11.10.2016
ID: 3493upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Cyklisti by mohli mať povolené minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky. Zmenu voči súčasnej nulovej tolerancii prináša návrh novely zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Gábora Gála a Tibora Bastrnáka (obaja Most-Híd), ktorú odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR a právnu normu odporučil schváliť aj na októbrovom zasadnutí pléna.

VLÁDA

Štátny rozpočet na budúci rok počíta s deficitom 2 miliardy eur
5. októbra (TASR) – Hotovostný schodok štátneho rozpočtu by mal v budúcom roku dosiahnuť 2,017 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2017, ktorý na dnešné rokovanie vlády predložilo ministerstvo financií. Kabinet návrh s pripomienkou schválil. Celkové príjmy štátu očakáva rezort financií na úrovni 15,415 miliardy eur, výdavky by mali dosiahnuť 17,432 miliardy eur.

Do slovenskej justície pôjde navyše o 40 miliónov eur
5. októbra (TASR) – Slovenská justícia dostane finančnú injekciu vo výške 40 miliónov eur. Takto sa podarilo ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) zvýšiť budúcoročné výdavky jej rezortu. V rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) získala celkovo 391 miliónov eur, čo je o 11,4 percenta viac ako rozpočet schválený na tento rok.

Rozpočet Generálnej prokuratúry SR sa zvýši o 12,1 milióna eur
5. októbra (TASR) - Generálna prokuratúra SR minie na budúci rok viac finančných prostriedkov ako v tomto roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda.
 
Na kapitolu väzenstva sa rozpočtujú výdavky v sume 162 miliónov eur
5. októbra (TASR) - Na kapitolu väzenstva sa na budúci rok rozpočtujú výdavky v sume 162 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. V porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom by mali byť výdavky väzenstva vyššie o 8,77 milióna eur. To je v medziročnom porovnávaní o 5,69 percenta viac.


NÁRODNA RADA

Protischránkový zákon dostal na Ústavnoprávnom výbore zelenú
4. októbra (TASR) - Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To je úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes jednohlasne a bez širšej diskusie odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili právnu normu schváliť aj na októbrovom plenárnom zasadnutí parlamentu.

Prísnejšie opatrenia proti extrémizmu prešli, proti bol len poslanec ĽSNS
4. októbra (TASR) – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú dnes takmer jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Proti bol len poslanec ĽSNS Rastislav Schlosár, ktorý právnu normu považuje sčasti za protiústavnú. O definitívnom osude novely rozhodne októbrové plénum.

Výbor podporil obmedzenie vývozu liekov zo Slovenska do zahraničia
4. októbra (TASR) - Lieky hradené z verejného zdravotného poistenia by mali vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o liekoch, ktorý dnes odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili právnu normu schváliť aj na októbrovom zasadnutí pléna. Novela má riešiť chýbajúce lieky pre slovenských pacientov.

Výbor odobril 0,5 promile alkoholu pre cyklistov, konečné slovo má plénum
4. októbra (TASR) - Cyklisti by mohli mať povolené minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky. Zmenu voči súčasnej nulovej tolerancii prináša návrh novely zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Gábora Gála a Tibora Bastrnáka (obaja Most-Híd), ktorú dnes odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR a právnu normu odporučil schváliť aj na októbrovom zasadnutí pléna.

Výbor odobril hradenie prevozu mŕtvych tiel po odbere orgánov ÚDZS
4. októbra (TASR) - Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu by mohol po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým návrh zákona o odberoch a transplantáciách orgánov z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili právnu normu schváliť aj v pléne na októbrovej schôdzi.

J. Richter: Dieťa už nebude možné odobrať v škole pred očami spolužiakov
6. októbra (TASR) – Odobratie dieťaťa na základe súdneho rozhodnutia sa už nebude môcť diať pred jeho spolužiakmi v škole a výkon rozhodnutia bude možné odložiť. Dohodlo sa na tom ministerstvo spravodlivosti s rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny v reakcii na medializovaný prípad odobratia malého Marca. Novela vyhlášky účinná od júla posilnila postavenie sociálnych pracovníkov v celom procese.


PREZIDENT

Udelil milosť 26-ročnému otcovi štyroch detí
7. októbra (TASR) – Slovenský prezident Andrej Kiska vo štvrtok (6.10.) podmienečne udelil milosť 26-ročnému mužovi M. M., ktorý bol právoplatne odsúdený za podvod na 12 mesiacov odňatia slobody. Jeho výkon bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu 12 mesiacov. TASR o tom informoval Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR.


OSTATNÉ

Predsedovia úradov na ochranu osobných údajov sa stretli historicky prvýkrát
5. októbra (TASR) - Predsedníctvo SR v Rade EÚ predstavuje jedinečnú príležitosť na stretnutie predsedov úradov na ochranu osobných údajov krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska, ktoré sa uskutočňuje historicky po prvý raz. TASR o tom informoval Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý stretnutie organizuje v týchto dňoch.

MZ SR: Pracovná zdravotná služba by nemusela byť pre všetkých zamestnancov
6. októbra (TASR) - Firmy by v budúcnosti nemuseli zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) avizoval, že pre kategórie prác jedna a čiastočne aj dva by už takáto povinnosť platiť nemusela. Zámer zmeny legislatívy schválila tento týždeň vláda. Šéf rezortu chce teraz hľadať riešenie, ktoré nebude "šité horúcou ihlou".

Odborári nie sú spokojní s rozpočtom justície na budúci rok, nevylučujú protesty
6. októbra (TASR) – Odborový zväz justície (OZJ) nie je spokojný s tým, čo prináša zamestnancom súdov návrh štátneho rozpočtu na rok 2017. Nie je vylúčené, že pristúpia k protestným akciám. Pre TASR to uviedla predsedníčka OZJ Ingrid Vrkočová.

MSSR: Najviac výdavkov, čo sa týka väzenstva, pôjde na rekonštrukciu ústavu v BA
6. októbra (TASR) - Na kapitolu väzenstva sa na budúci rok rozpočtujú výdavky v sume 162 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý v stredu (5.10.) schválila vláda. V porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom by mali byť výdavky väzenstva vyššie o 8,77 milióna eur. To je v medziročnom porovnávaní viac o 5,69 percenta.

SÚDNA RADA: V roku 2017 bude pracovať so zvýšeným rozpočtom
6. októbra (TASR) – Súdna rada SR bude pracovať v budúcom roku so zvýšeným rozpočtom. Predpokladá to návrh štátneho rozpočtu na rok 2017, ktorý v stredu (5.10.) schválila vláda. Výdavky ústavného orgánu majú dosiahnuť sumu 601.000 eur, čo je o 67.100 eur (12,6 percenta) viac ako rozpočtované výdavky pre tento rok.

NS SR na čele so Š. Harabinom diskriminoval pri vyplácaní odmien
6. októbra (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR sa pod vedením Štefana Harabina dopustil v rokoch 2009 a 2010 diskriminácie pri vyplácaní odmien. Poškodil predsedu občiansko-právneho kolégia Rudolfa Čirča, ktorému bude musieť doplatiť 20.850 eur a tiež náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 5000 eur. Rozhodol o tom v marci Okresný súd Bratislava I, verdikt nie je právoplatný.

Najvyšší súd sa v nasledujúcom roku personálne posilní
7. októbra (TASR) – Na Najvyššom súde (NS) sa zlepší personálna situácia. Umožní to zvýšenie budúcoročného rozpočtu, ktoré v rámci návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 v stredu (5.10.) schválila vláda. Výdavky Kancelárie NS by mali podľa návrhu ministerstva financií vzrásť o viac ako jednu štvrtinu (27,5 percenta) na 11,8 milióna eur.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk