12.6.2017
ID: 3719upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavnoprávny výbor NR SR jednohlasne odobril kandidatúru štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nominantka Smeru-SD) a advokáta Allana Böhma do Súdnej rady SR. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Výbor len formálne posudzuje, či kandidáti spĺňajú požadované náležitosti, o oboch uchádzačoch hlasovali poslanci naraz. Posledné slovo bude mať parlamentné plénum.

Vláda

Vláda schválila balík zmien vo financovaní škôl
7. júna (TASR) - Zmeny pri mzdovom normatíve, poskytovaní finančných prostriedkov na dopravu žiakov do školy či novinky pri znížení administratívnej záťaže v školách. To má priniesť novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení z dielne ministerstva školstva. Legislatívnu zmenu odobrila vláda. Novela už bola predmetom jej zasadnutia začiatkom mája, vtedy však kabinet pri tomto bode prerušil rokovanie. Ministerstvo školstva totiž ešte muselo rokovať s rezortom financií o peniazoch pre dve opatrenia.

MSSR štatutárov vyzýva, aby skontrolovali správnosť údajov v obchodnom registri
7. júna (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vyzýva podnikateľov, aby si skontrolovali správnosť údajov zapísaných v obchodnom registri. O 1. júla budú orgány štátnej a verejnej správy doručovať právnickým osobám dokumenty výlučne do elektronických schránok. V prípade nesprávne zapísaných údajov sa môže stať, že sa podnikateľ nedostane do elektronickej schránky svojej firmy.
 
I. Korčok končí vo funkcii splnomocnenca pre predsedníctvo SR v Rade EÚ
7. júna (TASR) – Misia splnomocnenca vlády SR pre predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade Európskej únie Ivana Korčoka je na konci. Vláda rozhodla o jeho odvolaní z tejto funkcie. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí v nej skončí k 30. júnu 2017.
 
Vláda vyčlenila státisíce eur zo svojej rezervy na pomoc týraným ženám
7. júna (TASR) - Vláda poskytne organizáciám, ktoré pomáhajú obetiam násilia na ženách a domáceho násilia, zo svojej rezervy vyše 106.000 eur. Kabinet odsúhlasil ich uvoľnenie. Peniaze majú pomôcť riešiť finančnú situáciu bezpečných ženských domov a poradenských centier, kým sa budú môcť uchádzať o eurofondy.
 
Polovica akcioviek ministerstva vykázala za minulý rok zisk
9. júna (TASR) – Štyri z ôsmich akciových spoločností Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR hospodárili vlani so ziskom, zvyšné boli v mínuse. Vyplýva to zo správy rezortu, ktorá informuje o hospodárení akcioviek so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v jeho pôsobnosti.


NRSR

Špeciálny prokurátor D. Kováčik nebude vo funkcii do roku 2021
6. júna (TASR) - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nebude vo funkcii do roku 2021, kedy sa mu skončí aktuálne funkčné obdobie. Povedal to Kováčik na rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Výbor nepodporil výhrady A. Kisku ku zákonu o ÚRSO
6. júna (TASR) - Koaličná väčšina v Ústavnoprávnom výbore NR SR nepodporila pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku k vetovanému zákonu o regulácii v sieťových odvetviach a odporučila plénu schváliť právnu normu v pôvodnom znení. Prezident je presvedčený, že pôvodne schválené zmeny zásadne oslabujú nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pri cenovej regulácii.

Počet osôb stíhaných aj odsúdených pre korupciu klesá
6. júna (TASR) - Počet osôb stíhaných pre niektorý z trestných činov korupcie, ale aj počet obžalovaných a odsúdených, v posledných troch rokoch evidentne klesá. V správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za minulý rok to priznáva špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Správu predstavil poslancom Národnej rady SR v brannobezpečnostnom a ústavnoprávnom výbore, ktorí ju vzali na vedomie.

Výbor odobril Zmluvu medzi SR a ČR o spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru
6. júna (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť odporúča plénu vysloviť súhlas so Zmluvou medzi Slovenskou republikou (SR) a Českou republikou (ČR) o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

Výbor odobril kandidátov do Súdnej rady M. Jankovskú a A. Böhma
6. júna (TASR) – Ústavnoprávny výbor NR SR jednohlasne odobril kandidatúru štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nominantka Smeru-SD) a advokáta Allana Böhma do Súdnej rady SR. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Výbor len formálne posudzuje, či kandidáti spĺňajú požadované náležitosti, o oboch uchádzačoch hlasovali poslanci naraz. Posledné slovo bude mať parlamentné plénum.

Termíny prijímačiek na stredné školy by sa nemali prekrývať
7. júna (TASR) - Termíny prijímacích pohovorov na stredné školy by sa už nemuseli prekrývať. Počíta s tým novela zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) z dielne koaličných poslancov Ľubomíra Petráka (Smer-SD), Evy Smolíkovej (SNS) a Pétera Vörösa (Most-Híd), ktorú školský parlamentný výbor odobril.


Ostatné

Pacienti nepoznajú podľa AOPP svoje práva, pripravila pre nich bezplatnú brožúru
6. júna (TASR) - Bežný pacient sa v slovenskom zdravotníctve ťažko orientuje a nepozná, na čo má nárok, upozorňuje Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP). Pre verejnosť preto pripravila bezplatnú informačnú brožúru, ktorá má poskytnúť "praktický prehľad" v zdravotníckej a sociálnej oblasti.

Tretina nórskych fondov šla do opatrení proti zmene klímy a do zelených inovácií
8. júna (TASR) – Viac ako tretina z prostriedkov takzvaných nórskych fondov (Nórskeho finančného mechanizmu a mechanizmu Európskeho hospodárskeho spoločenstva) bola v uplynulom období na Slovensku použitá v oblasti ochrany životného prostredia. Prispeli k tomu, aby bolo Slovensko lepšie pripravené na zmeny klímy a v jeho hospodárstve sa viac presadili zelené inovácie.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk