17.7.2017
ID: 3748upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdnu radu SR bude v nasledujúcom období viesť Lenka Praženková. Rozhodli o tom členovia rady v tajnom hlasovaní. Sudkyňu Najvyššieho súdu podporilo 12 z celkom 15 hlasujúcich členov rady. Druhý kandidát – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo získal tri hlasy.

Vláda

Škola si môže vybrať, aké písmo bude žiakov učiť, rozhodlo ministerstvo
10. júla (TASR) – Žiaci prvých ročníkov na základných školách nebudú musieť vedieť písať písaným spojitým písmom. Ministerstvo školstva zrušilo dodatok, ktorý to prikazoval. Informoval o tom minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Školy tak budú mať možnosť výberu písma, ktoré budú žiakov učiť.

T.Drucker navrhuje zmeny v liekovej politike, sľubuje viac modernej liečby
10. júla (TASR) – Podmienky na vstup liekov na slovenský trh a ich preplácanie zo zdravotného poistenia sa majú zmeniť. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) navrhuje zmeny v kategorizácii aj cenotvorbe liekov, ktoré priniesla reforma liekovej politiky exministra Ivana Uhliarika (KDH) z roku 2011. Drucker si od toho sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby.

Ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo súťaž na svoje nové sídlo
14. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti postúpilo v riešení priestorovej otázky. Zverejnilo platený inzerát na výber svojej novej administratívnej budovy. Ponuky záujemcov očakáva do konca júla.

Ak výrobca zdravotníckej pomôcky nezdokladuje ceny,poisťovňa preplatí málo
14. júla (TASR) - Výrobcovia zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín majú po novom dokladovať ich ceny v rámci štátov Európskej únie, pokiaľ budú chcieť získať úhrady od zdravotných poisťovní. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva. V rámci tzv. referencovania sa ceny porovnávajú s tými v ostatných členských štátoch, cena na Slovensku nesmie prekročiť priemer troch najnižších.

MZV upozorňuje na obmedzenia týkajúce sa elektroniky na palube lietadiel do USA
15. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR upozorňuje Slovákov cestujúcich do USA leteckými spoločnosťami Emirates, Qatar Airways, Egyptair, Saudi Arabia Airlines, Royal Maroc na bezpečnostné obmedzenia týkajúce sa elektronických prístrojov a zariadení na palube lietadiel. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.


NRSR

Poslanci za prvý polrok schválili 56 zákonov, dominujú vládne návrhy
11. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR schválili za prvých šesť mesiacov tohto roka 56 návrhov zákonov. Je to rovnaký počet, aký parlament odobril v roku 2016. Najčastejšie prechádzajú v pléne vládne návrhy. Od januára do júna ich bolo 39. Poslanci so svojimi zákonmi uspeli v 17 prípadoch. Deväť právnych noriem vrátil za prvý polrok do parlamentu prezident Andrej Kiska. Až na jeden prípad poslanci všetky opätovne schválili. Šesť návrhov prešlo v skrátenom legislatívnom konaní.


Ostatné

Bratislava bude patriť k najstarším mestským populáciám v strednej Európe
10. júla (TASR) – Bratislava sa musí pripraviť na to, že v tomto storočí bude patriť k najstarším mestským populáciám na Slovensku, ale aj širšieho stredoeurópskeho priestoru. Je to jeden zo záverov Štúdie demografického potenciálu Bratislavy do roku 2050.

Bukové pralesy vo Svetovom dedičstve rozšírili o územie 10 krajín
10. júla (TASR) - Výbor Svetového dedičstva UNESCO schválil na zasadnutí v Krakove rozšírenie pamiatky Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka, ktorých časť sa nachádza aj na území SR, o oblasti v ďalších desiatich európskych krajinách.

Problémom na súdoch sú prieťahy,konania niekedy nekončia ani po 20 rokoch
10. júla (TASR) - Pretrvávajúcim problémom slovenského súdnictva je vysoký počet extrémnych a opakujúcich sa prieťahov v  konaniach pred všeobecnými súdmi. Ústavný súd SR v rokoch 2009 až 2016 evidoval celkovo 1553 nálezov vo vzťahu k neskončeným konaniam, v ktorých konštatoval porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote.

Novou predsedníčkou Súdnej rady sa stala Lenka Praženková
11. júla (TASR) –Súdnu radu SR bude v nasledujúcom období viesť Lenka Praženková. Rozhodli o tom členovia rady v tajnom hlasovaní. Sudkyňu Najvyššieho súdu podporilo 12 z celkom 15 hlasujúcich členov rady. Druhý kandidát – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo získal tri hlasy.

Voľba predsedu Súdnej rady sa podľa jej kancelárie uskutočnila zákonne
13. júla (TASR) – Zasadnutie Súdnej rady zo dňa 11. júla a následná voľba predsedu Súdnej rady je zákonná. V stanovisku zverejnenom na stránke Súdnej rady to skonštatovala jej kancelária. Odmietla, že by pri volebnom zasadnutí Rady nebol dodržaný zákon, ktorý stanovuje 15-dňovú lehotu na zverejnenie programu zasadnutia a materiálov k nemu.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk