12.7.2016
ID: 3390upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory (SAK) schválilo v týchto dňoch nový Štatút a Rokovací poriadok Rozhodcovského súdu Slovenskej advokátskej komory, ktorý bol 1. júla publikovaný v Obchodnom vestníku. SAK považuje obnovenie Rozhodcovského súdu (RS) SAK za dôležitý impulz pre rozvoj súkromnej arbitráže v Slovenskej republike, ktorý ponúka vhodnú alternatívu riešenia obchodnoprávnych a občianskoprávnych sporov k všeobecným súdom. TASR informoval Pavol Kubík, tajomník RS SAK.

VLÁDA

Predsedníčkou výboru pre práva LGBTI sa stala Lucia Žitňanská
7. júla (TASR) – Vládny kabinet na svojom dnešnom rokovaní odobril zmenu na poste predsedu Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb. Podľa štatútu výboru tento post vždy zastáva minister spravodlivosti. Exministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) tak na tomto mieste strieda Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Schválila program starostlivosti o Národný park Poloniny
7. júla (TASR) – Na území Národného parku (NP) Poloniny sa nachádza viac ako 1000 druhov vyšších rastlín, 300 druhov machorastov, vyše 100 druhov lišajníkov, 300 druhov húb, vyše 6352 druhov živočíchov. Zlepšiť ich poznanie, ale aj ich ochranu je jedným z cieľov Programu starostlivosti o Národný park Poloniny na roky 2017 – 2026, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

Väčšina akcioviek ministerstva zdravotníctva vykázala za minulý rok zisk
7. júla (TASR) - Dve z ôsmich akciových spoločností Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR hospodárili vlani so stratou, zvyšných šesť bolo v pluse. Vyplýva to zo správy rezortu, ktorá informuje o hospodárení akcioviek so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti MZ SR. Materiál dnes schválila vláda SR.

Prípadov HIV infekcie pribúda, vlani ju diagnostikovali 86 ľuďom
7. júla (TASR) - Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend je od začiatku 21. storočia. Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší kumulatívny výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji. Nakazenými sú počas sledovaných rokov najmä muži majúci sex s mužmi. Vyplýva to zo správy, ktorá informuje o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS na roky 2013 až 2016. Vláda SR ju dnes schválila.

Riziko ohrozenia Slovenska terorizmom sa v tomto roku môže zvýšiť
7. júla (TASR) – V tomto roku je možné predpokladať nárast rizika ohrozenia Slovenska terorizmom, a to v kontexte zvýšenej hrozby pre členské krajiny Európskej únie. Súvisieť to môže najmä s vývojom bezpečnostnej situácie v Sýrii, Iraku, Líbyi a Afganistane. Teroristické organizácie sa budú pravdepodobne snažiť odpovedať na svoje vojenské neúspechy na Blízkom východe formou teroristických útokov v Európe. Vyplýva to zo Správy o bezpečnosti Slovenska za rok 2015, ktorú dnes vláda zobrala na vedomie.


NÁRODNA RADA

Odvolávanie R. Kaliňáka bude pokračovať až v septembri
6. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa dnes 81 hlasmi koalície uzniesli, že prerušené odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bude pokračovať až v septembri na záver riadneho zasadnutia pléna, ktoré sa začína 6. 9. Rozhodlo sa o tom dnes na návrh predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).


PREZIDENT

A. Kiska nevymenuje chýbajúcich ústavných sudcov
6. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska nevymenuje troch chýbajúcich sudcov Ústavného súdu. Kandidátov Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku odmietol. Svoje rozhodnutie oznámila hlava štátu dnes popoludní v Prezidentskom paláci.

Vymenoval piatich sudcov, vyzval ich na dobré rozhodnutia 
6. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes na návrh Súdnej rady vymenoval piatich sudcov bez časového obmedzenia. Ide o ďalšiu skupinu sudcov, ktorá prešla prísnejším výberom, novozavedeným preverovaním sudcovskej spôsobilosti. Sú nimi Vladimír Gurka (Okresný súd v Starej Ľubovni), Katarína Muráriková (Okresný súd v Martine), Jana Škrabáková (Okresný súd v Piešťanoch), Zuzana Straňáková (Okresný súd v Piešťanoch) a Katarína Šubjaková (Okresný súd v Malackách).

Odvolal troch sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov
6. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal troch sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. TASR informoval Martin Lipták z tlačového odboru kancelárie prezidenta.

Za nového šéfa SIS vymenoval Antona Šafárika
6. júla (TASR) - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Anton Šafárik. Na návrh vlády ho dnes do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Na tomto poste vystrieda Jána Valka, ktorý na čele tajnej služby stál od mája 2012.


OSTATNÉ

Európska komisia chce viac chrániť deti pri cezhraničných rodinných sporoch
4. júla (TASR) - Európska komisia (EK) navrhuje aktualizovať pravidlá v oblasti ochrany detí pri cezhraničných rodinných sporoch. "Ich cieľom je odstrániť zistené nedostatky, čo sa týka rodičovských práv a povinností pri starostlivosti o dieťa, styku s dieťaťom a s únosom detí." TASR o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

SAK: Rozhodcovský súd odľahčí činnosť všeobecných súdov
5. júla (TASR) - Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory (SAK) schválilo v týchto dňoch nový Štatút a Rokovací poriadok Rozhodcovského súdu Slovenskej advokátskej komory, ktorý bol 1. júla publikovaný v Obchodnom vestníku. SAK považuje obnovenie Rozhodcovského súdu (RS) SAK za dôležitý impulz pre rozvoj súkromnej arbitráže v Slovenskej republike, ktorý ponúka vhodnú alternatívu  riešenia obchodnoprávnych a občianskoprávnych sporov k všeobecným súdom. TASR informoval Pavol Kubík, tajomník RS SAK.

GP SR: Transparentnosť prokuratúry sa od nástupu J.Čižnára zvýšila
5. júla (TASR) - Miera verejnej kontroly prokuratúry sa výrazne zvýšila až nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora Slovenskej republiky pred dvoma rokmi. Uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR (GP SR), ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

RADÍME: Stratu či krádež cestovného dokladu treba hlásiť miestnej polícii
6. júla (TASR) - Stratu či krádež cestovného dokladu v zahraničí treba hlásiť miestnej polícii, pripomína Martin Wäldl z Prezídia Policajného zboru. Keď to turista urobí a doklad následne nájde, nemá ho už používať. Polícia po nahlásení straty alebo krádeže dokladu vydá potvrdenie, ktoré treba predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu. Upozorňuje, že ak občan nahlásil na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu či cestovného pasu a potom ho našiel, už s ním nemá cestovať.

NKÚ: V prvom polroku spracoval výsledky zistení v 236 kontrolovaných subjektoch
7. júla (TASR) – V prvých dvoch kvartáloch tohto roku uzatvoril Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) 13 kontrolných akcií v 236 subjektoch a do slovenského parlamentu predložil Stanovisko k štátnemu záverečnému účtu za rok 2015. Vyplýva to zo sumárnej správy o činnosti NKÚ, ktorú najvyšším ústavným činiteľom predložil predseda úradu Karol Mitrík.

L. ŽITŇANSKÁ: Potrebujeme efektívny nástroj boja proti trestným činom
8. júla (TASR) – Zriadenie úradu európskeho prokurátora, boj proti počítačovej kriminalite (konkrétne šifrovanie a boj proti trestnej činnosti) a elektronická komunikácia v oblasti justície - to boli hlavné témy, o ktorých dnes rokovali ministri spravodlivosti členských štátov EÚ na neformálnom stretnutí v Bratislave. Zasadnutiu predchádzalo štvrtkové (7.7.) rokovanie ministrov spravodlivosti krajín Východného partnerstva so zástupcami inštitúcií EÚ v Bratislave.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk