20.2.2017
ID: 3612upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, si bude mať právo ponechať sumu 10.000 eur. Tá bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Jej výšku schválila vláda, ktorá odobrila návrh vládneho nariadenia, pripraveného ministerstvom spravodlivosti.

VLÁDA

Rada vlády SR podporila návrh zákona o vzniku fondu pre menšinovú kultúru
13. februára (TASR) – Rada vlády SR pre kultúru prijala dnes návrh Zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. Zároveň ho vláde SR odporučila na schválenie. TASR o tom informoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Výška nepostihnuteľnej hodnoty obydlia pri osobnom bankrote je 10.000 eur
15. februára (TASR) – Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, si bude mať právo ponechať sumu 10.000 eur. Tá bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Jej výšku dnes schválila vláda, ktorá odobrila návrh vládneho nariadenia, pripraveného ministerstvom spravodlivosti.

Novým splnomocnencom vlády pre vodné dielo Gabčíkovo bude M. Špaček
15. februára (TASR) – Novým splnomocnencom vlády SR v konaní pred Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros bude Metod Špaček. Na tomto poste nahradí doterajšieho splnomocnenca Drahoslava Štefánka, ktorý sa 16. januára 2017 ujal funkcie vedúceho Úradu Rady Európy v Bosne a Hercegovine so sídlom v Sarajeve. O výmene na poste splnomocnenca dnes rozhodla vláda.


NÁRODNA RADA 

Novým členom Súdnej rady SR sa stal Roman Huszár
14. februára (TASR) - Novým členom Súdnej rady SR sa stal sudca Krajského súdu v Bratislave Roman Huszár, ktorého navrhol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Rozhodli o tom dnes v tajnej voľbe poslanci NR SR. Za kandidáta do disciplinárneho senátu bola zvolená Ayše Pružinec Erenová.

Plénum nevzalo na vedomie správu J. Dubovcovej o porušovaní práv detí
14. februára (TASR) - Parlament dnes odmietol zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. V nej upozornila na porušovanie práv detí postupom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Za správu hlasovalo 63 poslancov zo 140 prítomných. Na vedomie ju nevzali poslanci Smeru-SD, SNS (okrem poslanca Radovana Baláža), trojica poslancov z Mosta-Híd, celý klub ĽSNS a trojica nezaradených okolo Martiny Šimkovičovej.

VÚC zostávajú, návrh na ich zrušenie bez náhrady neprešiel
14. februára (TASR) - Slovenská republika sa bude naďalej členiť na vyššie územné celky (VÚC). Plénum Národnej rady (NR) SR dnes totiž nepodporilo návrh na ich zrušenie bez náhrady, ktoré cez 28 zákonov presadzovali nezaradení poslanci Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý.

Plénum odobrilo reguláciu množenia psov 
14. februára (TASR) - Množenie psov v prípade, že ide o podnikanie a šteňatá sa predávajú, bude od mája regulované. Plénum NR SR dnes podporilo návrh novely zákona od SaS, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Za právnu normu zahlasovalo 68 poslancov zo 131 prítomných.

Zámer opozície nevyšiel, R. Fico ostáva premiérom
17. februára (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii, opozícii sa ho dnes pre kauzu cien energií odvolať nepodarilo. Za zosadenie premiéra na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 60 poslancov zo 130 prítomných.


OSTATNÉ

MS SR: Ruší garanciu minimálnej odmeny pre súdnych exekútorov
13. februára (TASR) – Exekútori by pri exekúciách nemali mať garantovanú minimálnu odmenu. Predpokladá to návrh vyhlášky, ktorú predložilo na pripomienkovanie ministerstvo spravodlivosti. Reaguje na novoprijaté pravidlá v exekúciách, ktoré v rámci parlamentom schválenej novely Exekučného poriadku začnú platiť od 1. apríla.

ŠKOLSTVO: Žiaci už nebudú dostávať vzdelávacie poukazy, navrhuje ministerstvo
14. februára (TASR) – Vzdelávacie poukazy, prostredníctvom ktorých sa financuje záujmové vzdelávanie na školách a školských zariadeniach, majú skončiť. Po novom by príspevok na záujmové vzdelávanie mali dostať školy priamo od štátu, a to podľa počtu všetkých žiakov školy v dennej forme štúdia. Navrhuje to ministerstvo školstva v návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

ÚS SR: Novela o minimálnom dôchodku nie je protiústavná
15. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes zamietol návrh skupiny opozičných poslancov NR SR vyhlásiť za protiústavnú novelu zákona o sociálnom poistení z roku 2015, ktorá zaviedla inštitút minimálneho dôchodku. Opozícia napadla ustanovenie, ktoré kráti minimálny dôchodok ľuďom sporiacim si v druhom dôchodkovom pilieri.

ÚS SR schválil rozvrh práce so zložením troch senátov
16. februára (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR schválilo rozvrh práce ÚS na obdobie od 1. marca 2017 do 28. februára 2018. Podľa neho má ÚS tri senáty.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk