11.3.2024
ID: 6024upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala vo štvrtok 29. februára 2024 zákon, ktorým sa novelizujú viaceré zákony súvisiace s územným plánovaním a stavebnou legislatívou: zákon z 13. februára 2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Vláda

Minister obrany R. Kaliňák rokoval v Pentagone s americkým ministrom obrany L. Austinom
04.03.2024 - Počas pracovnej cesty do Spojených štátov absolvoval minister obrany Robert Kaliňák stretnutie so svojím americkým náprotivkom Lloydom J. Austinom a navštívil tiež ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov. Minister Austin na úvod pogratuloval Slovensku k 20. výročiu vstupu do Severoatlantickej aliancie. Minister Kaliňák na stretnutí opätovne potvrdil odhodlanie Slovenska pokračovať v modernizačných aktivitách a zvyšovaní konkurencieschopnosti slovenského obranného priemyslu. Americký minister tiež ocenil zodpovedný prístup Slovenska, ako aj jeho mnohé prínosy pre Alianciu a systematické úsilie o zaistenie bezpečnosti jej východnej hranice.

Rýchly internet do každej domácnosti: Round table k aktuálnym témam v oblasti rozvoja širokopásmového pripojenia na Slovensku
04.03.2024 - V utorok 20.2.2024 sa na podnet štátneho tajomníka Ivana Ivančina uskutočnilo prvé stretnutie s operátormi tzv. round table k téme plánovaných intervencií do širokopásmového pripojenia (Broadbandu). Na stretnutí boli predstavené strategické zámery vychádzajúce z vnútroštátnych plánov Slovenskej republiky pre digitálne infraštruktúry v rámci európskej Digitálnej dekády 2030, Národného plánu širokopásmového pripojenia a jeho štúdie uskutočniteľnosti.

Envirorezort sa nebude prizerať na ničenie slovenskej prírody, vidieka a hospodárstva
04.03.2024 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba odmieta plačlivé odkazy predstaviteľov mimovládnych organizácií. Ministerstvo životného prostredia pod jeho vedením bude presadzovať systémové riešenia, ktoré prinesú udržateľný rozvoj, zachovajú život na vidieku a podporia investície.

Na Bratislavskom hrade slávnostne otvorili Týždeň slovenských knižníc 2024
04.03.2024 - Na Bratislavskom hrade v pondelok slávnostne otvorili Týždeň slovenských knižníc (TSK) 2024. V poradí 25. ročník podujatia sa nesie pod tradičným mottom - Knižnice pre všetkých. Hlavný organizátor Slovenská asociácia knižníc (SAK) k nemu tohto roka ešte pridala motto Každý je iný, spoločne sme silní. Celoslovenské podujatie má poukázať na synergiu a zdôrazniť spoluorganizovanie spoločných projektov a podujatí s inými organizáciami.

Nedeľa 10. marca je posledný termín na podanie kandidátnych listín pre voľby do Európskeho parlamentu
05. 03. 2024 - Politické strany majú čas na podanie kandidátnej listiny pre voľby do Európskeho parlamentu najneskôr do nedele 10. marca 2024 do polnoci. Uviesť na nej môžu najviac 15 kandidátov, čo zodpovedá počtu poslancov za Slovenskú republiku v budúcom päťročnom volebnom období EP. Eurovoľby sa uskutočnia 8. júna 2024. Kandidátnu listinu môžu podať politické subjekty, ktoré sú zaregistrované podľa zákona o politických stranách a politických hnutiach. Na účely volieb môžu utvoriť koalíciu a podať spoločnú kandidátnu listinu.

Ministerstvo financií SR a Centrum excelentnosti v oblasti financií pokračujú v úspešnej spolupráci
05.03.2024 - Ministerstvo financií SR (MF SR) a medzinárodná organizácia Centrum excelentnosti v oblasti financií (CEF) pokračujú v úspešnej spolupráci zameranej na podporu reformného úsilia verejnej správy v juhovýchodnej Európe smerujúceho k zvýšeniu finančnej zodpovednosti a transparentnosti. V rámci svojich záväzkov v medzinárodnej rozvojovej spolupráci bude MF SR podporovať rozvoj kapacít verejných činiteľov, tímov a inštitúcií v krajinách pôsobnosti CEF, a to najmä v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Severnom Macedónsku, Moldavsku, Čiernej Hore a Srbsku.

Historický moment pre slovenské vysoké školství
05.03.2024 - V týchto chvíľach sa v austrálskom Perthe „píše nová kapitola“ pre slovenské vysoké školstvo. Vôbec po prvýkrát sa na medzinárodnom veľtrhu ázijsko-pacifickej asociácie pre medzinárodné vzdelávanie (APAIE 2024) zúčastňuje predstaviteľ Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a zástupcovia 14 slovenských vysokých škôl. Doteraz sa na takomto type podujatí zúčastňovali Česko, Rakúsko či Poľsko, a Slovensko medzi vystavovateľmi chýbalo.

Celoštátna bezpečnostno-represívna akcia posilní ochranu schengenského priestoru
06.03.2024 - O spustení celoštátnej akcie zameranej na ochranu hraníc a boj proti nelegálnej migrácii na tlačovej konferencii na hraničnom priechode Čunovo-Rajka v stredu 6. marca 2024  informovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s riaditeľom hraničnej a cudzineckej polície Jozefom Masnicom.

Novou splnomocnenkyňou vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti je Simona Zacharová
06.03.2024 - V zmysle  s § 2 ods. 1 zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy a v súlade s čl. 2 ods. 2 Štatútu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti, schváleného uznesením vlády Slovenskej republiky č. 309 z 27. júna predložil  minister vnútra Matúš Šutaj Eštok  v stredu 6. marca 2024 kabinetu  návrh na odvolanie splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti a zároveň návrh  na vymenovanie jeho nástupcu.

Taraba s Takáčom otvorili diskusiu o lepšej potravinovej sebestačnosti a starostlivosti o krajinu
06.03.2024 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prerokoval spoločne s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom s poľnohospodármi, ovocinármi a vinohradníkmi najdôležitejšie problémy, ktoré v súčasnosti brzdia rozvoj ich aktivít aj starostlivosť o biodiverzitu.

Minister Richard Raši: Mestá a obce budú bezpečnejšie vďaka eurofondovej podpore 20 miliónov eur
07.03.2024 - Vláda aj ministerstvo vnútra sa za ostatné štyri roky otočili bezpečiu v mestách a obciach chrbtom. Samosprávy nemali od štátu podporu na budovanie a rozširovanie kamerových monitorovacích systémov. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) teraz s rezortom vnútra spojilo sily a do samospráv na riešenie tohto problému presúva desiatky miliónov eur.   

Slovenskej republike záleží na dobrých vzťahoch s Holandskom
07.03.2024 - Na základe aktuálnych informácií sa holandská strana, ktorá predtým nedisponovala dostatočnými informáciami o pripravovanom podujatí (na ktorom mala byť na pôde holandského veľvyslanectva v Prahe rozoberaná za účasti veľvyslancov členských štátov EÚ bez pozvania slovenskej veľvyslankyne v ČR vnútropolitická situácia na Slovensku), rozhodla podujatie na pôde svojej ambasády v ČR zrušiť.

Ministerstvo školstva v tomto roku zdvojnásobilo finančnú podporu olympiád
07.03.2024 - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zvýšilo v roku 2024 podporu predmetových súťaží a olympiád takmer dvojnásobne. Vyššie výdavky slúžia na podporu a rozvoj práce s talentovanou mládežou, skvalitnenie podmienok súťaží a zabezpečenie ich dôstojného priebehu. Kým v roku 2023 a na organizovanie súťaží a olympiád poskytol rezort približne 1,61 milióna eur, v tomto roku sa podpora zvýšila na takmer 3,17 milióna eur.

Minister Juraj Blanár reaguje na vstup Švédska do NATO
07.03.2024 - Švédske kráľovstvo dnes (7. marca 2024) oficiálne vstúpilo do Organizácie Severoatlantickej zmluvy, čím sa po predchádzajúcej ratifikácii prístupového protokolu v 31 členských krajinách Severoatlantickej aliancie a odovzdaní prístupových dokumentov formálne stalo členom NATO. Švédsky premiér Ulf Kristersson a švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström dnes pricestovali do Washingtonu, kde uložili listinu o pristúpení Švédska u depozitára Severoatlantickej zmluvy, ktorým je vláda Spojených štátov amerických. Švédske kráľovstvo, ako dlhodobo neutrálna krajina, tak formálne ukončilo prístupový proces do NATO a po prvýkrát sa bude môcť ako plnoprávny člen zúčastniť na aprílovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Aliancie, ako aj na júlovom samite vo Washingtone.

Samosprávy budú bezpečnejšie vďaka eurofondovej podpore na rozvoj kamerových monitorovacích systémov
07.03.2024 - Vláda aj ministerstvo vnútra sa za ostatné štyri roky otočili bezpečiu v mestách a obciach chrbtom. Samosprávy nemali od štátu podporu na budovanie a rozširovanie kamerových monitorovacích systémov. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a ministerstvo vnútra spojili sily a do samospráv na riešenie tohto problému presúvajú desiatky miliónov eur.   

Desiata výzva envirorezortu z Programu Slovensku za 38 miliónov eur je určená na sanáciu havarijných zosuvov
07.03.2024 - Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí desiata výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na podporu prevencie a manažmentu zosuvných rizík súvisiacich s nadmernou zrážkovou činnosťou. Cieľom bude predovšetkým sanácia havarijných zosuvov a prevencia vzniku nových škôd v postihnutom území v súlade s Programom prevencie a manažmentu zosuvných rizík (2021 - 2029). Na tento účel je vo výzve alokovaných 38 mil. eur.

Enrico Letta rokoval so slovenskými predstaviteľmi vlády o jednotnom európskom trhu Štátny tajomník Marek Eštok: Jednotný trh je prínosom pre občanov
07.03.2024 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a šerpa* slovenského predsedu vlády Marek Eštok sa dnes (5. marca 2024) zúčastnil na pracovnom stretnutí premiéra Roberta Fica s prezidentom Inštitútu Jacquesa Delorsa a bývalým talianskym premiérom Enricom Lettom. Partneri na spoločnom rokovaní zhodnotili hlavné výzvy jednotného trhu Európskej únie so zameraním sa na skúsenosti a podmienky v rámci slovenského hospodárstva.

Na rezorte diplomacie prevažujú medzi riadiacimi zamestnancami ženy v manažérskej pozícii
08.03.2024 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zdôraznilo pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (8. marec 2024) význam a nenahraditeľnú úlohu žien v slovenskej diplomacii. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár považuje za dôležité vytvárať ženám spravodlivé a rovnocenné podmienky, priestor na realizáciu a možnosti ako úspešne zastupovať Slovenskú republiku doma aj v zahraničí.

Vláda schválila priority slovenskej rozvojovej spolupráce Minister Juraj Blanár: Slovensko pomáha doma aj v zahraničí
08.03.2024 - Vláda Slovenskej republiky schválila na svojom stredajšom zasadnutí (6. marca 2024) Zameranie dvojstrannej rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky na rok 2024. Tohtoročné aktivity slovenskej rozvojovej spolupráce sa budú prostredníctvom jednotlivých rezortov zameriavať na humanitárne a rozvojové projekty, vzdelávanie, vysielanie dobrovoľníkov či podporu prostredníctvom dotačných grantov. Na realizáciu schválenej koncepcie vyčlenila vláda prostriedky vo výške 21,7 milióna eur.
 

NRSR

P.Pellegrini a A. Demetriosová debatovali o cyperskej otázke aj o výzvach pre EÚ
04.03.2024 - Predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho prijala v pondelok na pôde Snemovne reprezentantov Cyperskej republiky jej predsedníčka Annita Demetriosová, ktorá sa poďakovala za prítomnosť slovenských vojakov v mierovej misii OSN na Cypre. Diskutovali aj o výzvach, ktorým čelí EÚ. Pellegrini zároveň deklaroval snahu Slovenska aj naďalej prispievať k mierovej misii. Demetriosová ocenila, že Slovensko podporuje riešenie cyperskej otázky. Obaja podľa nej uznávajú nevyhnutnosť nastolenia mieru, a to nielen na Cypre. Pellegrini zdôraznil, že aj v prípade Cypru drží SR líniu v tom, že nikdy neuzná odtrhnutie územia jednostranným rozhodnutím napríklad etnickej skupiny či zabratím územia vojenskou cestou.

Cyperský prezident Christodoulides debatoval s Pellegrinim najmä o migrácii
05.03.2024 - Migrácia v súvislosti so situáciou sýrskych utečencov v Libanone bola ústredná téma debaty cyperského prezidenta Nikosa Christodoulidesa s predsedom slovenského parlamentu Petrom Pellegrinim. Prezident prijal Pellegriniho v utorok na záver jeho pracovnej cesty na Cypre. Pellegrini priblížil, že na území Libanonu sú vyše dva milióny sýrskych utečencov. "Predpokladá sa, že pokiaľ sa situácia v Libanone nezlepší, respektíve sa Európska únia nepokúsi zlepšiť životné podmienky týchto Sýrčanov priamo na libanonskom území, hrozí, že sa tento rok pohne obrovská vlna v obrovskom počte opäť smerom do Európy," pripomenul šéf slovenského parlamentu s tým, že Cyprus je nárazníkovou zónou.


Prezident

Prezidentka podpísala novelu stavebného zákona, výhrady považuje za opodstatnené
01.03.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala vo štvrtok 29. februára 2024 zákon, ktorým sa novelizujú viaceré zákony súvisiace s územným plánovaním a stavebnou legislatívou: zákon z 13. februára 2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk