10.7.2017
ID: 3741upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Úroveň ochrany a podpory obetí trestných činov by sa mala zvýšiť. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR začalo legislatívny proces nového zákona, ktorý sa bude komplexne venovať tejto problematike. Počas tlačovej konferencie to oznámila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Vláda

MVSR chystá opatrenia na systematický boj proti extrémizmu, má na to 8 mil. eur
5. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje do roku 2023 znížiť negatívne vplyvy radikalizovaných a extrémistických skupín v spoločnosti. Rovnako mieni znížiť počet zistených priestupkov a trestných činov súvisiacich s radikalizmom a extrémizmom. To by chcelo stihnúť do roku 2021.

Ministerstvo školstva pripravuje zmeny vo fungovaní svojich organizácií
5. júla (TASR) - Vo fungovaní organizácií ministerstva školstva nastanú zmeny. Rezort školstva pripravuje návrh optimalizácie procesov a štruktúr svojich organizácií, ktorého cieľom je najmä zlepšiť hospodárenie a organizáciu práce. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová. Návrh sa podľa jej slov týka aj priamo riadených organizácií ministerstva.

MSSR začalo legislatívny proces k novému zákonu o ochrane obetí trestných činov
6. júla (TASR) – Úroveň ochrany a podpory obetí trestných činov by sa mala zvýšiť. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR začalo legislatívny proces nového zákona, ktorý sa bude komplexne venovať tejto problematike. Počas tlačovej konferencie to oznámila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Podpísanie spolupráce s Asociáciou rodinných sudcov
6. júla (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter sa stretol s predsedom Asociácie rodinných sudcov Petrom Rajňákom. Na spoločnom rokovaní podpísali memorandum o spolupráci. Zmluva zaväzuje obidve strany k súčinnosti pri ochrane detí, ale aj práv seniorov, zdravotne postihnutých a ďalších zraniteľných skupín občanov.

Právna pomoc pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva bude dostupnejšia
7. júla (TASR) – Sociálne a ekonomicky znevýhodnené skupiny obyvateľstva by mali mať v budúcnosti jednoduchší prístup k právnej pomoci. Je to cieľom národného projektu ministerstva spravodlivosti, ktorý bude financovaný z prostriedkov Európskej únie cez operačný program Efektívna verejná správa. Vyzvanie k tomuto projektu zverejnilo Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré je riadiacim orgánom pre operačný program.


Prezident

Prezident SR A. Kiska vymenoval 23 nových sudcov, deviatich pre Exekučný súd
4. júla (TASR) – Do slovenskej justície vstupujú nové tváre. Prezident SR Andrej Kiska v Bratislave slávnostne vymenoval 23 sudcov bez časového obmedzenia. Tí si prevzali dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub.


Ostatné

Sudcov čakajú nové pravidlá, zmeny v justícii vstúpili do účinnosti
3. júla (TASR) – Výber nových sudcov cez krajské hromadné výberové konania, hodnotenie sudcovskej práce profesionálnymi hodnotiacimi komisiami a efektívnejšie trestanie ich previnení. To sú hlavné novinky z balíka zmien v sudcovských zákonoch, ktorý vstúpil do účinnosti. Zmeny schválil parlament v máji 106 hlasmi.

ÚS SR vydal prehľad údajov o svojej činnosti za rok 2016
3. júla (TASR) – Prehľad činnosti Ústavného súdu (ÚS) SR za minulý rok ponúka nová publikácia pod názvom "Ochrana ústavnosti a Ústavy Slovenskej republiky v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky". Od roku 2010 je to v poradí siedmy takýto prehľad za daný rok.

Ondrej Gallo sa stal novým správcom Nadácie pre deti Slovenska
4. júla (TASR) – Novým správcom Nadácie pre deti Slovenska (NDS) je od 1. júla Ondrej Gallo. Niekdajší riaditeľ organizácie Rada mládeže Slovenska a programový manažér Nadácie Pontis nahrádza Danu Rušinovú, ktorá v nadácii pôsobila od roku 2011.

Súdni exekútori predali v exekúciách tri percentá budov určených na bývanie
4. júla (TASR) - Súdni exekútori predali vlani na Slovensku v rámci exekučných konaní tri percentá nehnuteľností určených na bývanie. Spolu predali 141 takýchto budov.

Slovensko skončilo v rámci programu Európa pre občanov prvé, získalo 962.000 eur
4. júla (TASR) – Podporu z programu Európa pre občanov získalo 28 slovenských projektov vo výške 962.000 eur. Z toho 25 projektov sú jednorazové podujatia trvajúce v priemere tri dni a zvyšné tri veľké projekty v priemernej hodnote 125.000 eur potrvajú viac ako rok. Výsledky marcovej uzávierky programu Európa pre občanov uverejnila koncom júna Výkonná agentúra pre vzdelávanie, audiovíziu a kultúru (EACEA).

Prví sudcovia vybraní na hromadných výberových konaniach prídu na súdy o rok
4. júla (TASR) – Od 1. júla vstúpil do účinnosti reformný balík sudcovských zákonov, ktorý mení spôsob výberu nových sudcov. Do justície sa budú po novom dostávať na základe hromadných výberových konaní. Prví takto vybraní sudcovia majú prísť na súdy budúce leto, teda o rok.

SIS v minulom roku monitorovala aj obchodovanie s ručnými zbraňami
5. júla (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) aj v minulom roku pokračovala v monitorovaní a získavaní informácií k problematike obchodovania s ručnými strelnými zbraňami. Išlo o zbrane kategórie D, ktoré sú legálne prerábané z ostrých strelných zbraní a pri ktorých existuje riziko ich spätného sfunkčnenia a následného zneužitia napr. členmi organizovaného zločinu, teroristickými alebo extrémistickými skupinami. Vyplýva to z odtajnenej správy SIS, ktorá je zverejnená na jej webovej stránke.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk