Kurzarbeit a iné prekážky v práci na strane zamestnávateľa

Kurzarbeit a iné prekážky v práci na strane zamestnávateľa

Autor: Marek Švec, Andrea Olšovská


Nakladateľstvo: Wolters Kluwer


Dátum vydania: 9. 2. 2022



Ako riešiť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku z dôvodov vzniknutých na strane zamestnávateľa a z dôvodov, za ktoré zamestnávateľ nezodpovedá?
Publikácia „Kurzarbeit a iné prekážky v práci na strane zamestnávateľa" prináša právny výklad existujúcich pracovnoprávnych in­štitútov, ktoré slúžia k manažovaniu neprítomnosti zamestnanca v práci. Súčasne upriamuje pozornosť na nový pracovnoprávny inštitút v podobe slovenského modelu „kurzarbeitu", ktorý výrazne zasiahne do vnútorného prostredia zamestnávateľov od 1. marca 2022.
Autori načrtávajú postupy zamestnávateľa pri nemožnosti zamestnancom prideľovať prácu z dôvodu prekážok v práci na jeho strane, ale aj z dôvodu nemožnosti podmienenej rozhodnutím orgánu verejnej moci v čase pandémie. Osobitnú pozornosť venujú podmienkam zavedenia slovenského „kurzarbeitu" u zamestnávateľa, identifikácii jeho vplyvu na vnútorné prostredie zamestná­vateľa vrátane podmienok jeho uplatnenia.
Praktické zameranie publikácie, ktoré reflektuje reálne problémy zamestnávateľov pri uplatňovaní prekážok v práci na strane zamestnávateľa, ako aj bohaté skúsenosti oboch autorov s realizáciou individuálnych a kolektívnych pracovno­právnych vzťahov sú zárukou, že si monografia nájde miesto v knižniciach zamestnávateľov, personalistov a zástupcov zamestnancov. Vhodná je však aj na pedagogické účely.