13.2.2017
ID: 3603upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Podmienky fungovania registra partnerov verejného sektora sa upravia. Výnimku dostane Národná banka Slovenska (NBS) a Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL),a to pre výkon ich pôsobnosti. Postará sa o to rýchla novela zákona o registri partnerov verejného sektora, ktorú schválila vláda.

VLÁDA

Z protischránkového zákona dostanú výnimky NBS a ARDAL
8. februára (TASR) – Podmienky fungovania registra partnerov verejného sektora sa upravia. Výnimku dostane Národná banka Slovenska (NBS) a Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL),a to pre výkon ich pôsobnosti. Postará sa o to rýchla novela zákona o registri partnerov verejného sektora, ktorú dnes schválila vláda.

"Predsednícke pozície“ sa rušia, zamestnanci sa vracajú z Bruselu domov
8. februára (TASR) – "Predsednícke pozície" po skončení slovenského predsedníctva v Rade EÚ na Stálom zastúpení SR pri EÚ v Bruseli sa rušia a ukončujú sa dočasné vyslania zamestnancov. Návrat vyslaných zamestnancov prebieha postupne, od konca roka 2016 v priebehu nasledujúcich siedmich mesiacov. Uvádza sa to v návrhu uznesenia vlády SR, ktorý dnes schválila.

Na Slovensku rastie počet transplantácií, štát to bude daľej podporovať
8. februára (TASR) – Počet orgánových transplantácií na Slovensku stúpa. Avizuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Na dnešné rokovanie vlády predložil vyhodnotenie plnenia národného transplantačného programu. V roku 2015 lekári transplantovali 184 obličiek, 27 sŕdc a 34 pečení, čo bolo viac ako rok predtým, kedy transplantovali 125 obličiek, 17 sŕdc a 23 pečení. Výsledky za rok 2016 budú k dispozícii koncom marca tohto roka.


NÁRODNA RADA 

Zmeny v používaní jazyka v konaní pred súdmi plénum podporuje
7. februára (TASR) - Preklad podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní by mal zabezpečovať súd. Trovy prekladu a tlmočenia by mal hradiť štát. Navrhujú to poslanci Mosta-Híd Gábor Gál, Elemér Jakab, Péter Vörös a Tibor Bastrnák v novelách zákonov o Správnom súdnom poriadku a Civilnom sporovom poriadku, ktoré dnes plénum NR SR posunulo do druhého čítania.

Plénum odobrilo uľahčenie vytvárania spoločných tried v SOŠ
7. februára (TASR) - Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov by malo byť od septembra ľahšie. Uľavenie zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu prináša novela školského zákona od koaličnej poslankyne Evy Smolíkovej, ktorú dnes definitívne 119 hlasmi schválilo plénum NR SR.

Malé deti, dôchodcovia a ZŤP nebudú oslobodení od doplatkov za lieky
7. februára (TASR) - Viac ako jeden a pol milióna poistencov zdravotných poisťovní sa nebude oslobodzovať od doplatkov za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili novelu zákona od hnutia Sme rodina, ktorá počítala s oslobodením od doplatkov pre mladé rodiny s malými deťmi, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Zoznam funkcií, ktoré nesmie vykonávať poslanec, sa nerozšíri
7. februára (TASR) - Zoznam funkcií, ktoré nesmie vykonávať poslanec Národnej rady (NR) SR, sa rozširovať nebude. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov od opozičných poslancov Milana Laurenčíka a Martina Klusa (obaja SaS).

Na použitie výnosu z predaja emisií výbor dozerať nebude
7. februára (TASR) - Výbor Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nebude dozerať na použitie výnosu z predaja emisných kvót. V parlamente dnes totiž neprešiel návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorý predložila poslankyňa za SaS Anna Zemanová.

O sprísnení pravidiel na bezúhonnosť pedagógov poslanci rozhodnú v marci
7. februára (TASR) - Nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov tak, aby aj zahladenie odsúdenia za určité trestné činy znemožňovalo ich prácu, poslanci na aktuálnej schôdzi neschvália. Rozhodovať o nich majú na budúcom zasadnutí v marci. O presunutie požiadala predkladateľka Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) s tým, že o návrhu sa ešte rokuje.

Fungovanie policajných staníc podľa odporúčaní J. Dubovcovej neprešlo
7. februára (TASR) - Spôsob zadržiavania osôb na policajných staniciach sa nateraz nebude meniť tak, ako to v mimoriadnej správe odporučila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Tá kritizovala umiestňovanie zadržaných do priestorov, ktoré nie sú celami. Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR chceli preto zákon o Policajnom zbore SR zmeniť tak, aby sa táto prax skončila. Právnu normu však dnes parlament nepodporil.

R. Raši neuspel, zmena rozhodovania o mestských častiach Košíc nebude
7. februára (TASR) - Presun rozhodovania o samosprávnom usporiadaní v meste Košice z celoštátnej úrovne na samosprávne orgány v Košiciach sa nekoná. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh primátora tohto mesta a poslanca Smeru-SD Richarda Rašiho a novelu zastavili už v prvom čítaní. Pri hlasovaní sa totiž zdržali viacerí poslanci z koaličného Mosta-Híd a opozícia zmenu nepodporila.

Návrh zmierniť pokuty za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu neprešiel
7. februára (TASR) - Pokuty za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu vozidiel sa zatiaľ znižovať nebudú. V Národnej rade SR dnes totiž neprešiel návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel od opozičnej SaS, ktorá považuje súčasné sankcie najmä pre sociálne najslabších za neprimerane vysoké a nezriedka aj likvidačné. Ich právna norma mala preto odstrániť tvrdosť aktuálnych pravidiel.

Ďalším členom Rady RTVS je M. Kákoš, člena licenčnej rady opäť nezvolili
7. februára (TASR) - Ďalším členom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska je Martin Kákoš. Člena Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR, licenčná rada) poslanci ani v opakovanej voľbe nezvolili. Tajná voľba sa konala v závere piateho rokovacieho dňa 12. schôdze.

Kandidátom na člena disciplinárneho senátu je P. Paluda, druhého ešte nezvolili
7. februára (TASR) - Národná rada (NR) SR navrhuje Súdnej rade SR za člena disciplinárneho senátu predsedu senátu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Petra Paludu. Toho nominoval poslanec Mosta-Híd Peter Kresák. Rozhodli o tom poslanci v dnešnom tajnom hlasovaní, ktorým ukončili piaty rokovací deň 12. schôdze NR SR.

OĽaNO-NOVA navrhuje zatvoriť obchody každú nedeľu do 16.00 h
8. februára (TASR) - Obchody by mali byť každú nedeľu zatvorené do 16.00 h. Myslí si to líder opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Plénu Národnej rady (NR) SR preto v úvode šiesteho rokovacieho dňa 12. schôdze parlamentu predložil novelu Zákonníka práce, ktorá by mala takúto novinku zaviesť do praxe.

Pokuty za drobnochov neregistrovaných hospodárskych zvierat sa nezrušia
8. februára (TASR) - Pokuty pre drobných chovateľov hospodárskych zvierat pre vlastnú spotrebu, ktorí si nesplnili povinnosť ich registrácie, sa rušiť nebudú. Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti od poslancov ĽSNS, ktorí chceli túto sankciu zrušiť.

ÚDZS bude poslancov pravidelne informovať o plnení ozdravného plánu VšZP
8. februára (TASR) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude poslancov v parlamentnom zdravotníckom výbore pravidelne informovať o plnení ozdravného plánu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá je v strate. Výbor k tejto povinnosti zaviazal úrad uznesením.

Poslanci zvolili za novú verejnú ochrankyňu práv M. Patakyovú
8. februára (TASR) - Novou verejnou ochrankyňou práv bude Mária Patakyová. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď nominantke koaličného Mostu-Híd odovzdali v tajnej voľbe 75 hlasov. Patakyová nahradí vo funkcii Janu Dubovcovú, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca.

ĽSNS neuspela, očkovanie na báze dobrovoľnosti neprešlo
9. februára (TASR) - Očkovanie na dobrovoľnej báze sa na Slovensku zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia od ĽSNS, ktorá navrhovala, aby sa občania SR mohli sami rozhodnúť, či podstúpia očkovanie.

Ústavnoprávny výbor odporučil zatiaľ nevyhlásiť voľbu kandidátov na ÚS
9. februára (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) by nemal vyhlasovať novú voľbu kandidátov na ústavných sudcov aj vzhľadom na to, že na Ústavnom súde SR stále prebieha konanie. Ten už druhýkrát rozhoduje o sťažnostiach kandidátov, ktorých odmietol vymenovať prezident Andrej Kiska. Odporúčanie dal dnes Dankovi Ústavnoprávny výbor NR SR, o stanovisko ho požiadalo plénum.

Kandidátom na člena Súdnej rady SR je Roman Huszár
9. februára (TASR) - Kandidátom na nového člena Súdnej rady SR je sudca Krajského súdu v Bratislave Román Huszár. Navrhol ho predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR dnes hlasmi koalície konštatoval, že Huszár spĺňa zákonné podmienky a odporučil vykonať v pléne voľbu.


OSTATNÉ

ENVIRO: MŽP SR zrušilo miliónový tender na nový informačný systém odpadov
6. februára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia zrušilo tender na nový informačný systém odpadového hospodárstva za takmer 19,2 milióna eur bez DPH, ktorý vypísalo koncom januára. Oznámenie o zrušení zverejnilo dnes. Envirorezort chce po podnetoch od odborníkov upraviť jeho podmienky a súťaž znova vypísať do 15. februára.

MS SR: Pripravuje prepojenie Obchodného registra SR s registrami krajín EÚ
7. februára (TASR) – Obchodný register v Slovenskej republike bude prepojený s obchodnými registrami členských štátov Európskej únie. Predpokladá to novela zákona o obchodnom registri, ktorú predložilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR na pripomienkovanie. Zároveň s ňou sa mení aj zákon o súdnych poplatkoch. Návrh bolo možné pripomienkovať do pondelka 6. februára.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk