16.2.2016
ID: 3223upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pri obzvlášť závažných zločinoch možno predĺžiť väzbu až na päť rokov. Takýto právny názor zaujal senát Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze tzv. tureckého kamióna.

VLÁDA

Schválila vyše 4 milióny eur pre okres Kežmarok a región Vysokých Tatier
10. februára (TASR) - Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur. Rozhodla o tom na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Kežmarku vláda.

Akčný plán schválený vládou by mal podporiť zamestnanosť v okrese Kežmarok
10. februára (TASR) – Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila okrem iného aj akčný plán pre okres Kežmarok. Ide o prvý akčný plán, vychádzajúci zo zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov Slovenska, ktorý bol schválený ešte v závere minulého roka.

Premiér sa zúčastní na mimoriadnom summite V4, témou bude migrácia
10. februára (TASR) - Premiér Robert Fico sa v pondelok 15. februára zúčastní na mimoriadnom summite Vyšehradskej štvorky. Dnes s tým na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku súhlasila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci nepôjdu na prieskum do nemocníc v Žiline, Prešove a Trnave
10. februára (TASR) – Poslanci nepôjdu preveriť situáciu do nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave, odkiaľ nedávno odišlo najviac sestier. Vyplynulo to z dnešného mimoriadneho rokovania parlamentného zdravotníckeho výboru, ktorý zasadol z podnetu opozičných poslancov. Prieskum by sa konal, ak by zaň hlasovala väčšina členov výboru, to sa nestalo.

Mimoriadne plénum skončilo, o školstve a zdravotníctve hovorili 16 hodín
12. februára (TASR) - Mimoriadna schôdza venovaná problematike školstva a zdravotníctva sa po takmer 16 hodinách skončila. Závermi rokovania, ktoré iniciovalo 35 opozičných poslancov, sú dve uznesenia, ktoré navrhli poslanci vládneho Smeru-SD. Opozičné návrhy neprešli.

Výbor nebude ďalej riešiť Ficove vratky a Pellegriniho údajnú reklamu
12. februára (TASR) - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa nebude ďalej zaoberať údajnými prehreškami premiéra Roberta Fica a predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD) voči zákonu o konflikte záujmov. Výbor hlasmi vládneho Smeru totiž na dnešnom zasadnutí voči obom konanie zastavil.


PREZIDENT

Vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia
9. februára (TASR) – Uvoľnené sudcovské miesta na viacerých okresných súdoch po celom Slovensku sa čoskoro zaplnia. Prezident SR Andrej Kiska dnes na návrh Súdnej rady vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia.


Pozn.:

NS SR: Potvrdil možnosť predĺžiť väzbu pri obzvlášť závažných zločinoch 
10. februára (TASR) – Pri obzvlášť závažných zločinoch možno predĺžiť väzbu až na päť rokov. Takýto právny názor dnes zaujal senát Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze tzv. tureckého kamióna.

VOĽBY16: S cestovným pasom sa hlasovať nedá, treba občiansky preukaz
14. februára (TASR) - S cestovným pasom sa v nadchádzajúcich marcových parlamentných voľbách hlasovať nedá. Nestačí totiž na preukázanie totožnosti, neobsahuje trvalé bydlisko. "Volič po príchode do volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť občianskym preukazom alebo iným úradným dokladom, ktorý obsahuje podobizeň voliča a všetky údaje uvedené o ňom v zozname voličov," píše sa v zákone o podmienkach výkonu volebného práva.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk