2.5.2016
ID: 3314upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Termíny v rámci elektronizácie zdravotníctva sa posunú. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení z dielne ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nom. Smer-SD), o ktorej poslanci rokovali v zrýchlenom režime. Plénum ju odobrilo v stredu 27. apríla, ešte v ten deň ju podpísala aj hlava štátu, informovala prezidentská kancelária.

VLÁDA

Informatizáciu spoločnosti má zastrešovať P. Pellegrini v novom úrade
25. apríla (TASR) – Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) bude mať väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať bude novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

Slovensko bude počas predsedníctva v Rade EÚ zastupovať I. Korčok
29. apríla (TASR) – Slovensko bude počas predsedníctva v Rade Európskej únie zastupovať smerom k inštitúciám EÚ štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Odsúhlasila to vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Korčok bude používať označenie „ministre délégué“.

Schválila rekonštrukciu budovy Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli
29. apríla (TASR) – Administratívna budova Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli prejde v najbližších dvoch rokoch rekonštrukciou. Jej začiatok schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

Zodpovednosť za päť environmentálnych záťaží prevezme štát
29. apríla (TASR) - Za päť lokalít, ktoré sú zaťažené starými environmentálnymi záťažami, prevezme zodpovednosť štát. Ide o lokality, kde pôvodca zanikol a nebolo možné určiť osobu zodpovednú za zaťažené územie. Tento krok umožní čerpať eurofondy na ich sanáciu. Vláda prenesenie zodpovednosti na rezorty životného prostredia a obrany dnes schválila.

Sanácia envirozáťaží si za päť rokov vyžiadala vyše 140 miliónov eur
29. apríla (TASR) - Likvidácia či monitorovanie environmentálnych záťaží si v posledných piatich rokoch vyžiadali 144,8 milióna eur. Sanovala sa napríklad environmentálna záťaž v bratislavskom kameňolome Srdce, viacero starých skládok či znečistených rušňových dep. Pokračovalo sa aj v prácach na územiach poškodených činnosťou bývalej Sovietskej armády. Vyplýva to zo Správy o plnení Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží(2010-2015), ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Predsedom ÚDZS bude Tomáš Haško
29. apríla (TASR) - Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude od mája šéfovať Tomáš Haško. Doteraz pôsobil ako zástupca riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre Nemocnicu Ružinov, v minulosti viedol Národný onkologický ústav v Bratislave. Jeho menovanie do funkcie dnes schválila vláda.

Za pochybenie v starostlivosti o pacienta dostali poskytovatelia pokuty
29. apríla (TASR) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) uložil vlani za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť pokuty za takmer 190.000 eur. Celkovo ich uložil 116. Nepodal žiadne trestné oznámenie. Vyplýva to zo správy ÚDZS za rok 2015, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.


NÁRODNA RADA

Tretia vláda R. Fica získala dôveru, podporilo ju 79 poslancov
26. apríla (TASR) - Tretia vláda Roberta Fica (Smer-SD) má dôveru poslancov Národnej rady SR. Za Programové vyhlásenie vlády, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 79 členov snemovne zo 142 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Odobrila skrátené legislatívne konanie k novele kompetenčného zákona
27. apríla (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR odobrili návrh na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže k novele takzvaného kompetenčného zákona.

Vláda nemusí poslancov informovať o vyšetrovaní káuz a využití eurofondov
27. apríla (TASR) - Vláda nebude musieť parlamentu predložiť správy o priebehu vyšetrovania káuz ani o využití eurofondov. Koalícia totiž odmietla návrhy opozičných poslancov, ktorí žiadali predloženie správ.

J. Budaj s návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií neuspel
28. apríla (TASR) - Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom sa rušiť nebudú. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli návrh na ich zrušenie z dielne Jána Budaja z klubu OĽaNO-NOVA. Hlasovalo zaň len 55 zo 129 prítomných poslancov. Na presadenie ústavného zákona o zrušení niektorých rozhodnutí o amnestii potreboval získať aspoň 90 poslancov.

Lehoty v novom zákone o odpadoch sa posúvať nebudú
28. apríla (TASR) - Termín na spustenie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov, čo je zodpovednosť za výrobok od uvedenia na trh až po jeho likvidáciu, sa neposunie. Parlament odmietol novelu zákona o odpadoch z dielne Anny Zemanovej z SaS. Poslankyňa chcela spomínaný termín posunúť o pol roka na 1. januára 2017. Súčasný zákon schválil parlament ako odpadovú reformu v marci 2015.

Poslanci odmietli Viskupičov pokus o podporu alternatívnych rádií
28. apríla (TASR) - Pravidlá udeľovania licencií na vysielanie rozhlasovej programovej služby sa meniť nebudú. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorou chcel opozičný poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) podporiť vznik alternatívnych rádií.

Zákon o občianstve sa nemení, ďalej bude ľudí pripravovať o slovenský pas
28. apríla (TASR) - Ľudia, ktorí prijmú občianstvo iného štátu, budú naďalej prichádzať o slovenský pas. Parlament totiž odmietol novelu zákona o štátnom občianstve z dielne poslancov SaS. Zákonodarcovia chceli zmeniť zákon tak, aby ľudia už neprichádzali o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu. Novela zákona mala vrátiť stav pred leto 2010, kedy prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) prijala zákon odoberajúci ľuďom slovenský pas. Súčasný zákon pripravil o slovenské občianstvo dosiaľ viac ako 1330 ľudí.

Na odposluchy by mali za koalíciu dozerať M. Glváč, E. Jakab, A. Hrnčiar
29. apríla (TASR) - Používanie informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov, by mali za koalíciu v novej parlamentnej komisii kontrolovať poslanci Martin Glváč (Smer-SD), Elemér Jakab (Most-Híd) a Andrej Hrnčiar (#Sieť). TASR to potvrdili predseda brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS), ktorý má navrhnúť parlamentu ešte dvoch nezávislých kandidátov, a predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Opozícia nominuje Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA), Ľubomíra Galka (SaS) a Milana Krajniaka (Sme rodina).

SaS chce zakázať poslancom ďalšie funkcie
29. apríla (TASR) - Poslanec Národnej rady by nemal byť súčasne predsedom samosprávneho kraja, starostom či primátorom, ani ich zástupcami. Rovnako by mal byť poslanecký mandát nezlučiteľný s funkciou štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej zákonom. Zákaz kumulácie funkcií navrhujú poslanci z opozičnej SaS Martin Klus a Milan Laurenčík v novele Ústavy SR, ktorú predložili na májovú schôdzu. Na ústavné zmeny treba aspoň 90 hlasov.


PREZIDENT

Termíny vydávania elektronických preukazov poistenca sa posunú
28. apríla (TASR) - Termíny v rámci elektronizácie zdravotníctva sa posunú. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení z dielne ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nom. Smer-SD), o ktorej poslanci rokovali v zrýchlenom režime. Plénum ju odobrilo v stredu 27. apríla, ešte v ten deň ju podpísala aj hlava štátu, informovala prezidentská kancelária.


OSTATNÉ

SÚDNA RADA: Otázku zlučiteľnosti funkcií jej členov neuzavrela
25. apríla (TASR) – Súdna rada opäť neuzatvorila otázku možného konfliktu záujmu jej siedmich členov, ktorí sú zároveň predsedami súdov. Po dlhej a napätej diskusii dnes prijala tretíkrát v opakovanom hlasovaní procedurálny návrh, ktorým rokovanie o tomto bode odročila.

SÚDNA RADA: O post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ sa uchádza J. Mazák
26. apríla (TASR) – Súdna rada eviduje prvého záujemcu o post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Je ním ústavný právnik a bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák. Jeho kandidatúru navrhol člen Súdnej rady Ján Kľučka.

GP SR: Prokurátori za 4 mesiace podali 53 sťažností kvôli prieťahom na súdoch
27. apríla (TASR) - Od 1. januára do 20. apríla tohto roka podali prokurátori 53 sťažností z dôvodu prieťahov v súdnom konaní. TASR informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

MS SR: Zo 454 sudcov neprešli vlani pravidelným hodnotením štyria
27. apríla (TASR) – Kvalita práce slovenských sudcov je takmer bezchybná. Takýto záver ponúkajú doterajšie hodnotenia práce sudcov, ktoré sa uskutočňujú v réžii samotných súdov. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) s tým nie je spokojná a chystá zmeny.

V. Jourová sa zaujímala o reformu justície a poradila, čo má riešiť predsedníctvo
29. apríla (TASR) – Slovensko by sa v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ malo zaoberať nariadením o európskom prokurátorovi či rozšírením spoločného európskeho registra trestov. Povedala to dnes na brífingu na ministerstve spravodlivosti európska komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová. Úrad európskeho prokurátora by mal zefektívniť stíhanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie, registrom sa má posilniť boj proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu.

SÚDNA RADA SR: Do Miestodržiteľského paláca by sa mala presťahovať do konca mája
30. apríla (TASR) – Súdna rada SR by sa mala do konca mája presťahovať do reprezentatívnych priestorov Miestodržiteľského paláca v centre Bratislavy. Uviedla to jej predsedníčka Jana Bajánková.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk