18.12.2015
ID: 3146upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Legislatívna prax, keď poslanci cez zmenu zákona novelizujú aj iné nesúvisiace právne normy, čiže využívajú tzv. nepriamu novelizáciu, by mala byť od nového volebného obdobia minulosťou. Prezident SR Andrej Kiska podpísal 8. decembra novelu rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorá takýto postup zakazuje.

VLÁDA

Počas predsedníctva v EÚ bude v SR 15 neformálnych zasadnutí ministrov
9. decembra (TASR) – Slovensko už má zoznam plánovaných neformálnych podujatí na vysokej úrovni, ktoré sa uskutočnia v Bratislave počas jeho polročného predsedníctva v Rade EÚ. Návrh na ich organizáciu dnes schválila vláda. Rotujúce predsedníctvo bude SR vykonávať v druhom polroku 2016.

V prvom polroku 2016 sa schváli samostatný program predsedníctva SR v EÚ
9. decembra (TASR) - Budúci rok bude obdobím prípravy národných priorít a programu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. To bude vykonávať pol roka od júla 2016. Na vládu by sa samotný program mal dostať v prvej polovici budúceho roka. Ďalej sa napríklad sfinalizuje a spustí webstránka predsedníctva, ako aj pripraví audiovizuálny spot a oficiálne publikácie. Vyplýva to zo správy o stave pripravenosti SR na výkon predsedníctva, ktorý dnes schválila vláda.

Lokalita Borsukov vrch bude prírodnou rezerváciou
9. decembra (TASR) - Lokalita Borsukov vrch bude prírodnou rezerváciou. Návrh ministerstva životného prostredia na jej vyhlásenie dnes odobrila vláda SR. Od budúceho roka tak v nej bude platiť najvyšší stupeň ochrany prírody, čím sa má zabezpečiť ochrana pralesov. Borsukov vrch je súčasťou bukových pralesov, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Nesúhlasí s opozičným návrhom na odvolanie ministra P. Žigu
9. decembra (TASR) – Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi je neodôvodnený, opiera sa o nepravdivé a nepodložené tvrdenia. Uvádza sa to vo vládnom stanovisku k návrhu opozície na odvolanie ministra pre kauzu kompy na Dunaji.

Zmrazila pracovné tarify väzňov, chce zabrániť poklesu ich zamestnanosti
9. decembra (TASR) – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa na budúci rok nezvýšia. Rozhodla o tom vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca schválila nariadenie o tom, že výška pracovných taríf, na základe ktorých sú odmeňovaní obvinení vo výkone väzby a odsúdení vo výkone trestu, ostane na úrovni roku 2014.

Starostlivosť o pacientov so zriedkavými chorobami má zlepšiť nový program
9. decembra (TASR) - Starostlivosť o ľudí so zriedkavými chorobami má zlepšiť národný program rozvoja starostlivosti o týchto pacientov, ktorý dnes schválila vláda. Zriedkavé ochorenia postihujú menej ako jedného jedinca spomedzi 2000. Na Slovensku nimi trpí asi 300.000 ľudí, napriek svojej početnosti sú výnimkami v zdravotnom systéme.


NÁRODNÁ RADA

Plénum zmenilo ústavu, lehota na zadržanie osôb sa pri terorizme predĺži
8. decembra (TASR) - Lehota na zadržanie osôb pri trestných činoch terorizmu sa bude od januára predlžovať na dvojnásobok. Poslanci Národnej rady SR dnes 95 hlasmi schválili zmenu Ústavy SR, ktorá je súčasťou tzv. protiteroristického balíčka vlády.

Spotrebitelia budú viac chránení v súdnych konaniach
9. decembra (TASR) - Zvýšenie ochrany spotrebiteľov v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi a boj proti úžere. To je hlavným cieľom novely Občianskeho súdneho poriadku, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Na rokovanie ju predložili poslanci vládnej strany Smer-SD.

Zamestnanci PÚ budú môcť reštaurovať kultúrne pamiatky
9. decembra (TASR) – Zamestnanci Pamiatkového úradu (PÚ) SR budú mať možnosť reštaurovať národné kultúrne pamiatky, výtvarné diela a zbierkové predmety. Poslanci NR SR dnes totiž 93 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a schválili novelu zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov v pôvodnom znení.

Ústavný zákaz interrupcií či registrovaných partnerstiev neprešiel
10. decembra (TASR) - Ústava SR sa o nové zákazy dopĺňať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelizáciu najvyššieho zákona štátu, do ktorého sa mal dostať zákaz akéhokoľvek úmyselného potratu, zákaz eutanázie a asistovanej samovraždy, zákaz všetkých umelých zásahov spôsobujúcich delenie ľudského vajíčka, zákaz umelého oplodnenia, asistovanej reprodukcie, ale aj registrovaných partnerstiev. Zmenu navrhovali poslanci Štefan Kuffa, Marián Kvasnička (obaja nezaradení) a Jozef Mikloško (KDH). V ďalšom súvisiacom návrhu, ktorý rovnako nezískal dostatočnú podporu, žiadali zrušiť súčasný zákon o umelom prerušení tehotenstva.

J. Viskupič chcel podporiť vznik alternatívnych rádií, v pléne neuspel
10. decembra (TASR) - Umožniť udelenie viacerých licencií jednej fyzickej alebo právnickej osobe na vysielanie rozhlasovej programovej služby. To bol cieľ návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii od Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorý dnes v pléne nezískal podporu. Člen klubu Obyčajných chcel takouto zmenou podporiť vznik alternatívnych rádií.

SaS neuspela, ochrana neopomenuteľných dedičov sa nevypustí
10. decembra (TASR) - Ochrana tzv. neopomenuteľných dedičov pri dedení zo závetu sa vypúšťať nebude. Poslanci za SaS Jana Kiššová a Juraj Droba dnes v pléne nepresadili návrh novely Občianskeho zákonníka, ktorý mal spod ochrany vyňať deti poručiteľa.

Minister P. Žiga zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala
11. decembra (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smeru-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre kauzu obstarania kompy cez Dunaj hlasovalo len 37 členov snemovne zo 107 prítomných.


PREZIDENT

Odobril zákaz nepriamych noviel
9. decembra (TASR) - Legislatívna prax, keď poslanci cez zmenu zákona novelizujú aj iné nesúvisiace právne normy, čiže využívajú tzv. nepriamu novelizáciu, by mala byť od nového volebného obdobia minulosťou. Prezident SR Andrej Kiska podpísal 8. decembra novelu rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorá takýto postup zakazuje.

Odobril zákaz stáčania kilometrov a používania antiradarov
9. decembra (TASR) - Neoprávnená a úmyselná manipulácia s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, bude od marca v administratívno-právnej rovine zakázaná. Prezident SR Andrej Kiska podpísal 8. decembra novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorú predložili Anton Martvoň a Otto Brixi (obaja Smer-SD).

Informácie o spolupráci farmafiriem a lekárov sa dostanú na web
9. decembra (TASR) – Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie. Ministerstvo zdravotníctva si to sľubuje od novely zákona o liekoch, ktorú 8. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma od januára budúceho roka zavádza nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov.

Na cigaretových škatuľkách budú varovné obrázky
9. decembra (TASR) - Cigaretové škatuľky budú okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia obsahovať aj varovné obrázky. Pred následkami fajčenia budú varovať napríklad obrázky ženy vykašliavajúcej krv, mladého páru pred rakvou nenarodeného dieťaťa, mladého muža v márnici či fotografie poškodených očí, zubov alebo končatín. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na európsku legislatívu, 8. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Veková hranica na vstup do polície sa zvýši na 21 rokov
9. decembra (TASR) - Veková hranica na prijatie do služobného pomeru v Policajnom zbore SR sa od januára zvýši z doterajších 18 na 21 rokov. Rezort vnútra si od zmeny sľubuje zvýšenie kvality výkonu štátnej služby policajta. Posun vekovej hranice prináša novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, ktorú 8. decembra podpísal prezident Andrej Kiska.

NRSR bude mať lepší dohľad nad informačno-technickými prostriedkami
9. decembra (TASR) – Parlament bude mať od januára posilnený externý dohľad nad používaním informačno-technických prostriedkov (ITP), a to prostredníctvom komisie. Nové pravidlá prináša zákon o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP, ktorý 8. decembra podpísal prezident Andrej Kiska.

ÚS SR dostane možnosť posielať verdikty elektronicky
9. decembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR bude mať od januára možnosť doručovať rozhodnutia, predvolania či iné písomnosti doručované do vlastných rúk aj elektronicky, ak o to účastník konania požiada. Vyplýva to z novely zákona o organizácii ÚS SR od poslancov vládneho Smeru-SD Jany Laššákovej, Róberta Madeja, Otta Brixiho, Borisa Suska, Antona Martvoňa, Viery Kučerovej a Anny Vittekovej. Právnu normu 8. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Desiatky zákonov sa pre nové civilno-procesné kódexy znovelizujú
9. decembra (TASR) - Novelizáciu desiatok zákonov odobril podpisom prezident Andrej Kiska. Zmeny súvisia so zosúladením s trojicou nových kódexov civilného procesného práva - Civilným sporovým poriadkom, Civilným mimosporovým poriadkom a Správnym súdnym poriadkom. Dohromady 178 novelizačných článkov zahŕňa najmä zmeny technického charakteru a zmeny terminológie.

Podpísal zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb
9. decembra (TASR) - Za spáchanie trestného činu už nebudú trestaní len ľudia, ale aj právnické osoby. Od júla 2016 im budú hroziť rôzne tresty od zrušenia firmy cez peňažné pokuty či zákaz účasti na verejnom obstarávaní. Vyplýva to zo zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, ktorý 8. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska.

A. Kiska odobril sprísnenie trestov za predaj a distribúciu anabolík
9. decembra (TASR) - Priekupníkov s anabolikami bude štát od budúceho roku trestať prísnejšie. Kým doteraz hrozilo väzenie iba tým, ktorí ich podávali deťom do 18 rokov alebo aktívnym športovcom, po novom tak bude aj v prípade ich dovozu, distribúcie či predaja. Doterajšie tresty sa sprísňujú tiež. Počíta s tým novelizácia Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú 8. decembra podpisom odobril prezident SR Andrej Kiska.

Zákon o navrátení vyvezených kultúrnych predmetov ostane bez podpisu prezidenta
10. decembra (TASR) – Novela zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov vstúpi v januári do účinnosti bez podpisu prezidenta SR Andreja Kisku. Hlava štátu najskôr právnu normu vrátila do parlamentu s pripomienkou. Plénum však Kiskovi nevyhovelo a novelu v stredu (9.12.) schválilo v pôvodnom znení. Kiskovou reakciou je, že zákon ostane bez jeho podpisu, čo však už nemá vplyv na účinnosť novej legislatívy.

Prokuratúra bude fungovať podľa zmenených pravidel
11. decembra (TASR) - Pravidlá, podľa ktorých funguje prokuratúra sa zmenia. Prezident SR Andrej Kiska dnes podpísal veľkú novelu zákona o prokuratúre, ktorú na decembrovej schôdzi definitívne prijala Národná rada SR.


Pozn.:

NS SR: Majiteľ domu vo Zvolene nebol oprávnený vypovedať nájomníkom zmluvy
7. decembra (TASR) – Majiteľ obytného domu vo Zvolene nebol oprávnený vypovedať zmluvy nájomcom preto, že mu odmietli sprístupniť byty za účelom vyhotovenia znaleckého posudku o cene bytu. Rozhodlo o tom občianskoprávne kolégium Najvyššieho súdu. To skonštatovalo, že nešlo o také hrubé porušenie povinností, ktoré by výpovede opodstatňovalo.

ÚS SR: Posúdi ústavnosť zmeny zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti
9. decembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť novelizácie zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z marca tohto roku. Rozhodli o tom dnes ústavní sudcovia na základe návrhu generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára, ktorý prijali na ďalšie konanie.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk