či je platný výsledok referenda právne záväzný pre NR SR a či je parlament povinný jeho platný výsledok prijať. Podrobnejší postup mal upraviť nový zákon o podmienkach na predloženie zákona, ktorý má byť predmetom referenda. Ani ten poslanci neschválili.

P. Osuský neuspel, spôsob menovania riaditeľov škôl sa nezmení
2. decembra (TASR) - Spôsob výberu riaditeľov škôl a školských zariadení sa meniť nebude. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve od Petra Osuského (SaS), ktorý chcel obnoviť postavenie školskej samosprávy pri rozhodovaní o riaditeľoch, ktoré mala pred 1. septembrom 2015.

Plénum zvolilo za kandidátov na ústavných sudcov M. Mamojku a J. Laššákovú
2. decembra (TASR) - Plénum Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolilo poslancov Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku (obaja Smer-SD) za kandidátov na ústavných sudcov. Z tejto dvojice by mal nového ústavného sudcu vybrať prezident Andrej Kiska. Koncom februára 2016 totiž uplynie funkčné obdobie ústavného sudcu Ľubomíra Dobríka. Laššáková získala 70 hlasov od 104 poslancov prítomných na voľbe, Mamojka 79.

Vláda nebude musieť prinášať parlamentu odpočet plnenia svojho programu
3. decembra (TASR) - Vláda nebude musieť pravidelne prinášať do parlamentu odpočet plnenia svojho programového vyhlásenia. Plénum totiž odmietlo novelu rokovacieho poriadku z dielne opozície.


PREZIDENT

Spotrebiteľské spory sa budú riešiť aj pomocou mediácie
3. decembra (TASR) - Spotrebiteľské spory bude možné od januára riešiť alternatívne, pomocou mediácie. Postarať sa o to má novela zákona o mediácii, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Týmto sa čiastočne preberá európska smernica o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov.

Dal zelenú zákonu o tvorbe právnych predpisov
3. decembra (TASR) - Zabezpečiť aj účasť verejnosti na pripomienkovom konaní k návrhom zákonov. To je cieľom novej legislatívnej normy o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov SR, ktorej dal zelenú prezident SR Andrej Kiska.

Konanie o sťažnostiach obvinených a odsúdených bude jednoduchšie
3. decembra (TASR) - Konanie o sťažnostiach obvinených a odsúdených bude od januára jednoduchšie. Slovenské ústavy na výkon väzby a trestu sú totiž sťažnosťami zahltené. Ministerstvo spravodlivosti SR preto pripravilo osobitný postup pri vybavovaní sťažností, ktorý je súčasťou novely zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Právnu úpravu podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Starostovia budú mať rovnaký nárok na dovolenku ako zamestnanci obce
3. decembra (TASR) - Starostovia na Slovensku budú mať nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. Počíta s tým novela zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Odobril zlepšenie ochrany obetí násilia v členských štátoch EÚ
3. decembra (TASR) – Už aj obete násilia na Slovensku by mali mať zaručenú lepšiu ochranu v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ. Postarať sa má o to zákon o európskom ochrannom príkaze v trestných veciach, ktorý odobril prezident SR Andrej Kiska.

Súhlasil so spustením dobrovoľnej vojenskej prípravy
3. decembra (TASR) – Trend ubúdania vojakov, ktorí sú v zálohách Ozbrojených síl (OS) SR, by sa mohol v roku 2016 zastaviť. Ministerstvo obrany totiž spustí projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Prinášajú ho vládna novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny a nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave. Právne normy odobril prezident SR Andrej Kiska.

Politickým stranám bude pri nejasnostiach radiť štátna komisia
3. decembra (TASR) - Politické strany a kandidáti budú mať v prípade nejasností svojho konania vo vzťahu k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva možnosť obrátiť sa na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán a požiadať ju o stanovisko. Takúto možnosť im dáva novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Zamestnanci Pamiatkového úradu by nemali reštaurovať kultúrne pamiatky
3. decembra (TASR) – Zamestnanci Pamiatkového úradu SR by nemali mať možnosť reštaurovať národné kultúrne pamiatky, výtvarné diela a zbierkové predmety. S takouto výhradou k novele zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov prišiel prezident SR Andrej Kiska.

Šiesty október bude pamätný deň hrdinov duklianskej operácie
3. decembra (TASR) - Budúci rok nastane v kalendári zmena. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorá ustanovila 6. október ako pamätný deň s názvom Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. Autorom novely je poslanec Viliam Jasaň (Smer-SD).


Pozn.:

SÚDNA RADA: Previerkami prešlo ďalších osem kandidátov na sudcov
30. novembra (TASR) – Previerkami Národného bezpečnostného úradu prešlo ďalších osem kandidátov na sudcov. Členovia Súdnej rady dnes na neverejnom zasadnutí rozhodli o tom, že všetci z nich splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. Informovala o tom kancelária rady. Ide už o tretiu skupinu kandidátov, ktorí sa museli podrobiť novozavedeným sudcovským previerkam. V septembri Súdna rada posudzovala podklady k 19 kandidátom, 17 z nich vtedy schválila, u jedného prerušila konanie a jeden kandidát previerkou neprešiel. V októbri rada posudzovala previerky 14 kandidátov, všetci uspeli.

SÚDNA RADA SR: Schválila návrh na odvolanie ôsmich sudcov nad 70 rokov
1. decembra (TASR) – Súdna rada predloží prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi na odvolanie osem sudcov vo veku nad 70 rokov. V tajnom hlasovaní rozhodli o tom jej členovia na pondelkovom (30.11.) zasadnutí.

SÚDNA RADA: Nezistila dôvod na disciplinárne stíhanie šéfky Najvyššieho súdu
1. decembra (TASR) – Predsedníčke Najvyššieho súdu (NS) SR Daniele Švecovej nehrozí disciplinárne stíhanie. Súdna rada nezistila dôvody na podanie návrhu voči nej. Členovia rady sa na tom uzniesli na pondelňajšom (30.11.) rokovaní.

SÚDNA RADA: O návrhu na disciplinárne stíhanie Š. Harabina rozhodne v decembri
1. decembra (TASR) – Súdna rada opäť nerozhodla o tom, či by mala jej predsedníčka Jana Bajánková podať návrh na disciplinárne stíhanie Štefana Harabina. Diskusiu o tomto bode v pondelok (30.11.) už po druhý raz prerušila. Pokračovať v nej bude na výjazdovom decembrovom zasadnutí v Košiciach.

Najvyššiemu súdu pomôžu nezamestnaní absolventi právnických fakúlt
1. decembra (TASR) – Najvyššiemu súdu (NS) pomôžu v znižovaní enormného prílevu súdnych vecí aj nezamestnaní absolventi vysokých a stredných škôl z Bratislavského kraja. Dohodla sa na tom predsedníčka súdu Daniela Švecová a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Marián Valentovič.

Právna istota pri úkonoch vykonávaných pred notárom sa zvyšuje
1. decembra (TASR) - Notári sa oddnes nevyhnú disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postará sa o to novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

MZ SR: Elektronický preukaz poistenca nemožno zameniť s občianskym preukazom
3. decembra (TASR) – Elektronický preukaz poistenca (ePP) je nezameniteľný s elektronickým občianskym preukazom (eID) a v slovenskom riešení elektronického zdravotníctva eHealth má svoje využitie. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii na dnešné vyjadrenia Aliancie Fair-play a platformy slovensko.digital o tom, že štát nepotrebuje dať desiatky miliónov eur na ePP, keď sa na tento účel môže využiť existujúci eID. Ako pre TASR uviedol hovorca rezortu Peter Bubla, eID je náhrada existujúceho občianskeho preukazu najmä pre občanov od 15 do 60 rokov. „V rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti je však nevyhnutné pokryť celú populáciu. A práve ePP je vydávaný všetkým poistencom, od nula rokov do smrti, čo je prvý zásadný rozdiel oproti eID,“ priblížil.

T. BOREC: EÚ chce na poli justície bojovať proti šíreniu nenávisti na internete
3. decembra (TASR) - Krajiny Európskej únie sa zhodujú v názore, že pod tlakom migračnej krízy je potrebné zamerať justičnú spoluprácu na šíriace sa prejavy nenávistnej komunikácie, najmä v elektronických médiách. Uviedol to minister spravodlivosti SR Tomáš Borec v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre spravodlivosť v Bruseli.

Súdny spis týkajúci sa žaloby SR na Radu EÚ má kód C-643/15
3. decembra (TASR) - Žalobu vlády Slovenskej republiky na Radu EÚ, súvisiacu s prerozdeľovaním utečencov medzi členské krajiny Európskej únie, dnes oficiálne zaregistrovali na Súdnom dvore EÚ.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk