2.5.2017
ID: 3684upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Výkon súdnictva na prvom stupni bude v hlavnom meste sústredený v budúcnosti pod jednu strechu. Vo vecnom zámere zriadenia mestských súdov v Bratislave to predpokladá ministerstvo spravodlivosti. Súčasné budovy okresných súdov sú pritom nevyhovujúce. Štát bude potrebovať pre tento účel novú budovu.

VLÁDA

Počet obvinených policajtov v roku 2016 poklesol
26. apríla (TASR) – V uplynulom roku 2016 bolo na Slovensku obvinených celkom 109 policajtov za 120 trestných činov. Konštatuje to ministerstvo vnútra v správe, ktorú dnes zobrala na vedomie vláda.

Vyčlenila vyše milióna eur zo svojej rezervy na pomoc týraným ženám
26. apríla (TASR) - Vláda poskytne organizáciám, ktoré pomáhajú obetiam násilia na ženách a domáceho násilia, zo svojej rezervy vyše milióna eur. Kabinet dnes odsúhlasil takýto krok. Peniaze majú pomôcť riešiť finančnú situáciu bezpečných ženských domov a poradenských centier, kým sa budú môcť uchádzať o eurofondy.

Na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami uvoľnila 624.257 eur
26. apríla (TASR) – Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes celkom na tento účel uvoľnila 624.257 eur.

Schválila zánik medzivládnej dohody s Poľskom o bezvízovom styku
26. apríla (TASR) – Dohoda medzi vládami Českej a Slovenskej federatívnej republiky a Poľskej republiky o bezvízovom styku z 19. mája 1991 zanikne. Schválila to dnes vláda. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) na základe jej rozhodnutia vykoná príslušné opatrenia súvisiace so zánikom dohody.

Pri brexite bude prioritou ochrana práv Slovákov žijúcich v Británii
26. apríla (TASR) – Prioritou vlády SR počas rokovaní o brexite bude ochrana práv Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve a finančné vyrovnanie záväzkov krajiny vyplývajúcich z členstva v EÚ. Uvádza sa to v materiáli Príprava SR na rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ, ktorý dnes schválila vláda.

Jednu z budov v kasárňach v Michalovciach opravia za vyše 3,5 mil. eur
26. apríla (TASR) – Ministerstvo obrany plánuje rekonštruovať jednu z budov v Mestských kasárňach v Michalovciach a vytvoriť v nej administratívne či skladové priestory. Náklady na túto rekonštrukciu sa pohybujú na úrovni 3.550.000 eur vrátane DPH. Zámer ministerstva dnes na svojom rokovaní odsúhlasila vláda.


NRSR

Sme rodina navrhuje exekučnú amnestiu
30. apríla (TASR) - Hnutie Sme rodina navrhuje exekučnú amnestiu. Fungovať by to malo tak, že po zaplatení dlhu budú občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky podá návrh na zastavenie exekúcie. Zákon o exekučnej amnestii predložili poslanci Sme rodina na májovú schôdzu Národnej rady SR, ktorá sa začne 9. mája.

Koalícia navrhuje,aby sa termíny prijímačiek na stredné školy neprekrývali
30. apríla (TASR) - Termíny prijímacích pohovorov na stredné školy by sa už nemuseli prekrývať. Dosiahnuť to chcú koaliční poslanci Ľubomír Petrák (Smer-SD), Eva Smolíková (SNS) a Péter Vörös (Most-Híd) novelou zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon).

SaS chce zatraktívniť duálne vzdelávanie, lebo vidí nízky záujem
30. apríla (TASR) - Upraviť problematiku odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách tak, aby sa do tohto systému zapojilo viac zamestnávateľov ako i škôl. To je základný cieľ návrhu novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý na májovú schôdzu Národnej rady (NR) SR predložili poslanci SaS Branislav Gröhling, Eugen Jurzyca, Martin Klus a Martin Poliačik.

OĽaNO-NOVA navrhuje čiastočne odškodniť klientov nebankových subjektov
1. mája (TASR) - Hnutie OĽaNO-NOVA navrhuje čiastočne odškodniť klientov nebankových subjektov. Odškodnenie by sa mohlo podľa hnutia týkať asi 50.000 ľudí. Návrh zákona predložilo na májovú schôdzu Národnej rady SR, ktorá sa začne 9. mája.

SNS chce sprísniť udeľovanie prechodného pobytu študentom z tretích krajín
1. mája (TASR) - Podmienky pre udeľovanie prechodného pobytu na účel štúdia u stredoškolákov z tretích krajín by sa mali sprísniť. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR z SNS Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová, Jaroslav Paška, Tibor Bernaťák v novele zákona o pobyte cudzincov.

PREZIDENT

Prezident A. Kiska vymenoval 18 sudcov bez časového obmedzenia
24. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes v Bratislave slávnostne vymenoval 18 sudcov bez časového obmedzenia. Sudcovia si prevzali dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub.


Ostatné

NS SR: Judikátom roka sa stalo rozhodnutie správneho kolégia Najvyššieho súdu
26. apríla (TASR) – Cenu Judikát roka 2017 získal senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR za rozhodnutie ochraňujúce základné práva žiadateľky o azyl z Afganistanu a jej troch maloletých detí. Súťaž zorganizoval už po štvrtý raz týždenník TREND a Občianske združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu. O výsledkoch informoval hovorca NS Boris Urbančík.

NKÚ: Dodržanie zákona pri tendroch neznamená vždy efektivitu vynaložených peňazí
26. apríla (TASR) - Verejné obstarávanie vo verejnom sektore je dlhodobo z rôznych dôvodov považované za spôsob vynakladania verejných prostriedkov, ktorý nezabezpečuje efektívnosť, hospodárnosť a účelnosť vynakladania verejných zdrojov v takej miere, ako by to bolo žiaduce. Vo výročnej správe za rok 2016 to konštatuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Dokument bol predložený do Národnej rady SR a poslanci sa ním budú zaoberať na májovom zasadnutí.

L. ŽITŇANSKÁ: Zistenia EK ohľadom slovenskej justície sú v riešení
29. apríla (TASR) – Nízka dôvera slovenskej verejnosti v nezávislosť súdov je problém, s ktorým treba niečo robiť. V reakcii na výsledky tohtoročného porovnávacieho hodnotenia justície Európskou komisiou (EK) to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Nový mestský súd by mal v Bratislave sústrediť súdnictvo do jednej budovy
1. mája (TASR) – Výkon súdnictva na prvom stupni bude v hlavnom meste sústredený v budúcnosti pod jednu strechu. Vo vecnom zámere zriadenia mestských súdov v Bratislave to predpokladá ministerstvo spravodlivosti. Súčasné budovy okresných súdov sú pritom nevyhovujúce. Štát bude potrebovať pre tento účel novú budovu.

Plastové tašky už nebudú zadarmo, ich spotreba sa má znížiť
1. mája (TASR) - Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým novela zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie. Právna norma dnes nadobúda účinnosť. Obchodníci tak od roku 2018 nebudú môcť dávať tašky k nákupom zadarmo a zároveň budú musieť viesť aj evidenciu.

Pravidlá konaní pred súdom v menšinovom jazyku sa menia
1. mája (TASR) - Pravidlá konaní pred súdom v menšinovom jazyku sa oddnes menia. Účinnosť totiž nadobúdajú novely Civilného sporového poriadku a Správneho súdneho priadku. Po novom tak náklady spojené s prekladom podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní nemusí hradiť účastník konania.

Cudzinci z krajín mimo EÚ môžu v SR sezónne pracovať aj bez prechodného pobytu
1. mája (TASR) - Cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) môžu oddnes na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk