8.3.2016
ID: 3239upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska odvolal na základe Ústavy SR 45 sudcov vo veku nad 65 rokov. Prezident tak koná v súlade so svojím vyhlásením z 29. apríla 2015, kedy povedal, ako bude postupovať pri odvolávaní sudcov nad 65 rokov. Následne listom informoval predsedov súdov, že ku koncu roka odvolá sudcov nad 65 rokov na návrh Súdnej rady SR.

Vláda

Vláda schválila akčný plán realizácie Koncepcie kybernetickej bezpečnosti SR
2. 3. (TASR) - Ochrániť kybernetický priestor štátu pred potenciálnymi hrozbami, v súvislosti s ktorými by mohli Slovensku vzniknúť významné alebo nenahraditeľné škody. To je cieľ akčného plánu, ktorý vypracoval Národný bezpečnostný úrad. Na svojom zasadnutí ho schválila vláda. Dokument vychádza z Koncepcie kybernetickej bezpečnosti SR odsúhlasenej vládou vlani v júni. Na obdobie nasledujúcich piatich rokov (2016-2020) definuje aktivity potrebné k zaisteniu ochrany a obrany národného kybernetického priestoru.

Úroveň používania spisovného jazyka v médiách dlhodobo klesá
2. 3. (TASR) - Úroveň slovenského spisovného jazyka v médiách má dlhodobo klesajúcu tendenciu. Vyplýva to z tretej správy o stave používania štátneho jazyka na území SR, ktorú dnes schválila vláda.

Navrhuje povýšiť piatich profesionálnych vojakov
2. 3. (TASR) – Vláda navrhuje povýšiť piatich profesionálnych vojakov. Brigádnymi generálmi by sa mali stať doterajší plukovníci Ivan Pach a Vladimír Šimko. Do hodnosti generálmajor by mali byť vymenovaní doterajší brigádni generáli Ján Balciar, Miroslav Korba a Ondřej Novosad. Vojakov ešte musí do nových hodností povýšiť prezident Andrej Kiska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl (OS) SR.


Národna rada

Petíciu #Siete poslal P. Pellegrini do výboru, riešiť sa bude po voľbách
1. 3. (TASR) - Petíciou o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru, ktorú zorganizovala mimoparlamentná strana #Sieť, sa bude zaoberať Ústavnoprávny výbor NR SR. Rozhodnutie dnes podpísal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Pre TASR to potvrdil šéf komunikácie NR SR Martin Dorčák.


Prezident

Prezident odvolal 45 sudcov vo veku nad 65 rokov
3. 3. (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska odvolal na základe Ústavy SR 45 sudcov vo veku nad 65 rokov. Prezident tak koná v súlade so svojím vyhlásením z 29. apríla 2015, kedy povedal, ako bude postupovať pri odvolávaní sudcov nad 65 rokov. Následne listom informoval predsedov súdov, že ku koncu roka odvolá sudcov nad 65 rokov na návrh Súdnej rady SR.


OSTATNÉ

EK: Hromadenie nevybavených prípadov môže preťažiť súdny systém na Slovensku
1. 3. (TASR) – Hromadenie nevybavených prípadov na slovenských súdoch v občianskych a obchodných veciach môže viesť k preťaženiu súdneho systému. V najnovšej správe o Slovensku to konštatuje Európska komisia (EK). Ide o pracovný dokument útvarov Komisie, ktorý nepredstavuje jej oficiálne stanovisko.

ÚS posúdi obmedzenie práva voliť pre odsúdených za závažné zločiny
2. 3. (TASR) - Ústavný súd SR posúdi ústavnosť volebného zákona, ktorý neumožňuje voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov. Podnet podala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ústavní sudcovia ho prijali na ďalšie konanie, zároveň však nevyhoveli návrhu na pozastavenie účinnosti príslušného ustanovenia.

Rozhodovanie slovenských súdov sa vlani opäť predĺžilo, výnimkou sú trestné věci
3. 3. (TASR) - Slovenské súdnictvo sa v minulom roku opäť spomalilo. Výnimkou je iba rozhodovanie o trestných veciach. Vyplýva to z najnovšej štatistiky o priemernej dĺžke súdneho konania v Slovenskej republike, ktorú zverejnilo ministerstvo spravodlivosti. V roku 2015 sa predĺžilo rozhodovanie o občianskoprávnych sporoch, v obchodných sporoch i priemerná dĺžka konania vo veciach starostlivosti o maloletých. Pokračuje tak niekoľkoročný negatívny trend.

Samosprávy si majú vybrať, kto sa im postará o vytriedený odpad
4. 3. (TASR) - Samosprávy by sa mali do konca marca rozhodnúť, kto sa im postará o vytriedený odpad. Zodpovednosť zaň majú po novom výrobcovia vyhradených výrobkov, ako sú obaly, neobaly, elektrozariadenia a akumulátory. Tí sa musia postarať o všetok odpad z ich výrobkov. Mestá a obce si teraz majú vybrať, s ktorou Organizáciou zodpovednosti výrobcov uzatvoria v budúcnosti zmluvu. Pokiaľ tak neurobia, v apríli im ju určia v žrebovaní na ministerstve životného prostredia. Rozšírenie zodpovednosti výrobcov na komunálnu úroveň priniesol nový zákon o odpadoch účinný od začiatku tohto roka.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk