17.5.2016
ID: 3333upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ustanovenie Občianskeho súdneho poriadku týkajúce sa povinnosti žalobcu v konaní o zaplatenie peňažnej sumy zložiť preddavok na trovy konania na návrh žalovaného je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR. Uvedená právna norma sa vzťahuje na prípady súdneho vymáhania sumy prevyšujúcej 400-násobok životného minima. Žalobca podľa nej musel na súde zaplatiť na návrh žalovaného preddavok vo výške päť percent z vymáhanej sumy.

VLÁDA 

Obmenila členov legislatívnej rady, predsedníčkou sa stala L. Žitňanská
11. mája (TASR) – Legislatívna rada vlády SR bude pracovať v novom zložení. Ministri dnes schválili personálnu obmenu, ktorú navrhla podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Schválila protokol o pristúpení Čiernej Hory k NATO
11. mája (TASR) – Ratifikácia Čiernej Hory za plnoprávneho člena NATO Slovenskom sa začala. Vláda na svojom dnešnom zasadnutí schválila protokol o pristúpení balkánskej krajiny k Severoatlantickej zmluve. Zároveň odporučila Národnej rade SR, aby s ním vyslovila súhlas.

Uhradí náklady za zbúranie schátraných domov veľkopodnikateľa M. Varehu
11. mája (TASR) – Štát uhradí obci Malá Tŕňa (okres Trebišov) náklady na zbúranie drevených objektov, ktoré patria veľkopodnikateľovi Mikulášovi Varehovi. Rozhodla o tom dnes vláda, ktorá schválila úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií v piatich okresoch.

Dlh v zdravotníctve vzrástol na takmer 550 miliónov eur
11. mája (TASR) - Dlh v zdravotníctve vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 549,87 milióna eur. Najvyššie ich majú štátne nemocnice, čo ministerstvo zdravotníctva zdôvodňuje tým, že sa v nich poskytuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov. Problém s platením faktúr však mali aj ostatné zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z informácie rezortu, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Inšpekčná služba obvinila v roku 2015 z trestnej činnosti 121 policajtov
11. mája (TASR) – Inšpekčná služba ministerstva vnútra obvinila v minulom roku celkom 121 policajtov. Najčastejšie - v 53 prípadoch pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Vyplýva to zo správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru za rok 2015, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.


NÁRODNA RADA

Skupina poslancov za SaS a OĽaNO navrhuje povinné ukladanie zákazu činnosti
13. mája (TASR) – Súdy môžu od začiatku budúceho roka dostať povinnosť ukladať trest zákazu podnikania osobám, ktoré právoplatne odsudzujú za ekonomický trestný čin alebo niektorý z trestných činov korupcie. Návrh skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR za politické strany SaS a OĽaNO je zaradený v programe 4. schôdze NR SR so začiatkom 17. mája.

Do disciplinárnych senátov nominoval sudcov iba Smer-SD
14. mája (TASR) - Novými členmi disciplinárnych senátov by sa mali stať sudcovia, ktorých navrhli poslanci koaličného Smeru-SD. Opozícia svoje právo niekoho navrhnúť nevyužila. Štyri nominácie už odobril Ústavnoprávny výbor NR SR, posledné slovo bude mať za parlament májové plénum. Ak všetkých štyroch odobrí, Súdna rada SR si z nich zvolí dvoch členov disciplinárnych senátov.

NKÚ: Vlani kontroloval hospodárenie s peniazmi v sume viac ako 11 miliárd eur
14. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR vlani prekontroloval hospodárenie s verejnými finančnými prostriedkami v celkovej sume 11.117.794.111 eur. Porušenie finančnej disciplíny bolo zistené v sume 12.659.664 eur vrátane územnej samosprávy. Uvádza sa to v Správe o výsledkoch kontrolnej činnosti NKÚ za rok 2015, ktorou sa bude na májovej schôdzi zaoberať parlament.

Opozícia navrhuje zverejňovať register diskvalifikácií na webe
15. mája (TASR) - Register diskvalifikácií by mal byť zverejnený na webe. Navrhujú to opoziční poslanci z SaS a OĽaNO-NOVA v novele zákona o súdoch, ktorú predložili na májovú schôdzu Národnej rady SR. "Cieľom predloženého návrhu zákona je zverejnenie registra diskvalifikácií na webe. Finančné nároky nemôžu byť argumentom na odmietnutie myšlienky zverejňovania registra diskvalifikácií na verejne dostupnom webovom sídle ústredného portálu verejnej správy," uvádzajú v dôvodovej správe predkladatelia návrhu. Chcú, aby bol register prístupný s tým, že nebudú zverejnené dátum narodenia ani rodné číslo vylúčenej osoby.


PREZIDENT

Odvolal 47 sudcov vo veku nad 65 rokov
13. mája (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie 47 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Učinil tak v zmysle Ústavy SR na návrh Súdnej rady SR. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR.


OSTATNÉ

ŠKOLSTVO: Zachovaním málotriedok by sa mala NR SR zaoberať do letných prázdnin
9. mája (TASR) - Ministerstvo školstva pripravuje zmenu školského zákona, ktorá by mala smerovať k zachovaniu málotriedok na národnostne zmiešanom území. Návrh zákona by sa mal podľa štátneho tajomníka rezortu školstva Petra Krajňáka (nominant Mosta-Híd) dostať do Národnej rady SR ešte pred letnými prázdninami v skrátenom legislatívnom konaní.

MFSR: Nemecký najvyšší súd vyhovel požiadavke SR v spore s Achmeou
10. mája (TASR) - Nemecký Najvyšší spolkový súd (BGH)  rozhodol v prospech Slovenska v konaní o zrušení arbitrážneho rozhodnutia v spore so spoločnosťou Achmea o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Informovalo tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR. Achmea je na Slovensku akcionárom Union zdravotnej poisťovne.

ÚS SR: Ustanovenie Občianskeho súdneho poriadku o preddavkoch je protiústavné
11. mája (TASR) - Ustanovenie Občianskeho súdneho poriadku týkajúce sa povinnosti žalobcu v konaní o zaplatenie peňažnej sumy zložiť preddavok na trovy konania na návrh žalovaného je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd (ÚS) SR. Uvedená právna norma sa vzťahuje na prípady súdneho vymáhania sumy prevyšujúcej 400-násobok životného minima. Žalobca podľa nej musel na súde zaplatiť na návrh žalovaného preddavok vo výške päť percent z vymáhanej sumy.

MS SR: Zverejnilo predbežnú informáciu k príprave novely exekučného zákona
12. mája (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo predbežnú informáciu k pripravovanej novele zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti. Jej cieľom sú efektívnejšie exekúcie, dostupnejší osobný bankrot a rýchlejšie vymáhanie nárokov na súdoch.

Antidiskriminačnú žalobu stiahlo ďalších šesť sudcov
12. mája (TASR) – Počet antidiskriminačných žalôb sudcov, ktoré ležia na súdoch, sa postupne znižuje. Najnovšie sa ju rozhodli stiahnuť ďalší šiesti sudcovia. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Ministerstvo zdravotníctva podalo pre kauzu záchranky trestné oznámenie na GP SR
13. mája (TASR) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Mal podozrenie, že pri tendroch či hospodárení v bratislavskej a košickej záchrannej zdravotnej službe mohlo dôjsť k trestnému činu. Drucker takto konal na základe podnetu, ktorý mu bol doručený v apríli tohto roka. TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Pondelová.

SÚDY: Najvyšší súd môže prísť v exekúcii o dva zo šiestich osobných áut
13. mája (TASR) –  Najvyšší súd SR môže prísť o časť svojho vozového parku. Okresný súd Bratislava I dnes čiastočne zamietol jeho návrh na zastavenie exekúcie, ktorú voči nemu iniciovala jeho vlastná sudkyňa Elena Kováčová. Najvyšší súd môže v exekúcii prísť o dva zo svojich šiestich osobných vozidiel. Rozsudok nie je právoplatný.

SÚDNA RADA: Presun do Miestodržiteľského paláca ju bude stáť viac ako 40.000 eur
15. mája (TASR) – Presun Súdnej rady SR do Miestodržiteľského paláca by mal stáť 41.126 eur. Predpokladá to kancelária rady, ktorá zverejnila rozpočtované náklady spojené s úpravou nových priestorov a presťahovaním. V súčasnosti Súdna rada ukončuje prípravu nových reprezentatívnych priestorov, do ktorých by sa mala presťahovať do konca mája. Informovala, že v tejto súvislosti nebolo potrebné žiadať o navýšenie rozpočtových prostriedkov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk