29.3.2016
ID: 3258upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdna rada vytvorila päťčlennú komisiu, ktorá by mala posúdiť dopady nálezu Ústavného súdu v otázke zlučiteľnosti členstva v rade s vedením súdu. Jej vznik odhlasovali členovia rady na svojom zasadnutí.

VLÁDA

Uskutočnila prvé personálne zmeny v novom kabinete
22. marca (TASR) – Personálne otázky boli hlavným obsahom predposledného zasadnutia vlády, ktoré sa uskutočnilo dnes podvečer. Končiaci kabinet odvolal 13 štátnych tajomníkov z desiatich ministerstiev a súčasne vymenoval ich nástupcov. Vo funkciách skončili i dvaja vedúci služobných úradov.


NÁRODNA RADA

Predsedom parlamentu sa stal Andrej Danko
23. marca (TASR) - Predsedom Národnej rady SR sa dnes stal líder SNS Andrej Danko. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 112 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Danko, ktorý sa dnes stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, vo funkcii šéfa NR SR nahradil Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Všetkých 19 výborov pozná svojich predsedov, pomer je 11:8
23. marca (TASR) - Všetkých 19 výborov Národnej rady SR už pozná svojich predsedov. Zvolení boli dnes v tajnej voľbe, a to na základe dohody, že koalícia obsadí 11 predsedníckych postov a opozícia osem. Smer-SD má šesť predsedníckych kresiel, SNS a Most-Híd po dve a #Sieť jedno. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali po troch predsedoch a Sme rodina dvoch. ĽSNS žiadneho predsedu výboru nemá.

Nových poslancov čakajú nové pravidlá, ktoré začali platiť po voľbách
28. marca (TASR) - Nových aj staronových poslancov NR SR čakajú v tomto volebnom období viaceré zmeny oproti minulosti. Parlament ešte v starom zložení odhlasoval, že jeden poslanec môže zamestnať maximálne troch asistentov, pričom jeden asistent nemôže pracovať pre viacero členov snemovne. Zmenili sa aj pravidlá pri predkladaní zákonov.


PREZIDENT

Prezident SR prijal demisiu vlády a vymenoval R. Fica za premiéra
23. marca (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes z rúk Roberta Fica demisiu doterajšej vlády. Jednofarebný kabinet zložený z predstaviteľov a nominantov strany Smer-SD oficiálne skončil svoje štvorročné pôsobenie. Kiska vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Nový premiér odovzdal prezidentovi návrh na jej vymenovanie. Ministrov hlava štátu ustanoví dnes po krátkej prestávke.

Slovensko má novú vládu v čele s trojnásobným premiérom R. Ficom
23. marca (TASR) – Po štyroch rokoch jednofarebnej vlády zloženej z predstaviteľov a nominantov strany Smer-SD sa Slovensko vracia ku koaličnému modelu vládnutia. Prezident SR Andrej Kiska dnes v Prezidentskom paláci vymenoval novú vládu zloženú zo zástupcov strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. Jej predsedom sa stal Robert Fico. Z rúk hlavy štátu si prebral menovací dekrét už po tretí raz.


OSTATNÉ

SÚDNA RADA: Vytvorila komisiu, ktorá má posúdiť zlučiteľnosť funkcií jej členov
21. marca (TASR) – Súdna rada vytvorila päťčlennú komisiu, ktorá by mala posúdiť dopady nálezu Ústavného súdu v otázke zlučiteľnosti členstva v rade s vedením súdu. Jej vznik odhlasovali členovia rady na svojom dnešnom zasadnutí.

SÚDNA RADA: Jej zástupcami v komisii GP SR budú P. Erben a M. Lipovský
21. marca (TASR) – V Komisii pre vydávanie záväzných stanovísk generálneho prokurátora budú Súdnu radu SR zastupovať advokát Pavol Erben a bývalý sudca Najvyššieho súdu Milan Lipovský. O nomináciách dnes rozhodli členovia rady vo verejnom hlasovaní.

SÚDNA RADA: Vyhlásila novú voľbu kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ
25. marca (TASR) – Súdna rada SR začala výber nového kandidáta, ktorý bude Slovensko zastupovať na Všeobecnom súde Európskej únie ako dodatočný sudca. Predsedníčka rady Jana Bajánková vyhlásila novú voľbu. Uskutoční sa 27. júna. Súdna rada o tom informuje na svojej internetovej stránke.

SÚDNA RADA: Chce rokovať s novými predstaviteľmi štátu o zmenách v justícii
28. marca (TASR) – Súdna rada sa chce zapojiť do diskusie o ďalšom smerovaní slovenského súdnictva. Na minulotýždňovom zasadnutí poverila trojicu svojich zástupcov na rokovania s Národnou radou SR, vládou a novou ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou.

ÚS SR: Nekompletný počet sudcov ohrozuje funkčnosť rozhodovania pléna
28. marca (TASR) – Ústavnému súdu (ÚS) SR chýbajú traja sudcovia z celkového počtu 13, čo môže mať negatívne dôsledky z hľadiska priemernej dĺžky konaní i rozhodovacej činnosti pléna súdu, keď je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých sudcov. Upozorňuje na to predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk