3.4.2017
ID: 3660upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Národná rada SR získa kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Poslanci parlamentu 124 hlasmi odobrili koaličný návrh, ktorý má smerovať k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara.

VLÁDA

Výstavba detenčného centra v Hronovciach si vyžiada 15,3 milióna eur
29. marca (TASR) – Výstavba detenčného ústavu pri psychiatrickej nemocnici v Hronovciach si vyžiada 15,3 milióna eur, čo je o dva milióny viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z materiálu ministerstva zdravotníctva, ktorý dnes schválila vláda. Slovensku takéto zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré kabinety.

Pri brexite je ambíciou aj zachovanie jednoty členských štátov EÚ
29. marca (TASR) - Zachovanie jednoty na úrovni 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) počas celého obdobia rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Únie a následné dohodnutie sa na usporiadaní budúcich vzťahov v prospech občanov EÚ a Británie. To je ambíciou Slovenska v nasledujúcom období v súvislosti s dnešným oficiálnym spustením brexitu Spojeného kráľovstva z EÚ. Uvádza sa to vo vyhlásení vlády SR.


NRSR

Zverejňovanie informácií podľa infozákona sa meniť nebude 
28. marca (TASR) - Zverejňovanie informácií podľa infozákona sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne OĽaNO-NOVA, ktorá mala priniesť viaceré zmeny.

Nové pravidlá obcí, ako pristupovať k voľnému pohybu psov, sú v 2. čítaní
28. marca (TASR) - Obce a mestá majú problémy s kompetenciou, vďaka ktorej môžu určovať, kde je na ich území povolený a kde je zakázaný voľný pohyb psov. Pomôcť im má novela zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, od poslancov Mosta-Híd Petra Antala, Gábora Gála a Eleméra Jakaba. Právnu normu dnes plénum Národnej rady SR posunulo do druhého čítania.

Plénum odobrilo zmeny v používaní jazyka menšín v súdnom konaní
28. marca (TASR) - Pravidlá konaní pred súdom v menšinovom jazyku sa od mája 2017 vrátia pred júl 2016. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes schválili novely Civilného sporového poriadku a Správneho súdneho priadku od poslancov koaličného Mosta-Híd, ktorí chceli zabezpečiť, aby náklady spojené s prekladom podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní nemusel hradiť účastník konania.

Obchody budú počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené
28. marca (TASR) - Obchody na Slovensku budú zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú pripravila skupina koaličných poslancov. Dnes ju definitívne schválil parlament.

Zmeny v oblasti podpory kultúry národnostných menšín sú v 2. čítaní
28. marca (TASR) – Finančnú podporu pre menšinovú kultúru by mala už onedlho koordinovať nová verejnoprávna inštitúcia - Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Návrh zákona o fonde dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Vzdelávanie nepočujúcich detí by sa mohlo upraviť
28. marca (TASR) - Vzdelávanie nepočujúcich detí by sa mohlo upraviť. Mali by sa učiť povinne bilingválne. Na vyšších stupňoch vzdelávania by mali mať možnosť využívať zariadenie, ktoré konvertuje orálnu reč do písomnej formy a naopak. Umožniť to má novela zákona o posunkovej reči nepočujúcich osôb z dielne poslancov SNS, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Zákon, ktorý občanov SR pripravuje o pas, sa zmierňovať nebude
29. marca (TASR) - Zákon, ktorý pripravuje občanov SR o pas, ak prijmú občianstvo inej krajiny, sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili novelu zákona o štátnom občianstve od opozície, ktorá chcela pravidlá vrátiť pred rok 2010.

Podmienky pre mimoriadne povyšovanie vojakov v zálohe sa nesprísnia
29. marca (TASR) - Podmienky pre mimoriadne povyšovanie a mimoriadne vymenovanie vojakov v zálohe sa sprísňovať nebudú. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž odmietli novelu zákona o brannej povinnosti z dielne SaS.

Poslanci nebudú od ministerstva školstva dostávať správu o vzdelávaní
29. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú každoročne dostávať od ministerstva školstva správu o monitorovaní a hodnotení kvality vzdelávania. Poslanci dnes totiž odmietli novelu zákona o výchove a vzdelávaní od SaS, ktorá mala túto novinku zaviesť.

Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu sa stal P. Joanidis
29. marca (TASR) - Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa stal Peter Joanidis. Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR, keď mu v tajnej voľbe odovzdali 73 hlasov od 145 prítomných zákonodarcov. Joanidisa do funkcie nominoval predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Za kandidátov do disciplinárnych senátov zvolili A. Böhma a P. Kubinu
29. marca (TASR) - Kandidátmi do disciplinárnych senátov sa dnes stali nesudcovia Allan Böhm (84 hlasov) a Peter Kubina (87 hlasov). Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR v tajnej voľbe. Dvojicu navrhli poslanci Peter Kresák (Most-Híd) a Ondrej Dostál (SaS).

Poslanci zmenili ústavu, parlament získal možnosť rušiť amnestie
30. marca (TASR) - Národná rada SR získa kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Poslanci parlamentu dnes 124 hlasmi odobrili koaličný návrh, ktorý má smerovať k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara.


OSTATNÉ

Ministerka L. Žitňanská navrhla jednu inšpekciu pre všetky ozbrojené zbory
29. marca (TASR) – Trestné činy príslušníkov všetkých ozbrojených zborov na Slovensku by mohla prešetrovať jedna spoločná inšpekcia. Takýto návrh poslala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) do pracovnej skupiny na ministerstve vnútra. Ministerka to dnes potvrdila po zasadnutí vlády.

MS SR: Slovenské súdnictvo zanalyzujú experti z medzinárodnej organizácie CEPEJ
31. marca (TASR) – Slovenské súdnictvo sa dostane pod drobnohľad medzinárodnej organizácie CEPEJ (The European Commission for Efficiency of Justice - Európska komisia pre efektívnu justíciu) zameranej na zlepšenie súdnych systémov. Vypracovanie auditu zahraničnými odborníkmi umožní zmluva, ktorú dnes v Štrasburgu podpísalo ministerstvo spravodlivosti s Radou Európy. O podpise dokumentu, ktorý za slovenskú stranu signovala prvá tajomníčka Stálej misie SR pri Rade Európy Marcela Hanusová, informovalo ministerstvo spravodlivosti.

MS SR: Do praxe vstúpili zmeny v Exekučnom poriadku
1. apríla (TASR) – Pravidlá exekučného konania sa výrazne menia. Oddnes vstupujú do praxe zmeny, ktoré v rámci veľkej novely Exekučného poriadku presadilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Spolu s novelou nadobúda účinnosť aj vyhláška, ktorá stanovuje paušálne trovy exekútora.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk