28.5.2018
ID: 4088

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti chce zlepšiť podmienky práce znalcov, tlmočníkov a prekladateľov na súdoch. Postarať sa o to má ministerská vyhláška, ktorej návrh rezort predložil do pripomienkovania. Nadväzuje na novelu statusového zákona, ktorú parlament schválil vo februári a do účinnosti vstúpi v polovici roka.

Vláda

Ekonomická diplomacia bola v roku 2017 úspešná
23. mája (TASR) - Priority v oblasti ekonomickej diplomacie sa v roku 2017 darilo napĺňať. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. Ekonomická diplomacia spočívala najmä v podpore malých firiem, ktoré tvoria 99,9 percenta celkového počtu firiem, no realizujú len 30 percent slovenského vývozu.

Vláda schválila nákup 25 kusov samohybných húfnic Zuzana 2

23. mája (TASR) – Ozbrojené sily SR budú vyzbrojené delostreleckým zbraňovým systémom 155 mm ShKH Zuzana 2. O jeho nákupe rozhodla v stredu vláda, ktorá schválila návrh realizácie projektu samohybných kanónových húfnic predložený ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS).

Vláda schválila členov Dozornej rady ÚPDNZS

23. mája (TASR) – Predsedovi Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚPDNZS) Jánovi Zvonárovi uplynulo päťročné funkčné obdobie, preto vláda na stredajšom rokovaní schválila nového predsedu. Stal sa ním Jozef Korček. Návrh predložila počas rokovania ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Na Slovensko príde tím amerických vojenských expertov
23. mája (TASR) – Na Slovensko príde tím amerických vojenských expertov, ktorých úlohou bude zabezpečenie výcviku a poradenstva. S ich prítomnosťou na území SR vyjadrila v stredu súhlas vláda, ktorá schválila návrh ministra obrany Petra Gajdoša (SNS).

Vláda schválila jednorazový štátny sviatok Výročie Deklarácie slovenského národa

23. mája (TASR) – Tohtoročný 30. október by mal byť štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. S takýmto návrhom prišiel v stredu na rokovanie vlády jej predseda Peter Pellegrini (Smer-SD), ministri ho odobrili. Návrh zákona premiér predloží do Národnej rady SR, kde ho uvedie ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Podmienky práce znalcov, tlmočníkov a prekladateľov sa majú zlepšiť
24. mája (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti chce zlepšiť podmienky práce znalcov, tlmočníkov a prekladateľov na súdoch. Postarať sa o to má ministerská vyhláška, ktorej návrh rezort predložil do pripomienkovania. Nadväzuje na novelu statusového zákona, ktorú parlament schválil vo februári a do účinnosti vstúpi v polovici roka.

I. Korčok prijal veľvyslanca Poľskej republiky, ktorý končí misiu v SR
24. mája (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok vo štvrtok prijal na pôde rezortu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Poľskej republiky v Slovenskej republike so sídlom v Bratislave Leszeka Soczewicu, aby sa s ním rozlúčil v súvislosti s blížiacim sa ukončením jeho misie na Slovensku. Korčok ocenil prácu veľvyslanca a dobré vzťahy oboch krajín.

Ministerka školstva M. Lubyová predstavila východiská pre NPRVaV

25. mája (TASR) – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) predstavila v piatok na tlačovej konferencii základné východiská pre Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) na Slovensku. Založený bude na dvoch druhoch východísk, a to kvalitatívnom a kvantitatívnom. Zároveň avizovala, že dokument predložia na rokovanie vlády o dva týždne.

Premiér ohlásil masívne investície do slovenských nemocníc
25. mája (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) ohlásil doteraz najmasívnejšiu obnovu v slovenských nemocniciach. V najbližších mesiacoch by mali byť do ich technického vybavenia a priestorových podmienok nasmerované značné finančné prostriedky. Premiér to oznámil v piatok po návšteve na ministerstve zdravotníctva. S ministerkou Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) sa dohodol aj na dostavbe nemocnice Rázsochy v Bratislave, ktorá by ako najmodernejšia slovenská nemocnica mala začať slúžiť v roku 2022.
 

NRSR

Regionálne školstvo bude naďalej financované aj rezortom vnútra
22. mája (TASR) - Regionálne školstvo naďalej nebude financované výlučne z kapitoly ministerstva školstva tak, ako tomu bolo do roku 2013. Poslanci NR SR v utorok nepodporili návrh SaS, ktorá chcela návrat k spôsobu financovania spred roka 2013.

Predčasné voľby nebudú, ústavný zákon plénom neprešiel

22. mája (TASR) - Predčasné voľby do Národnej rady (NR) SR sa konať nebudú. Poslanci NR SR v utorok nepodporili opozičný návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia, ktorý určoval termín parlamentných volieb na 8. septembra 2018. Za právnu normu z dielne SaS, OĽaNO a Sme rodina hlasovalo len 57 členov snemovne.

Poslanci dali zelenú správam o činnosti SIS a VS
22. mája (TASR) - Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS) dostali v pléne Národnej rady (NR) SR zelenú. Dokumenty, o ktorých snemovňa rokovala ešte minulý týždeň utajenom režime, podporilo 87, respektíve 103 poslancov.

Zbytočné prieťahy v konaniach sú veľmi vypuklým problémom

23. mája (TASR) - Právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov je najčastejšie porušovaným právom. Ide približne až o tretinu z celkového počtu porušení ľudských práv v roku 2017. Vyplýva to z výročnej správy verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktorú v stredu 111 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR. Vlani bolo právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov porušené v 67 prípadoch.

Diváci sa najviac sťažovali na objektivitu a nevhodnosť programov
23. mája (TASR) - Celkovo 288 sťažností týkajúcich sa obsahu vysielania zaevidovala v roku 2017 Kancelária Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Najviac z nich, 116, sa vzťahovalo na objektivitu a vyváženosť spravodajských a politicko-publicistických programov. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania, ktorú v stredu 110 hlasmi odobrili poslanci NR SR.

Správa o činnosti V. Tomanovej dostala v pléne zelenú
23. mája (TASR) - Rodičia nie sú dostatočne empatickí k svojim deťom a nie sú schopní do dôsledkov chápať traumu detí z rozpadu manželstva či partnerstva rodičov. Uvádza sa to v správe o činnosti komisárky pre deti Viery Tomanovej za rok 2017, ktorú v stredu 77 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Povinné čipovanie psov má stáť maximálne 10 eur, budú aj nulové platby
23. mája (TASR) - Povinné čipovanie psov, ktoré prináša návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti, by malo stáť maximálne desať eur. Zároveň, pri osobách v hmotnej núdzi, ktoré majú psov narodených do 31. októbra 2019, má zaplatiť čipovanie štát. S takýmto pozmeňujúcim návrhom k vládnej novele prišiel predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. O právnej norme poslanci diskutovali v závere deviateho rokovacieho dňa 31. schôdze NR SR.

G. Matečná ostáva ministerkou, väčšina snemovne ju podržala
24. mája (TASR) - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nom. SNS) ostáva vo funkcii, zámer opozície odvolať ju nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Matečnej vo štvrtok hlasovalo len 60 poslancov zo 134 prítomných.

NKÚ sa má pozrieť na hospodárenie Tomanovej úradu
25. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) sa má pozrieť na hospodárenie Úradu komisára pre deti. O kontrolu ho žiada Národná rada SR uznesením, ktoré v piatok 119 hlasmi schválila.

Zviera bude definované ako cítiaca bytosť, psov čaká povinné čipovanie
25. mája (TASR) - Zviera sa od septembra viac nemá na Slovensku apriori považovať za vec, ale bude v zákone definované predovšetkým ako živý tvor, cítiaca bytosť. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú v stredu 95 hlasmi schválili poslanci NR SR.
 

Prezident

Prezident A. Kiska vymenoval sedem nových rektorov vysokých škôl
22. mája (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v utorok v Prezidentskom paláci v Bratislave odovzdal menovacie dekréty siedmim novým rektorom vysokých škôl.

Prezident A. Kiska vymenoval 19 nových profesorov vysokých škôl

22. mája (TASR) - Na slovenských vysokých školách pribudne 19 nových profesorov. Menovacie dekréty im v utorok v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska. Nových profesorov budú mať napríklad odbory normálna a patologická fyziológia, evanjelická teológia či farmakológia.

Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane, treba doň vrátiť poriadok
23. mája (TASR) – Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane a je potrebné doň vrátiť právo a poriadok. Vstup do Európskej únie (EÚ) Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny. Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

Prezident A. Kiska hradil obe kampane cez spoločnosť KTAG
23. mája (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska hradil obe svoje prezidentské kampane, teda nielen neoficiálnu informačnú, ale aj oficiálnu, cez spoločnosť KTAG, ktorej je spolumajiteľom. Informovala o tom TV Markíza vo svojom večernom spravodajstve.
 

Ostatné

Tretina porušení ľudských práv sa týka zbytočných prieťahov

21. mája (TASR) - Podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej je právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov najčastejšie porušovaným právom. Ide približne až o tretinu z celkového počtu porušení ľudských práv v roku 2017. Vyplýva to z výročnej správy verejnej ochrankyne práv, ktorú predložila NR SR. Vlani bolo právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov porušené v 67 prípadoch.
 
Pri obhliadke miesta činu zavraždeného Kuciaka boli zistené nedostatky
21. mája (TASR) - Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) Trnava, ktorý vykonával prvotné úkony na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky.
 
Slovenská spravodajská služba sa podieľala na ochrane kybernetického priestoru

22. mája (TASR) - V oblasti ochrany kybernetického priestoru na Slovensku sa Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku podieľala najmä na realizovaní preventívno-bezpečnostných opatrení. Vyplýva to zo správy SIS, ktorá bola v piatok (18.5.) zverejnená na webovej stránke slovenskej spravodajskej služby a je prístupná verejnosti.

Islamský štát má v Európe viac bojovníkov než kedysi al-Káida
22. mája (TASR) - Je ťažké povedať, do akej miery sa podarilo bojovníkom navrátivším sa zo Sýrie a Iraku a taktiež džihádistom nachádzajúcim sa medzi migrantmi vybudovať v Európe teroristické siete a spiace bunky, uviedla v rozhovore pre TASR analytička bratislavského think-tanku Globsec Orsolya Ráczová.

Priemerná dĺžka konania pred ÚS sa oproti rovnakému obdobiu roku 2017 skrátila
22. mája (TASR) - Priemerná dĺžka konania pred Ústavným súdom (ÚS) SR sa pri porovnaní prvého kvartálu roku 2017 s prvým kvartálom roku 2018 výrazne skrátila. Od 1. januára 2017 do 30. apríla 2017 bola priemerná dĺžka konania 11,42 mesiaca a od 1. januára 2018 do 30. apríla 2018 8,08 mesiaca. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Najvyšší súd SR o dovolaní Andreja Babiša už môže rozhodovať
24. mája (TASR) - Na odvolacom Najvyššom súde (NS) SR sa už od štvrtka nachádza dovolanie českého premiéra v demisii Andreja Babiša v spore s Ústavom pamäti národa (ÚPN) o tom, či bol, alebo nebol agentom ŠtB. Spisový materiál bol doteraz na prvostupňovom Okresnom súde (OS) Bratislava I.

Vojenskí policajti sa vrátili zo Stredomoria, pomáhali tam zastaviť prevádzačov

25. mája (TASR) - Príslušníci Vojenskej polície, ktorí pôsobili v oblasti Stredozemného mora, sa po úspešnom splnení úloh vrátili na Slovensko. Cieľom operácie, ktorej sa zúčastnili, je zastaviť prevádzanie ľudí z afrických štátov do Európy. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

V prvých 4 mesiacoch tohto roka mohlo pracovať takmer 6300 slovenských väzňov

25. mája (TASR) - V období prvých štyroch mesiacov tohto roka mohlo pracovať takmer 6300 slovenských väzňov z 10.198 odsúdených a obvinených osôb. Priemerné počty obvinených vo výkone väzby a odsúdených vo výkone trestu boli za obdobie štyri mesiace 2018 v porovnaní s priemernými počtami za rovnaké obdobie v minulom roku nižšie o 45 osôb (nárast obvinených o 17 osôb a pokles odsúdených o 62 osôb).

 
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk