4.10.2016
ID: 3489upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Elektronické náramky by mohli monitorovať odsúdených nielen v domácom väzení ale aj priamo v slovenských väzniciach. O takomto rozšírení Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) uvažuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Cieľom je zlepšiť využiteľnosť najväčšieho elektronizačného projektu v súdnictve za 27 miliónov eur, ktorý zatiaľ neprináša požadované výsledky.

VLÁDA

R. Procházka je kandidátom Slovenska na sudcu Všeobecného súdu EÚ
28. septembra (TASR) – Kandidátom Slovenska na post sudcu Všeobecného súdu EÚ je Radoslav Procházka. Jeho kandidatúru dnes schválila vláda. Tá odsúhlasila aj kandidátov na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorými sa stali Ondrej Laciak, Tomáš Ľalík a Ladislav Duditš.

Novým členom Správnej rady ÚPN je Peter Zelenák
28. septembra (TASR) - Novým členom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa stal historik Peter Zelenák. Do funkcie ho dnes na návrh premiéra Roberta Fica vymenovala vláda, ktorá menuje dvoch členov rady.

Pomôže obciam postihnutým mimoriadnymi situáciami
28. septembra (TASR) – Vláda uhradí výdavky, ktoré si vyžiadali záchranné práce počas mimoriadnych situácií v okresoch Piešťany, Veľký Krtíš, Stará Ľubovňa, Komárno, Prešov, Čadca a Revúca. Celkovo pre ne na svojom dnešnom zasadnutí vyčlenila 60.933,86 eura.

Niektoré vysoké školy upúšťajú od výberu uchádzačov o štúdium
28. septembra (TASR) - Viaceré vysoké školy z dôvodu demografického vývoja upúšťajú od výberu uchádzačov, respektíve overovania predpokladov na vysokoškolské štúdium. Konštatuje sa to vo Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2015 z dielne ministerstva školstva, ktorou sa dnes zaoberala vláda.

V armáde má pôsobiť viac vojakov aj civilných zamestnancov
28. septembra (TASR) – V Ozbrojených silách (OS) SR má pôsobiť viac vojakov. Ku koncu budúceho roka ich má byť oproti súčasným stavom o 578 viac. Spolu ich tak bude viac ako 17.000. Pribudnúť má aj 833 civilných zamestnancov. Celkovo by ich malo byť ku koncu budúceho roku v OS SR vyše 4800. Vyplýva to z návrhu na celkové početné stavy vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky, ktorý dnes odsúhlasila vláda.


NÁRODNA RADA

SNS chce sprísniť podmienky registrácie cirkvi a náboženskej spoločnosti
27. septembra (TASR) - Podmienky registrácie cirkvi alebo náboženskej spoločnosti by sa mali sprísniť. Po novom by mali cirkvi a náboženské spoločnosti, ktoré sa chcú na Slovensku zaregistrovať, mať aspoň 50.000 plnoletých členov - občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov.

ĽSNS chce mimovládky financované zahraničím v povinnom registri agentov
1. októbra (TASR) - Mimovládne organizácie pôsobiace na Slovensku, ktoré sú priamo či nepriamo napojené na financovanie zo zahraničia, by sa mali povinne registrovať do novovytvoreného Registra zahraničných agentov, ktorý bude spravovať Ministerstvo vnútra SR. V novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby to navrhujú poslanci ĽSNS. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na októbrovej schôdzi.

SaS chce dať do zákona zviera ako bytosť obdarenú zmyslami
1. októbra (TASR) - Akékoľvek živé zviera by malo byť v zákone špecifikované ako vnímajúca bytosť, na ktorú by sa mali ustanovenia o veciach vzťahovať len v prípade, že to neodporuje povahe živého zvieraťa. V novele Občianskeho zákonníka to navrhujú poslanci za SaS. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

Opozícia chce predĺžiť povinnosť zverejňovať zmluvy z 5 na 10 rokov
2. októbra (TASR) - Zmluvy, objednávky a faktúry, ktoré musia štát, štátne organizácie či štátne firmy povinne zverejňovať, by mali ostať na internete nie minimálne päť, ale až desať rokov. Predĺženie lehoty navrhujú v novele infozákona opoziční poslanci z SaS, OĽaNO-NOVA a nezaradení. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi. Ak sa tak nestane, podľa opozície po 1. januári bude možnosť zmluvy z internetu sťahovať.


PREZIDENT

Pokuty za jazdu po diaľnici bez e-známky sa od novembra znížia
28. septembra (TASR) - Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky sa od novembra tohto roka zníži z 300 eur na 150 eur. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o diaľničnej známke z dielne ministerstva dopravy, ktorú v septembri schválil parlament.

Podpísal ratifikáciu Parížskej dohody
28. septembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes svojím podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorou SR pristupuje k záväzku znížiť emisie skleníkových plynov. Pred týždňom 21. septembra ratifikáciu odobrili poslanci NR SR.


OSTATNÉ

NKÚ si v týchto dňoch preverí, aký prínos má zavedenie elektronických náramkov
26. septembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) spúšťa v týchto dňoch mimoriadnu kontrolu na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR. Chce preveriť proces, ktorým sa zaviedol a využíva sa elektrický systém monitorovania odsúdených a obvinených cez elektronické náramky.

MZ SR: Elektronické preukazy poistencov nebudú, využiť sa majú občianske
26. septembra (TASR) - Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť pôvodne realitou ešte vlani, nebudú nakoniec vôbec. Termín ich zavedenia sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva navrhlo zrušiť úplne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme.

MS SR: L.Žitňanská rokovala s rezortnými kolegami R. Pelikánom a J. Dienstbierom
26. septembra (TASR) – Nový protischránkový zákon, ktorý na Slovensku presadzuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, zaujal jej českého rezortného kolegu Roberta Pelikána, ako aj českého ministra pre ľudské práva, rovnaké príležitosti a legislatívu Jiřího Dienstbiera. Budú sledovať, ako sa uplatní táto právna úprava v praxi.

MS SR: Kontrolóri NKÚ prišli na ministerstvo na základe záujmu ministerky
27. septembra (TASR) – Mimoriadna kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa na ministerstve spravodlivosti uskutočňuje na základe záujmu samotnej ministerky Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Potvrdil to hovorca rezortu Peter Bubla.

MZSR: Objednávanie k lekárovi za poplatok sa má obnoviť, po ordinačných hodinách
27. septembra (TASR) - Pacienti majú opäť dostať možnosť objednať sa k lekárovi za poplatok. Tú spolu s ostatnými poplatkami v ambulanciách zakázal vlani zákon, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) ho chce teraz v inej podobe vrátiť. Pacienti by sa po novom mohli objednať mimo bežných ordinačných hodín. Koľko by lekári mohli pýtať, jasné zatiaľ nie je. Konkrétny návrh chce šéf rezortu predstaviť do mesiaca.

L. ŽITŇANSKÁ: Plánuje nasadenie elektronických náramkov do väzníc
30. septembra (TASR) – Elektronické náramky by mohli monitorovať odsúdených nielen v domácom väzení ale aj priamo v slovenských väzniciach. O takomto rozšírení Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) uvažuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Cieľom je zlepšiť využiteľnosť najväčšieho elektronizačného projektu v súdnictve za 27 miliónov eur, ktorý zatiaľ neprináša požadované výsledky.

Nové sídlo Súdnej rady SR začína chrániť väzenská a justičná stráž
1. októbra (TASR) - Nové sídlo Súdnej rady SR, ktoré je v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave, začína chrániť Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Práve dnes vstúpila do účinnosti novela zákona o ZVJS od koaličného poslanca Gábora Gála (Most-Híd), ktorú 126 hlasmi schválili poslanci NR SR ešte 8. septembra.

MS SR: Novela konkurzného zákona mení aj pravidlá veľkej reštrukturalizácie
1. októbra (TASR) – Novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorú schválila vláda na minulotýždňovom rokovaní, zavádza aj zmeny v takzvanej veľkej reštrukturalizácii. Návrh spresňuje pravidlo o uspokojení nezabezpečených veriteľov v reštrukturalizácii.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk