25.10.2016
ID: 3512upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ohlasovaná reforma štátnej služby je o krok bližšie k realite. Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania návrh nového zákona, ktorý má nahradiť doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009.

VLÁDA

Na Slovensku môže pribudnúť štvrtý geopark
19. októbra (TASR) - Na Slovensku by mohol pribudnúť ďalší geopark. V súčasnosti sú zriadené tri, štvrtý môže vzniknúť na území Zemplína. Správu o perspektíve jeho začlenenia medzi geoparky dnes schválila vláda. Do konca roka tak má prebehnúť informačná kampaň pre zainteresovanú verejnosť v regióne týkajúcu sa perspektívy vybudovania geoparku.

Upravila pravidlá malého pohraničného styku s Ukrajinou
19. Októbra (TASR) – Slováci a Ukrajinci sa budú môcť v rámci malého pohraničného styku zdržiavať v pohraničnej oblasti druhej krajiny dlhšie. Doterajšia maximálna dĺžka neprerušovaného pobytu 30 dní sa predĺži na trojnásobok. Vyplýva to zo zmien v medzištátnej zmluve medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktoré dnes schválila vláda.

Novým šéfom Štatistického úradu SR bude Alexander Ballek 
19. októbra (TASR) - Novým šéfom Štatistického úradu (ŠÚ) SR bude Alexander Ballek. Návrh na jeho menovanie dnes schválila vláda. Premiér Robert Fico (Smer-SD) ho teraz predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi.


NÁRODNA RADA

Pravidlá pre náhradu škody pri porušovaní súťažného práva sa budú meniť
19. októbra (TASR) – Pravidlá pre náhradu škody pri porušovaní súťažného práva sa budú meniť. EÚ totiž zjednocuje pravidlá pre nároky plynúce z náhrady škody spôsobenej, respektíve utrpenej v dôsledku porušenia ustanovení práva hospodárskej súťaže členských štátov a EÚ. Tie majú byť po novom konzistentné, čo zabezpečuje európska smernica, ktorú Slovensko preberá do svojho právneho poriadku.

Lepšiu dostupnosť osobného bankrotu poslanci posunuli do 2. čítania
19. októbra (TASR) – Zlepšiť dostupnosť možnosti oddlženia pre tých, ktorí sa z vlastnej viny alebo iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a nevedia sa z nej dostať. To je hlavný cieľ návrhu novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Poslanci odobrili obmedzenie vývozu liekov zo Slovenska do zahraničia 
19. októbra (TASR) - Lieky hradené z verejného zdravotného poistenia budú môcť vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Vyplýva to z novely zákona o liekoch, ktorú dnes 126 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právna norma má riešiť chýbajúce lieky pre slovenských pacientov.

Cyklisti budú môcť obmedzene jazdiť aj s pol promile alkoholu
19. októbra (TASR) - Cyklisti budú mať od januára povolené minimálne množstvo alkoholu do úrovne 0,5 promile, avšak len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke z dielne koaličných poslancov Tibora Bastrnáka a Gábora Gála (obaja Most-Híd), ktorú dnes 113 hlasmi schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o deti
19. októbra (TASR) - Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o svoje deti. Vyplýva to z novely zákona o sociálnych službách, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Poistencom majú ubudnúť povinnosti, staré preukazy už vracať nebudú
19. októbra (TASR) - Ľudia by v prípade zmeny zdravotnej poisťovne nemuseli viac vracať svoje staré preukazy poistenca. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnom poistení navrhuje túto povinnosť, za ktorej nesplnenie hrozí sankcia do 165 eur, od januára vypustiť. Podľa rezortu ide o nadbytočnú a zbytočne zaťažujúcu povinnosť. Poslanci NR SR dnes návrh novely posunuli do druhého čítania.

Prevoz mŕtvych tiel po odbere orgánov bude hradiť ÚDZS
19. októbra (TASR) - Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu bude po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým nový zákon o požiadavkách a postupoch pri odbere a transplantácii ľudského orgánu, ľudského tkaniva a ľudských buniek, ktorý dnes 111 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Zdravotnícky výbor k nákupu CT koalícia prerušila, počká na nález ÚVO
19. októbra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo nebude rokovať o kauze nákupu CT prístrojov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) dovtedy, kým obstarávanie nepreverí Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Tento postup si dnes odhlasovali koaliční členovia výboru na návrh Richarda Rašiho (Smer-SD). Opozícia protestovala, keďže nedostala odpovede na otázky, ktoré šéfovi ŽSK Jurajovi Blanárovi (Smer-SD) položila ešte minulý týždeň, keď sa mimoriadne rokovanie výboru začalo.

Poslanci podporujú efektívnejšie exekúcie, chcú odbremeniť súdy
20. októbra (TASR) – Skoncovať s donekonečna otvorenými exekučnými konaniami, odbremenenie súdov od exekučnej agendy a tým zlepšenie prístupu k spravodlivosti. To je cieľom návrhu novely Exekučného poriadku, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Zákon o štátnej službe má priniesť odpolitizovanú štátnu správu
21. októbra (TASR) – Ohlasovaná reforma štátnej služby je o krok bližšie k realite. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes posunuli do druhého čítania návrh nového zákona, ktorý má nahradiť doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009.

Z elektrických zariadení vymiznú štyri nebezpečné látky
21. októbra (TASR) - Štvorica nebezpečných látok vymizne z elektrických a elektronických zariadení. Vyplýva to z vládnej novely zákona o obmedzení ich používania, ktorú dnes 137 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci pre kritiku Európskej komisie zmenili zákon o EIA
21. októbra (TASR) - Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Poslanci NR SR dnes 135 hlasmi schválili novelu zákona, ktorá s účinnosťou od januára reaguje na niektoré jej výhrady.


PREZIDENT

Odvolal ôsmich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov
17. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal ôsmich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta.


OSTATNÉ

Ministerstvo navrhuje povinné 12-ročné vzdelávanie žiakov
17. októbra (TASR) – Desaťročnú povinnú školskú dochádzku má nahradiť povinné vzdelávanie, ktoré bude trvať 12 rokov. Deti tak začnú s povinným vzdelávaním už v piatom roku života a skončia ako 17-ročné. S takýmto návrhom prichádza ministerstvo školstva v rámci cieľov Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktoré predkladá na odbornú diskusiu.

Ministerstvo navrhuje zmeniť rolu učiteľa, mal by byť pre žiakov sprievodcom
17. októbra (TASR) - Ministerstvo školstva navrhuje aby sa zmenila rola učiteľa. Pedagóg by po novom nemal byť pre žiakov len sprostredkovateľom poznatkov, ale aj sprievodcom v procese učenia sa. Rezort školstva to navrhuje v rámci cieľov Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktoré predkladá na odbornú diskusiu.

MS SR: Dohodlo zľavy s dodávateľom podpory a údržby Obchodného registra
18. októbra (TASR) – Rokovania ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) s dodávateľmi informatizačných projektov priniesli ďalší výsledok. Ministerstvo pod jej vedením podpísalo dodatok k zmluve so spoločnosťou Atos IT Solutions ad Services. V centrálnom registri zmlúv bol zverejnený 14. októbra. Hodnota dodatku je 2,64 milióna eur (s DPH).

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk