23.9.2013
ID: 821upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Novela Autorského zákona bude platiť bez podpisu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Parlament ju opätovne schválil 3. septembra bez toho, aby akceptoval pripomienku hlavy štátu. Prezidentovi sa nepozdávalo, že noviny majú patriť k súbornému dielu a spadať tak pod ochranu autorského zákona. Gašparovič navrhol noviny zo súborného diela vylúčiť. Poslancom sa jeho návrh nepozdával a 104 hlasmi prelomili jeho veto. Právna norma teda prešla tak, ako bola pôvodne schválená.

VLÁDA

Odvolala 46 prednostov obvodných úradov životného prostredia
18. septembra (TASR) - Koncom septembra opustí svoje posty 46 prednostov obvodných úradov životného prostredia. Vláda ich dnes odvolala z funkcií.

Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť na dva roky
18. septembra (TASR) - Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť z jedného na dva roky. Navrhuje to ministerstvo vnútra v novele zákona o azyle, ktorú dnes schválila vláda. Zákon o azyle, ako aj ďalšie zákony sa upravujú kvôli európskym smerniciam. Doplnková ochrana sa podľa zákona poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia, alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Dlh nemocníc na poistnom dosiahol 70,6 milióna eur
18. septembra (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu augusta na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 70,6 milióna eur. Od konca minulého roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 21,9 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie.


NÁRODNÁ RADA 

Pokles odmien pre členov Správnej a Dozornej rady ÚPN poslanci podporujú
17. septembra (TASR) - Členovia Správnej a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by si mali od nového roku pohoršiť. Zníženie ich odmien má priniesť návrh novely zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení Ústavu pamäti národa, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Autorom návrhu sú členovia Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Autorský zákon bude platiť bez prezidentovho podpisu
18. septembra (TASR) - Novela Autorského zákona bude platiť bez podpisu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Parlament ju opätovne schválil 3. septembra bez toho, aby akceptoval pripomienku hlavy štátu. Prezidentovi sa nepozdávalo, že noviny majú patriť k súbornému dielu a spadať tak pod ochranu autorského zákona. Gašparovič navrhol noviny zo súborného diela vylúčiť. Poslancom sa jeho návrh nepozdával a 104 hlasmi prelomili jeho veto. Právna norma teda prešla tak, ako bola pôvodne schválená.

Notári by mali byť po dovŕšení 65. roku života odvolaní
19. septembra (TASR) - Notári by mali byť po dovŕšení 65. roku života odvolaní. Počíta s tým novela Notárskeho poriadku z dielne podpredsedníčky Národnej rady SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

RTVS povinnosť vysielať raz týždenne anglický film nedostane
19. septembra (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nedostane zo zákona povinnosť odvysielať aspoň raz do týždňa film v anglickom jazyku s otvorenými slovenskými titulkami. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne OĽaNO, ktorý mal takúto novinku zaviesť s cieľom pozdvihnúť úroveň poznania anglického jazyka u bežného obyvateľstva.

Ochrana ľudí pred zápachom a pokutovanie znečisťovateľov OĽaNO neprešlo
19. septembra (TASR) - Zámer chrániť ľudí pred zápachom a pokutovať znečisťovateľov poslancom OĽaNO neprešiel. Parlament totiž odmietol novelu zákona o ovzduší z dielne matovičovcov. Opoziční poslanci v nej navrhovali chrániť občanov pred neprípustnou mierou obťažovania zápachom a dať možnosť skupine najmenej 20 obyvateľov obťažovaných zápachom obrátiť sa na Obvodný úrad životného prostredia.

Ambíciu chovať nebezpečené pavúky či plazy obec posudzovať nebude
19. septembra (TASR) - Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy. Poslanci NR SR dnes odmietli návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Martina Fecka (OĽaNO), ktorý chcel rozšíriť právomoc obcí udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen na triedy cicavcov, ako je to v súčasnosti.

Opozícia R. Fica neodvolala, zosadiť z postu ho chcelo 59 poslancov
19. septembra (TASR) - Opozičným poslancom sa dnes podľa očakávaní nepodarilo za kauzu SPP vysloviť nedôveru predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD), a tým aj celému jeho kabinetu. Za vyslovenie nedôvery zahlasovalo 59 členov snemovne, proti bolo 82, jeden sa zdržal.

Zámer matovičovcov zvýšiť tresty za drogy nevyšiel
19. septembra (TASR) - Tresty za drogy sa nezvýšia z troch rokov na štyri. Poslanci totiž odmietli novelu Trestného zákona z dielne OĽaNO. Tresty len nedávno znížil parlament na základe návrhu z dielne ministerstva spravodlivosti. Tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad. S týmto OĽaNO nesúhlasí a chcelo vrátiť pôvodný stav vlastnou úpravou právnej normy.

Oznamovatelia korupcie zatiaľ zvýšenú ochranu nedostanú
19. septembra (TASR) – Oznamovatelia korupcie, daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí či vyšších územných celkov sa zatiaľ vyššej ochrany pred stratou zamestnania nedočkajú. Poslanci NR SR dnes neschválili návrh zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými trestnými činmi z dielne Jána Figeľa (KDH).

Paralympijskú symboliku bude zrejme chrániť osobitný zákon
19. septembra (TASR) - Účinnejšie a pod hrozbou sankcií upraviť ochranu paralympijskej symboliky je cieľom návrhu zákona, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Zákon o používaní a ochrane paralympijskej symboliky a o Slovenskom paralympijskom výbore predložila Bibiána Obrimčáková (Smer-SD).

Postreky proti komárom majú byť podľa J. Nagya medzi povodňovými prácami
19. septembra (TASR) - Postreky proti kalamitnému výskytu komárov by mali patriť medzi povodňové záchranné práce. Navrhuje to poslanec Národnej rady SR za Most-Híd a exminister životného prostredia József Nagy v novele zákona o ochrane pred povodňami. Právnu normu predstavil plénu v závere 11. rokovacieho dňa 23. schôdze.

Starostovia majú zodpovedať za spôsobené škody
20. septembra (TASR) - Starostovia obce musia pri nakladaní s verejnými prostriedkami a majetkom obce postupovať hospodárne, efektívne a v súlade s účelom ich použitia. Ak to neurobia a spôsobia škodu, budú za to niesť zodpovednosť. Takto si to predstavuje štvorica poslancov za hnutie OĽaNO Miroslav Kadúc, Igor Hraško, Jozef Viskupič a Erika Jurinová. Zmeny presadzujú v návrhu novely zákona o obecnom zriadení, ktorý predstavili na začiatku 12. rokovacieho dňa 23. schôdze parlamentu.


Pozn.:

MZ SR: Dobrovoľní čakatelia na operácie sa majú odlíšiť od ostatných
17. septembra (TASR) - Pacienti zaradení na čakacie listiny by sa mali po novom rozlišovať. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prichádza s návrhom na zmenu vyhlášky o čakacích zoznamoch, na základe ktorej by sa v budúcnosti dobrovoľní čakatelia na operácie odlíšili od tých ostatných. Vyhlášku dnes ministerstvo predkladá do medzirezortného pripomienkového konania, platiť by mala od novembra.

EK začala voči Slovensku konanie pre pomoc štátnym poisťovniam
17. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) otvorila voči Slovensku formálne konanie pre podozrenie z poskytnutia neoprávnenej štátnej pomoci v prípade Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Komisia tak podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku reagovala na podnet od súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Celkovo má ísť o možnú neoprávnenú pomoc vo výške 170 miliónov eur, upozornil ako prvý denník Sme.

Exekútori žiadajú zavedenie náhodného elektronického prideľovania spisov
21. septembra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) žiada ministra spravodlivosti Tomáša Boreca o zavedenie náhodného elektronického prideľovania spisov súdnym exekútorom na krajovom princípe.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk