11.4.2016
ID: 3272upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Komisia generálneho prokurátora pre vydávanie záväzných stanovísk je kompletná. Ako poslední do nej pribudli traja zástupcovia generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár do komisie menoval námestníka pre trestný úsek Petra Šufliarskeho, riaditeľku odboru legislatívy a ústavného práva Generálnej prokuratúry (GP) SR Evu Kukanovú a prokurátora netrestného odboru GP Vojtecha Leffera.

VLÁDA

Ministri odovzdali premiérovi návrhy častí programového vyhlásenia vlády
6. apríla (TASR) – Premiér Robert Fico už má v rukách programové vyhlásenie svojej novej vlády. Jednotliví členovia mu dnes priniesli návrhy jeho častí za svoje rezorty. O bližších detailoch ministri pre médiá zatiaľ nechceli hovoriť. Definitívne by mala vláda návrh svojho programového vyhlásenia schváliť na nasledujúcom treťom zasadnutí (13.4.).


NÁRODNA RADA

Schôdza venovaná vládnemu programu sa má začať 19. apríla
4. apríla (TASR) - Schôdza Národnej rady SR, na ktorej nová vláda predstaví programové vyhlásenie a požiada parlament o dôveru, by sa mala začať 19. apríla. Tento termín pre TASR potvrdili viacerí poslanci. V pléne sa k vládnemu programu tradične očakáva dlhá diskusia.

Ján Budaj navrhuje zrušenie tzv. Mečiarových amnestií
8. apríla (TASR) - Téma amnestií udelených v roku 1998 vtedajším zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom sa po roku vracia do parlamentu. Ich zrušenie aktuálne navrhuje poslanec OĽaNO-NOVA Ján Budaj. Na presadenie ústavného zákona o zrušení niektorých rozhodnutí o amnestii potrebuje získať aspoň 90 poslancov.

Poslanci OĽaNO-NOVA chcú zamedziť ľahkému prístupu k hazardu
10. apríla (TASR) - Ochrana detí a mladistvých pred rizikom závislosti na hazardných hrách, zamedzenie ľahkého prístupu k hazardným hrám alebo akéhokoľvek iného častého kontaktu s nimi či snaha odstrániť s tým spojené nežiaduce vplyvy. Aj toto sú ciele návrhu novely zákona o hazardných hrách, ktorý do parlamentu predložilo osem poslancov klubu OĽaNO-NOVA.


PREZIDENT

S predstaviteľmi politických strán rokuje o situácii na Ústavnom súde
10. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska rokuje s predstaviteľmi novozvolených parlamentných strán o riešení situácie, ktorá vznikla na Ústavnom súde SR. Tomu od februára chýbajú už traja z celkovo 13 sudcov. Bližšie podrobnosti prezidentská kancelária nateraz nezverejnila.


OSTATNÉ

MV SR: Záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň podali všetky strany
5. apríla (TASR) - Záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň podali všetky strany, ktoré kandidovali v marcových voľbách do Národnej rady SR. TASR to potvrdila zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová. Ministerstvo vnútra teraz správy skontroluje a do 30 dní ich uverejní na webe.

Najvyšší súd má prísť o služobné autá, exekúciu sa snaží zastaviť 
5. apríla (TASR) – Najvyšší súd SR (NS) môže prísť o päť zo šiestich služobných vozidiel, ktoré má k dispozícii. Tento majetok navrhla exekvovať jeho vlastná sudkyňa Elena Kováčová, ktorej NS dlhuje už päť rokov 100.000 eur plus úroky a trovy konania, vysúdené za diskriminačnú žalobu. Na Okresnom súde Bratislava I sa dnes rozhodovalo o návrhu NS na zastavenie tejto exekúcie. Súd pojednávanie odročil na 13. mája s tým, že povinný má predložiť ďalšie doklady, ktoré by dokazovali, že mu služobné autá nie je možné odobrať.

GP SR: J. Čižnár menoval troch členov komisie pre vydávanie záväzných stanovísk
6. apríla (TASR) – Komisia generálneho prokurátora pre vydávanie záväzných stanovísk je kompletná. Ako poslední do nej pribudli traja zástupcovia generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár do komisie menoval námestníka pre trestný úsek Petra Šufliarskeho, riaditeľku odboru legislatívy a ústavného práva Generálnej prokuratúry (GP) SR Evu Kukanovú a prokurátora netrestného odboru GP Vojtecha Leffera. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Čižnár svojich zástupcov menoval k 31. marcu.

Justiční odborári majú nové vedenie, predsedníčkou sa stala Ingrid Vrkočová
6. apríla (TASR) – Požiadavky zamestnancov súdov sa budú snažiť presadzovať nové tváre. Odborový zväz justície (OZJ) má nové predsedníctvo. Zvolili si ho predsedovia základných organizácií na minulotýždňovej konferencii zväzu v Inštitúte vzdelávania Ministerstva spravodlivosti SR v Omšení. Novou predsedníčkou OZJ sa stala Ingrid Vrkočová, ktorá bola doposiaľ členkou predsedníctva a viedla základnú organizáciu pri Okresnom súde v Piešťanoch. Za členov predsedníctva boli zvolení Viera Vavreková, Mária Rusňáková, Ľudmila Bálentová, Pavel Pitoňák, Slavomír Bigoš, Vladimír Bedeč, Erika Berčíková a doterajšia šéfka zväzu Marta Božková. Informovala o tom Mária Rusňáková.

Plénum ÚS SR neschválilo prerozdelenie spisov po sudcovi Ľ. Dobríkovi
7. apríla (TASR) – Plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky (ÚS SR) neschválilo rozdelenie 107 vecí pôvodne pridelených sudcovi spravodajcovi Ľubomírovi Dobríkovi, ktorému sa koncom februára skončilo funkčné obdobie, medzi zostávajúcich desať ústavných sudcov. Návrh dodatku k rozvrhu práce ÚS v stredu (6.4.) opätovne predložila predsedníčka ÚS Ivetta Macejková. Plénum nepodporilo návrh v pomere hlasov 6:4, ÚS sa tak riadi pôvodným rozvrhom práce schváleným 17. februára 2016.

NRSR a NKÚ by mohli spolupracovať užšie, mohol by vzniknúť nový kontrolný výbor
7. apríla (TASR) - Národná rada (NR) SR a Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR by mohli užšie spolupracovať. Mohol by dokonca vzniknúť kontrolný výbor, ktorý by rokoval o výsledkoch kontrol NKÚ na ministerstvách, v strategických štátnych aj verejných inštitúciách. Hovorili o tom na dnešnom stretnutí predsedovia NR SR a NKÚ Andrej Danko a Karol Mitrík.

Ústavný súd v roku 2015 konštatoval 13 porušení práva na osobnú slobodu
10. apríla (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v roku 2015 vyslovil nálezmi porušenie základného práva sťažovateľov na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť v 13 prípadoch. Sťažovatelia sa za účelom ochrany uvedených práv môžu na ÚS obracať so svojimi sťažnosťami podľa Ústavy SR, ak o ochrane týchto práv a slobôd nerozhoduje iný súd.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk