19.9.2016
ID: 3465upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Transparenty, letáky aj mobily by mali zmiznúť z rokovacej sály parlamentu. Poslanci zrejme dostanú časové limity na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. Zmeny má zaviesť novela Rokovacieho poriadku Národnej rady SR z dielne koalície, ktorú poslanci 95 hlasmi posunuli do druhého čítania.

VLÁDA 

Akčný plán rozvoja okresu Revúca má pomôcť vytvoriť 1100 pracovných miest
13. septembra (TASR) – Znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Revúca podporou vytvorenia 1100 pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu rozvoja okresu, ktorý dnes na výjazdovom rokovaní v Revúcej schválil vládny kabinet.

Odsúhlasila ratifikáciu klimatickej dohody z Paríža
14. septembra (TASR) – Vládny kabinet dnes odsúhlasil na výjazdovom rokovaní v Rožňave ratifikáciu Parížskej dohody, ktorá zaväzuje krajiny k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Dokument sa dostane ešte na aktuálnu schôdzu parlamentu a národný ratifikačný proces zavŕši podpisom prezident SR Andrej Kiska.

V okrese Rožňava má do roku 2020 vzniknúť vyše 1300 pracovných miest
14. septembra (TASR) – V okrese Rožňava by malo do roku 2020 pribudnúť 1345 nových pracovných miest. Vyplýva to z akčného plánu rozvoja tohto okresu, ktorý s cieľom znížiť vysokú nezamestnanosť dnes na výjazdovom zasadnutí v Rožňave schválil vládny kabinet.


NÁRODNA RADA

Zmena zákona o EIA vyvolaná kritikou EK je v druhom čítaní
12. septembra (TASR) - Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania novelu zákona, ktorá reaguje na niektoré jej výhrady.

Z elektrických zariadení majú vymiznúť štyri nebezpečné látky
12. septembra (TASR) - Štvorica nebezpečných látok by mala vymiznúť z elektrických a elektronických zariadení. Počíta s tým vládny návrh novely zákona o obmedzení ich používania, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Poslanci nezakázali politickým stranám ozbrojovanie
12. septembra (TASR) - Politické strany nebudú mať zakázané ozbrojovanie a vytváranie ich ozbrojených zložiek. Rozhodol o tom dnes parlament, keď odmietol novelu zákona o politických stranách z dielne SaS. Liberáli navrhovali zakázať aj používať štátne príspevky za voľby a mandát na financovanie a podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín.

Zámer M. Fecka zastaviť úbytok lazníkov podporu pléna nezískal
14. septembra (TASR) - Zámer opozičného poslanca Martina Fecka (OĽaNO-NOVA) zastaviť úbytok lazníkov v pléne neprešiel. Jeho návrh nového zákona o podpore zachovania územia s rozptýleným osídlením a jeho obyvateľov (laznícky zákon) sa dnes v Národnej rade SR do druhého čítania nedostal.

Cyklisti možno budú môcť jazdiť aj s pol promile alkoholu
14. septembra (TASR) - Cyklisti by mohli mať povolené minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky. Poslanci Mosta-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál považujú za takéto množstvo 0,5 promile. Odvolávajú sa na vedecké zistenia. Výnimku z nulovej tolerancie navrhujú v novele zákona o cestnej premávke, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Týkala by sa len cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov. Neplatila by pre cyklistov na bicykli s pomocným motorčekom.

Transparenty, provokácie aj obštrukcia v pléne by mali byť pokutované
14. septembra (TASR) - Transparenty, letáky aj mobily by mali zmiznúť z rokovacej sály parlamentu. Poslanci zrejme dostanú časové limity na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. Zmeny má zaviesť novela Rokovacieho poriadku Národnej rady SR z dielne koalície, ktorú poslanci 95 hlasmi posunuli do druhého čítania.


PREZIDENT

Slováci už nebudú musieť hlásiť úradom dlhší prechodný pobyt mimo SR
14. septembra (TASR) - Slováci už nebudú musieť povinne hlásiť úradom ich prechodný pobyt v zahraničí, ktorý je dlhší ako 90 dní. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR z dielne SaS, ktorá mení spomínanú povinnosť na právo.

Nové sídlo Súdnej rady SR bude chrániť väzenská a justičná stráž
14. septembra (TASR) - Nové sídlo Súdnej rady SR, ktoré je v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave, bude od októbra chrániť Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Vyplýva to z novely zákona o ZVJS od koaličného poslanca Gábora Gála (Most-Híd), ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.


OSTATNÉ

Sudcovia žalujú štát, chcú úroky z omeškania za platy znížené v roku 2011
13. septembra (TASR) – Okrem antidiskriminačných žalôb vedie štát so slovenskými sudcami aj sériu ďalších súdnych sporov. Sudcovia sa v nich domáhajú úrokov z omeškania vo výške zhruba po 700 eur za znížené funkčné platy z roku 2011. Sudcovia podali žaloby na súd potom, ako im novela bývalého predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) skresala spolu ďalšími ústavnými činiteľmi platy od 1. januára 2011. V roku 2013 uspeli na Ústavnom súde a rozdiel im bol následne doplatený. So súdov však stiahli žaloby iba v časti istiny.

Zdravotné poisťovne ponúkajú rôzne benefity, vybrať si treba do konca mesiaca
13. septembra (TASR) – Zdravotné poisťovne ponúkajú svojim poistencom viacero benefitov. Nad rámec zákona ľuďom preplácajú rôzne preventívne vyšetrenia či očkovania. Prepoistiť sa možno len raz ročne, a to od januára nasledujúceho roka. Rozhodnúť sa treba do konca septembra. Slováci si môžu vybrať medzi troma zdravotnými poisťovňami - štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými Dôvera a Union ZP.

ÚS SR: Plénum napokon schválilo rozdelenie vecí po sudcovi Ľ. Dobríkovi
14. septembra (TASR) – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes schválilo rozdelenie 107 vecí po sudcovi spravodajcovi Ľubomírovi Dobríkovi, ktorému sa koncom februára skončilo funkčné obdobie. Pridelenie vecí medzi zostávajúcich desať ústavných sudcov sa vykoná podľa zákona o Ústavnom súde náhodným výberom. Vyplýva to zo schváleného dodatku k rozvrhu práce ÚS s účinnosťou od dnešného dňa.

Súdna rada a Via Iuris začali s realizáciou prieskumu dôveryhodnosti súdnictva
15. septembra (TASR) – Súdna rada SR a mimovládna organizácia Via Iuris v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied začali tento týždeň s realizáciou reprezentatívneho prieskumu zameraného na zisťovanie príčin nízkej dôveryhodnosti slovenského súdnictva.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk

ESHOP EPRAVO.CZ