13.6.2016
ID: 3367upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 31 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo veci začatia konania o súlade zákona o autoškolách s Ústavou SR. Návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení ÚS SR nevyhovel.

VLÁDA

Rozhodla o definitívnom riešení projektu cyklotrónového centra 
8. júna (TASR) – Dvesto slovenských študentov sa bude môcť zúčastniť na odbornej trojročnej príprave na špičkových ruských pracoviskách v oblasti jadrového výskumu. To je jeden z výsledkov rokovania vlády SR a Ruskej federácie v oblasti vzájomného vysporiadania vzťahov pri projekte cyklotrónového centra. Vláda dnes rokovala o definitívnom vyriešení tohto projektu, s ktorým sa začalo ešte v roku 1996.

Počet žiadostí o osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí stúpa
8. júna (TASR) – Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vydal v minulom roku 1116 osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí, pričom celkovo prijal 1445 žiadostí. Informuje o tom správa ÚSŽZ o štátnej politike a podpore krajanov v zahraničí, ktorú dnes schválila vláda.

V súvislosti s používaním jazykov menšín dostal ÚV za rok 2015 tri podania
8. júna (TASR) - V súvislosti s uplatňovaním zákona o používaní jazykov národnostných menšín dostal Úrad vlády za minulý rok celkovo tri podania. Vyplýva to zo správy o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2015, ktorú dnes schválila vláda.

Slovensko neprebralo niekoľko smerníc Európskej únie
8. júna (TASR) – Vláda sa na svojom dnešnom rokovaní zaoberala aj smernicami Európskej únie, ktoré Slovensko doteraz nezačlenilo do svojho vnútroštátneho práva. Ide o tzv. transpozičný deficit. Na zozname je päť smerníc, ktoré bolo treba zaviesť do vnútroštátneho práva do konca mája tohto roka.

Štát preplatí škody po minuloročných povodniach, ide o 75.278 eur
8. júna (TASR) – Desaťtisícové výdavky po povodniach v druhom polroku 2015 preplatí štát zo svojej pokladnice. Odsúhlasila to dnes vláda SR. Ide o sumu 75.278 eur. Správu o škodách predložil kabinetu minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Slovensko poskytlo v minulom roku na rozvojovú pomoc 78 miliónov eur
8. júna (TASR) – Slovenská republika poskytla v roku 2015 rozvojovú pomoc vo výške 78 miliónov eur. Na bilaterálnu pomoc išlo 17 miliónov eur a na multilaterálnu 61 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o oficiálnej rozvojovej pomoci SR za rok 2015, ktorú dnes na rokovaní vlády SR predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Slovensko sa v rámci Rozvojovej banky mení z prijímateľa na darcu
8. júna (TASR) – Slovenská republika sa pri vstupe do Rozvojovej banky Rady Európy (RB RE) v roku 1998 zaviazala pristúpiť k tretiemu protokolu. Prístup Slovenska sa však realizuje až v súčasnosti, keď sa pozícia krajiny vo vzťahu k Rozvojovej banke RE mení z prijímateľského štátu na štát donorský. Uvádza sa to v návrhu na pristúpenie Slovenskej republiky k Tretiemu protokolu k Všeobecnej dohode o výsadách a imunitách Rady Európy, ktorý predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na dnešnom rokovaní vlády.


NÁRODNA RADA

Minister R. Kaliňák zostáva vo funkcii, koalícia ho podržala
7. júna (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

Školský výbor odporučil rokovať o málotriedkach v skrátenom konaní
8. júna (TASR) - Málotriedky, ktoré nespĺňajú novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach, by nemali zaniknúť. Zabezpečiť to má rýchla novela školského zákona, ktorú predkladá minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvodom je, aby mohla platiť už od začiatku školského roka 2016/2017. V takomto režime o nej dnes odporučil na nasledujúcej schôdzi rokovať aj školský parlamentný výbor.

Ústavnoprávny výbor odobril petíciu #Siete, bude o nej hovoriť aj plénum
8. júna (TASR) - Petícia o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru sa po pol roku od doručenia do Národnej rady SR dostala na stôl poslancov. Ústavnoprávny výbor NR SR dnes zobral petíciu #Siete jednohlasne na vedomie a odporučil ju prerokovať aj v pléne. Stane sa tak už na júnovej schôdzi parlamentu. Keďže petíciu podpísalo viac ako 100.000 občanov, zákonodarný zbor o nej rokovať musí.

TASR vykázala vlani kladný hospodársky výsledok vo výške 303.076 eur
9. júna (TASR) - Tlačová agentúra SR dosiahla vlani celkové výnosy vo výške 6.282.616 eur, náklady vo výške 5.979.540 eur. Vykázala tak kladný hospodársky výsledok vo výške 303.076 eur. Informoval o tom na dnešnom rokovaní parlamentného mediálneho výboru predseda Správnej rady TASR Vladimír Masár. Poslancom predložil Výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR za rok 2015. Tí ju následne vzali na vedomie.

Na stáž do parlamentu sa prihlásilo 78 uchádzačov
12. júna (TASR) – O stáž v Národnej rade SR má tento rok záujem 78 uchádzačov. TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská. Koľko stážistov nakoniec vezmú, ešte nevedela povedať, keďže ich zatiaľ nevybrali.

Chov všetkých nebezpečných živočíchov by mala po novom posudzovať obec
12. júna (TASR) - Obce by mali získať právomoc udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen cicavcov, ako je to v súčasnosti. V novele zákona o veterinárnej starostlivosti to navrhuje poslanec OĽaNO-NOVA Martin Fecko. Právnu normu predložil na júnové rokovanie Národnej rady SR a ak uspeje, obce budú posudzovať ambície občanov chovať alebo držať jedovatých pavúkov, obojživelníkov, paryby alebo plazy.


PREZIDENT

Odvolal piatich sudcov vo veku 65 rokov
6. júna (TASR) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie piatich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Učinil tak v zmysle Ústavy SR na návrh Súdnej rady SR. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie prezidenta.


OSTATNÉ:

Ústavný súd SR bude konať vo veci zákona o autoškolách
8. júna (TASR) - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) dnes prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 31 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo veci začatia konania o súlade zákona o autoškolách s Ústavou SR. Návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení ÚS SR nevyhovel. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Ústavný súd SR nevyhovel návrhu 30 poslancov NR SR
8. júna (TASR) – Ústavný súd SR dnes nevyhovel návrhu skupiny 30 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí ešte v roku 2014 žiadali preskúmanie súladu viacerých zákonov s Ústavou SR. Poslanci žiadali preskúmanie súladu zákona o starobnom dôchodkovom sporení a zákona o sociálnom poistení s Ústavou SR.

Ministerstvo zdravotníctva chce nastaviť nové pravidlá pre fungovanie LSPP
9. júna (TASR) - Pohotovostí s nonstop službou by mohlo na Slovensku ubudnúť. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje nastaviť nové pravidlá pre fungovanie lekárskej služby prvej pomoci (LSPP). Má sa určiť minimálna sieť ambulancií, ktoré budú takúto službu poskytovať v 24-hodinovom režime. Ostatnú časť LSPP odporúča ministerstvo ponechať ako doplnkovú s možnosťou kratšej prevádzky.

Ministerstvo vnútra sprístupnilo prvé služby elektronického archívnictva
10. júna (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR sprístupnilo prvé služby elektronického archívnictva. Základnou podmienkou na ich používanie je vytvorenie osobného prostredia. TASR o tom informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

MZ SR: Zmenu legislatívy pre vývoz liekov predstaví T. Drucker čoskoro
10. júna (TASR) - Legislatívu, ktorá má reagovať na problém s vývozom liekov zo Slovenska, by mohol minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) predstaviť do dvoch týždňov. Plánované zmeny v zákone o liekoch v súčasnosti Slovensko konzultuje s Európskou komisiu (EK). Následne šéf rezortu legislatívny rámec predloží do medzirezortného pripomienkového konania.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk