1.7.2013
ID: 418upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) sa dostala do svojej druhej etapy. Od októbra zanikne 248 úradov miestnej štátnej správy a následne vznikne 72 okresných úradov (Bratislava a Košice budú mať po jednom okresnom úrade), na čele ktorých budú prednostovia menovaní vládou. Zákon, ktorý 81 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR 19. júna, podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

VLÁDA

Osobám, ktorým bol poskytnutý azyl, overia vzdelanie aj bez dokladov
26. júna (TASR) – Osoby s medzinárodnou ochranou, ktorí odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o vzdelaní, si budú môcť dať overiť svoje vzdelanie. Umožniť to má novela o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda SR. Novelou, ktorú na rokovanie predložilo ministerstvo školstva, sa transponuje európska smernica.

Schválila dlhodobú víziu rozvoja ozbrojených síl
26. júna (TASR) – Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila dokument Biela kniha o obrane Slovenskej republiky, ktorý predstavuje koncepciu rozvoja obrany SR až do roku 2024. Hodnotí sa v ňom, v akých podmienkach prebiehala transformácia ozbrojených síl, popisuje ich súčasný stav. Zároveň definuje, aké úlohy budú plniť ozbrojené sily v budúcom desaťročí a ako sa budú ďalej vyvíjať.

Dlh nemocníc voči Sociálnej poisťovni vzrástol na vyše 64 miliónov eur
26. júna (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni ku koncu mája 2013 na neuhradenom poistnom vyše 64,5 milióna eur. Od konca minulého roka tak došlo k nárastu o vyše 15,8 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR.

Prebytočné vojenské kasárne a tankodróm prejdú na mestá
26. júna (TASR) – Vláda SR na dnešnom rokovaní odsúhlasila bezodplatný prevod dvoch prebytočných vojenských objektov. Ich celková hodnota je viac ako 9 miliónov eur. Po novom prejdú do vlastníctva miest, v ktorých katastri sa nachádzajú.

V Európe sa zvýšila hrozba individuálneho terorizmu
26. júna (TASR) - V Európe sa vlani zvýšila hrozba individuálneho terorizmu. Vyplýva to zo správy o bezpečnosti SR za rok 2012, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie.


NÁRODNÁ RADA 

Tresty pre zdravotníkov klesnú, sadzba za drogové delikty tiež
25. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes vyhoveli pripomienke prezidenta SR Ivana Gašparoviča k novele Trestného zákona a znížili tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce. Z pôvodne schválených 10 rokov straty registrácie to podľa predstáv hlavy štátu znížili na dva. Okrem toho zdravotníkom od augusta hrozí za takéto konanie dvoj- až päťročné väzenie či peňažná sankcia. Za novelu Trestného zákona ako celok zahlasovalo 81 členov snemovne.

R. Rafaj bude kvôli majetkovému priznaniu platiť, V. Lukáč dostal milosť
25. júna (TASR) - Tých 44 verejných funkcionárov, ktorí riadne nepodali majetkové priznania, dostali dnes od výboru pre nezlučiteľnosť funkcií pokutu vo výške mesačného platu. Piatich ďalších výbor z rôznych dôvodov omilostil. Rozdielny postoj zaujal výbor napríklad k dvom exposlancom SNS Rafaelovi Rafajovi a Vincentovi Lukáčovi. Rafaj dostal pokutu, Lukáč milosť.

Primátori a starostovia majú byť silnejší a sami vyberať šéfov organizácií
26. júna (TASR) - Primátori a starostovia slovenských miest by mali mať od augusta silnejšie kompetencie. Poslanci vládneho Smeru-SD im chcú priznať právo menovať a odvolávať šéfov rozpočtových či príspevkových organizácií danej obce. V súčasnosti o nich rozhoduje miestne zastupiteľstvo.

Možnosti dotovať Vojenské lesy a majetky SR sa majú rozšíriť
26. júna (TASR) - Pre Vojenské lesy a majetky SR sa od septembra rozšíria možnosti získania dotácie. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 81 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva obrany, ktorá to umožní s tým, že rezort obrany nové žiadosti o finančné zdroje vykryje zo svojho schváleného rozpočtu.

Poslanci odobrili garanciu ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov
26. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes 80 hlasmi schválili garanciu ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov. Novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy, vychádza z dohody medzi ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa tak budú navyšovať postupne a na dvakrát.

Vyraďovať neexistujúce autá bude možné na základe čestného prehlásenia
26. júna (TASR) - Držitelia neexistujúcich vozidiel budú môcť od septembra dosiahnuť ich vyradenie z evidencie na základe čestného prehlásenia, že ich autá už neexistujú. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Jaroslava Bašku a Róberta Puciho, ktorú dnes 90 hlasmi schválili členovia snemovne.

Podomácky vyrobené vozidlá budú môcť jazdiť na cestách III. triedy
26. júna (TASR) - Podomácky vyrobené vozidlá ako malé traktory či vlečky budú môcť od septembra jazdiť aj po cestách tretej triedy. Umožní im to novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes 141 hlasmi schválil parlament.

Rokovací poriadok by mal jasne hovoriť, či klub zanikne, ak stratí členov
26. júna (TASR) - Politici by sa už nemali dohadovať, či poslanecký klub zaniká, ak počet jeho členov klesne pod osem, alebo nie. Dilemu má vyriešiť novela rokovacieho poriadku z dielne Smeru-SD, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Právna norma jasne hovorí, že ak v klube nie je minimálne osem členov, zaniká.

Učitelia zrejme budú môcť získať kredity len na VŠ a štátnych organizáciách
26. júna (TASR) - Kredity, ktoré učitelia získavajú za svoje ďalšie vzdelávanie a prilepšujú si tak k platu, budú môcť zrejme nadobudnúť už len na vysokých školách, organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych orgánov. Počíta s tým novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancov z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Nezamestnaní dohodári zaplatia na zdravotných odvodoch menej
26. júna (TASR) - Nezamestnaní dohodári či samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s nízkym príjmom, ktorí sú zároveň poistencami štátu, by mohli platiť nižšie odvody na zdravotné poistenie. Poslanci dnes odsúhlasili novelu zákona, v ktorej sa navrhuje, aby sa na tých, ktorí majú príjem vyšší ako 15-násobok životného minima, a tak už nie sú poistencami štátu, nevzťahoval minimálny vymeriavací základ. Ak takýto poistenec v súčasnosti zarobí viac ako 2918,7 eura, musí si od januára poistné platiť sám.

Most-Híd tresty pre ľudí, ktorých psy bezdôvodne ublížia iným, nepresadil
27. júna (TASR) - Majitelia psov mali byť trestaní, ak ich psy bezdôvodne napadnú a ublížia inému človeku alebo zvieraťu. Hroziť im malo väzenie od šiestich mesiacov až do piatich rokov. Takto si to predstavovali poslanci NR SR za opozičný Most-Híd, ktorých novelu Trestného zákona dnes parlament neposunul do druhého čítania.

Mimoriadna schôdza o dlhu štátu bude do siedmich dní, ľudovci podali návrh
27. júna (TASR) – Do siedmich dní zasadne mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR. Bude sa na nej diskutovať o zadlžení Slovenska a o opatreniach na jeho zníženie. Predstavitelia Ľudovej platformy, teda strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, dnes podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na túto tému. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ju teraz musí do týždňa zvolať.

Sulíkovci stiahli rozvody dohodou, plánujú o nich rokovať so Smerom
27. júna (TASR) - Sulíkovci stiahli svoj návrh, ktorý mal umožniť rozvody dohodou. Majú totiž informácie, že by túto tému mohli prediskutovať so Smerom-SD. Schválenie zákona závisí od sociálnych demokratov.

Poslanci otvorili rokovací deň diskusiou o sérii správ
28. júna (TASR) – Séria viacerých správ otvorila 8. rokovací deň 21. schôdze Národnej rady SR. Poslanci diskutovali o Návrhu účtovnej závierky Sociálnej poisťovne (SP) za rok 2012 či o Návrhu výročnej správy o činnosti Fondu národného majetku (FNM) SR.

Povinnosti bánk pri hypotekárnych úveroch sa neupravia, návrh KDH neuspel
28. júna (TASR) – Povinnosti bánk pri hypotekárnych alebo komunálnych úveroch sa neupravia. Poslanci opozičnej KDH Pavol Abrhan, Pavol Hrušovský a Monika Gibalová neuspeli v Národnej rade (NR) SR so svojím návrhom novely zákona o bankách. Plénum dnes právnu normu neposlalo do druhého čítania.

FNM SR mal na konci roku 2012 prebytok financií vo výške 120.042 eur
28. júna (TASR) – Fond národného majetku (FNM) SR vykázal ku koncu minulého roka prebytok financií vo výške 120.042 eur. Tieto peňažné prostriedky sa presunú do nasledujúceho obdobia. "Bez nich by fond nemal dostatok zdrojov na úhradu svojich záväzkov a jeho hospodárenie by mohlo byť deficitné, keďže ďalšie príjmy, aj vzhľadom na pozastavenie privatizácie, fond nepredpokladá," uviedol fond v návrhu výročnej správy o činnosti FNM za rok 2012. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho pri dnešnom hlasovaní schválili.

Matovičovci nepresadili pokojné nedele a sviatky
28. júna (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) neuspeli s návrhom, aby počas nedieľ, štátnych sviatkov a sviatkov platil pokoj, ako je to v noci. Naďalej teda bude platiť len nočný pokoj od 22.00 h do 6.00 h. Zmenu chceli dosiahnuť novelizáciou zákona o priestupkoch, ktorá však nenašla u poslancov pochopenie.

Matovičovci stiahli z programu svoje dve novely Trestného zákona
28. júna (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa nepokúsia presadiť svoje dve novely Trestného zákona na aktuálnej schôdzi. Právne normy dnes Igor Matovič z programu júnovej schôdze stiahol. Poslancom ich predstaví až na septembrovom zasadnutí Národnej rady (NR) SR.


PREZIDENT

Od októbra vznikne 72 okresných úradov
26. júna (TASR) - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) sa dostala do svojej druhej etapy. Od októbra zanikne 248 úradov miestnej štátnej správy a následne vznikne 72 okresných úradov (Bratislava a Košice budú mať po jednom okresnom úrade), na čele ktorých budú prednostovia menovaní vládou. Zákon, ktorý 81 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR 19. júna, dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Prezident podpísal novelu zákona o hlásení pobytu občanov
28. júna (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič podpísal zákon z 19. júna 2013,  ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky  a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov  a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Pre TASR to uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR SR.


Pozn.:

MSSR: Exekútor by mal nechať dôchodcom aspoň životné minimum
26. júna (TASR) – Od prvého augusta budú mať dôchodcovia garantované, že aj keď bude voči ním vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima. Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Aj po vstupe Chorvátska do EÚ vám na hranici skontrolujú cestovné doklady
26. júna (TASR) – Chorvátsko sa síce od 1. júla stane 28. členom Európskej únie, do schengenského priestoru však nevstupuje, a preto sa na hranici musia dovolenkári aj naďalej pripraviť na kontrolu cestovných dokladov. "Do krajiny je možné cestovať aj na platný občiansky preukaz. Možno tam šoférovať na národný vodičský preukaz," priblížil riaditeľ konzulárneho odboru rezortu diplomacie Vladimír Jakabčin. Vodič musí mať potvrdenie o platnosti povinného zmluvného poistenia v zahraničí, teda zelenú kartu, a osvedčenie o technickej spôsobilosti.

Nefajčiari budú od pondelka viac chránení aj v obchodných centrách
30. júna (TASR) - Nefajčiari budú od pondelka viac chránení aj v obchodných centrách. Do účinnosti totiž vstúpi novela zákona o ochrane nefajčiarov. Pôvodne počítala s úplným zákazom fajčenia v obchodných centrách, poslanci však nesúhlasili. Novelu z dielne ministerstva zdravotníctva zmiernili. Fajčiť sa v centrách teda neprestane, avšak bude to povolené len v stavebne oddelených priestoroch.

Od pondelka sa bude obstarávať po novom
30. júna (TASR) - Od pondelka sa bude obstarávať po novom. Do účinnosti totiž vstúpi novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministerstva vnútra. Právna norma prináša viacero zmien, ktoré majú podľa rezortu stransparentniť obstarávania.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk