17.10.2016
ID: 3501upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minimálna mzda budúci rok stúpne zo súčasných 405 eur na 435 eur. Vyplýva to z nariadenia z dielne rezortu práce, ktoré schválila vláda.

VLÁDA

Minimálna mzda budúci rok vzrastie na 435 eur
12. októbra (TASR) - Minimálna mzda budúci rok stúpne zo súčasných 405 eur na 435 eur. Vyplýva to z nariadenia z dielne rezortu práce, ktoré dnes schválila vláda.

Dubnickému technologickému inštitútu pribudne do názvu vysoká škola
12. októbra (TASR) – Súkromnej vysokej škole s názvom Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom pribudne do názvu vysoká škola. Zmenu navrhuje ministerstvo školstva na základe žiadosti vysokej školy. Tá sa po novom bude volať Vysoká škola DTI. Vyplýva to z návrhu na zmenu názvu, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

Rodiny obetí leteckého nešťastia pri Strelníkoch dostanú po 30.000 eur
12. októbra (TASR) – Pozostalí po obetiach tragického nešťastia pádu vrtuľníka záchrannej zdravotnej služby pri obci Strelníky dostanú finančný príspevok. Jeho vyplatenie dnes schválila vláda.

Hodnota za peniaze sa v roku 2017 zameria na ďalšie tri oblasti
12. októbra (TASR) - Hodnotenie efektívnosti verejných výdavkov v rámci projektu Hodnota za peniaze bude pokračovať aj v budúcom roku. Zameria sa pritom na životné prostredie, trh práce a sociálny systém, ako aj regionálne a vysoké školstvo, ktoré spolu predstavujú 15 % hrubého domáceho produktu (HDP). Avizuje to ministerstvo financií v návrhu rozpočtového plánu SR na rok 2017, ktorý dnes schválila vláda.


NÁRODNA RADA

Novým šéfom výboru na kontrolu činnosti SIS sa stal G. Grendel
12. októbra (TASR) - Novým predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby sa stal poslanec Gábor Grendel z klubu OĽaNO-NOVA. V tajnej voľbe ho zvolili poslanci v závere druhého rokovacieho dňa 10. schôdze NRSR.

Poslanci chcú opraviť zákon o športe, novelu poslali do 2. čítania
12. októbra (TASR) - Zákon o športe, ktorý je účinný od januára tohto roku, prejde úpravami. Tie prináša návrh novely tejto právnej normy, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania. Podľa ministerstva školstva si zmeny vyžiadali praktické problémy, ktoré sa vyskytli pri aplikácii zákona.

Mladí výskumní pracovníci by mali mať možnosť žiadať o pôžičku z FNPV
12. októbra (TASR) - Fond na podporu vzdelávania (FNPV), ktorý poskytuje pôžičky študentom a učiteľom, čakajú zmeny. Upraví sa napríklad spôsob výpočtu úrokovej sadzby poskytovaných pôžičiek či rozšíri sa okruh žiadateľov o pôžičku, napr. aj o mladých výskumných pracovníkov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o FNPV, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

V dozorných radách zdravotných poisťovní budú aj ľudia z NBS a NKÚ
12. októbra (TASR) - Členstvo v dozorných radách zdravotných poisťovní bude od novembra otvorené aj pre zamestnancov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Zmenu prináša novela zákona o zdravotných poisťovaniach, ktorá rozširuje okruh potenciálnych členov rád. Právnu normu dnes 121 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Na dofinancovanie zdravotníctva pôjde 35 miliónov eur
12. októbra (TASR) - Štát dá na dofinancovanie zdravotníctva 35 miliónov eur. Sadzba poistného za štátnych poistencov sa na posledné dva mesiace v roku zvýši zo súčasných 4,3 na 4,96 percenta z vymeriavacieho základu. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú dnes schválil parlament.

Rokovací poriadok zrejme zavedie časové limity aj pre ministrov
15. októbra (TASR) - Nový rokovací poriadok Národnej rady (NR) SR zrejme nebude v otázke časových limitov pre poslancov taký prísny, ako pôvodne koalícia navrhovala. Zákonodarcovia by mali dostať viac času na vystúpenia. Časové limity by však mali mať po novom aj ministri a podpredsedovia parlamentu. Obmedzenia nedostane prezident SR, predseda parlamentu ani premiér. Zmeny by mali prísť v druhom čítaní. TASR to potvrdil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál.

P. Kresák chce v rokovacom poriadku proces výberu kandidátov na sudcov ÚS
16. októbra (TASR) - Presný proces výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR by mal byť súčasťou Rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Cez pozmeňujúci návrh ku koaličnej novele tohto zákona to navrhuje poslanec Peter Kresák (Most-Híd). Svoju iniciatívu ešte musí predložiť v pléne, internetová stránka parlamentu však už jeho podnet eviduje.


OSTATNÉ

ÚS SR: Časť novely zákona o tepelnej energetike je protiústavná  
12. októbra (TASR) – Ustanovenia zákona o tepelnej energetike týkajúce sa jednorazovej náhrady pre vlastníkov, ktorí sú na svojich pozemkoch povinní strpieť stavbu rozvodov tepla, nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd (ÚS) SR s tým, že jednorazová náhrada nezohľadňuje povahu a dĺžku trvania núteného obmedzenia vlastníkov. Sčasti tým vyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov, ktorá na ÚS napadla novelu zákona z roku 2014.

ÚS SR v spore o vzdelanostnú podmienku pre starostov zatiaľ nerozhodol
12. októbra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes nerozhodol vo veci ústavnosti podmienky minimálne stredoškolského vzdelania pre kandidátov na starostov a primátorov. Verejné zasadnutie súd odročil na neurčito z dôvodu ďalšieho prerokovania veci.

ZSS: Bez navýšenia počtu sudcov a čakateľov hrozí personálny kolaps justície
12. októbra (TASR) – V krátkom období reálne hrozí personálny kolaps justície. Upozornilo na to Združenie sudcov Slovenska (ZSS), ktoré sa obrátilo s písomným podnetom na predsedu Národnej rady SR, predsedu vlády, ministerku spravodlivosti a predsedov poslaneckých klubov vládnej koalície. V liste reagujú na realizáciu vládneho programu v oblasti stabilizácie personálneho obsadenia súdov.

ÚS SR nevyhovel sťažnosti Čečenca podozrivého v Rusku z terorizmu
13. októbra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes nevyhovel sťažnosti Hamzata Sh., obvineného v Rusku z terorizmu, ktorý namietal porušenie svojich práv v prípade rozhodnutia Krajského súdu v Košiciach o jeho vzatí do vydávacej väzby. Senát ÚS SR označil námietky sťažovateľa za nedôvodné.

L.ŽITŇANSKÁ: Hlavnou témou je slovenský návrh smernice o európskom prokurátorovi
14. októbra (TASR) - Európsky prokurátor a stíhanie daňových podvodov na európskej úrovni, to sú hlavné témy dnešného zasadnutia Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu. Zasadnutiu predsedá slovenská ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá dnes uviedla, že cíti nárast podpory boja proti daňovým podvodom.

L.ŽITŇANSKÁ: Ministri podporili stíhanie finančných podvodov na európskej úrovni
14. októbra (TASR) – Väčšina ministrov podporila stíhanie veľkých cezhraničných daňových podvodov a slovenské predsedníctvo môže pokračovať v práci. Po zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu to vyhlásila dnes slovenská ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Rada Európy odmietla náhradné materstvo
12. októbra (TASR) - Náhradné materstvo dostalo opakovanú stopku v Európe. Po jeho minuloročnom odsúdení na pôde Európskeho parlamentu (EP) takzvané prenajímanie materníc za akýchkoľvek okolností odmietla aj Rada Európy, ktorá neprijala správu spravodajkyne Petry De Sutter.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk